Oftast bilder från naturen men ibland något annat

Ej mest fotograferad

Här i Oskarshamn vid kusten finns det en tall som man brukar säga är den mest fotograferade tallen i Oskarshamn, den växer på en klippa lite snett ut mot vattnet. Men just den här lilla tallen som är på bilden är inte den men jag tyckte att den trots allt var lite spännande och väl värd att fotograferas precis som den andra tallen.

Vill ni se den andra tallen som jag skriver om finns det en bild på den i min portfolio här på Fotosidan, bilden är Tallen i Ernemar.

Inlagt 2023-10-21 10:00 | Läst 573 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tallen i Ernemar verkligen spektaktulär! Man undrar ju hur ett så pass stort träd kan klamra sig fast på klippan. Den här ser ut att ha det ganska kämpigt med överlevnaden.
Svar från mojje 2023-10-21 13:21
Tack för din kommentar Måns, ja vi får se om den på denna bild överlever men tallar brukar vara sträviga.
Jag kände inte till tallen i Ernemar men kan förstå varför den är attraktiv för fotografer. Den har ju något heroiskt över sig där den står på sin klippa, och den påminner på så sätt om Österlens mest berömda tall. Den står ensam som en ståndaktig tennsoldat på en kulle vid Haväng med hela Östersjön som fond och är också synnerligen väldokumenterad (t.ex. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tallen_vid_hav%C3%A4ng.jpg). Uttrycket i din bild är mer anspråkslöst och dämpat, vilket jag tycker är sympatiskt. Färgskalan är lågmäld och kompositionen är vacker med den lilla tallen som fyller ut området mellan stenarna nere till höger och vassen i bakgrunden.
Hälsningar Sven
Svar från mojje 2023-10-21 13:23
Stort tack Sven, roligt att läsa din kommentar och intressant att veta om andra tallar. Haväng är en plats som jag skulle vilja besöka, jag har sett många fina bilder därifrån.
Båda dina tallar är fina, men denna vinner i mina ögon. Så vackra , milda färger och speglingarna i vattnet. Vilka överlevare det finns på klipporna!
//Lola
Svar från mojje 2023-10-21 14:45
Tack så mycket Lola, visst är naturen fantastisk där finns dom stora överlevarna som tar sig igenom dom flesta striderna.
Denna lite mindre tallen sträcker sig också över vattnet vid klipporna, den får ha lite tid på sig så tar den över när den andra fallit. Bilden är mild för ögat, varken den eller tallen här skriker ut sin närvaro, den bidar sin tid.
Svar från mojje 2023-10-21 14:46
Tack så mycket Stefan, kul att läsa din kommentar och skoj att du tittar på mina bilder.
Jag förstår att Tallen i Ernemar lockar fotograferna. Jag hade själv gärna fotograferat den och även den lilla tallen i bilden. Den har ett uttryck som tilltalar mig. Jag gillar att du valt att placera tallen mellan klipporna och vassen. Den kommer fram fint på det viset.

Hälsningar Jörgen
Svar från mojje 2023-10-21 20:38
Tack så mycket Jörgen, kul att du tittat på bilderna och kommenterade.
Jag tycker den här tallen är precis lika fin. Snyggt med vassen i bakgrunden och jag gillar formen på tallen. Den är ju rätt "vänstertung". Undrar hur den blivit så! Här i Skåne har vi en mycket fotograferad tall vid Haväng också. Hoppas ingen sågar ner den som man gjorde med det berömda trädet i England. Kommer inte ihåg vad platsen heter nu.
Hälsningar, Bjarne