Oftast bilder från naturen men ibland något annat

Nytt år och backup

Jag börjar det nya året med att titta över min backup av mitt bildarkiv och ser till att det är uppdaterat. Sen får jag skapa en ny mapp för det nya året för att fylla på med bilder framöver, idag var det inget fotoväder så en bra dag för datajobb.

Inlagt 2023-01-01 14:50 | Läst 663 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Har funderat på att göra backup ett halvår nu, borde göra det. Varit lat med det på sistone. Å andra sidan är familjebilderna det viktigaste, de måste jag nog ta itu med snart.
Gillar din bild med naturligt staket.
Svar från mojje 2023-01-02 16:29
Tack för din kommentar Stefan och jag kan rekommendera att du tar tag i det innan det blir försent. Man kan aldrig lita på tekniken 100%.
Du är en klok man Morgan. Man skall inte slarva med sådana saker. Annars hamnar man snart i det läget att något går snett digitalt - och oersättliga värden försvinner på sekunden.

Själv har jag mina bilder, förutom i min fasta dator, på två identiska externa hårddiskar (mitt bildarkiv är enormt stort). Den ena hårddisken ligger bredvid min fasta dator, den andra finns i mitt kassaskåp.
Enskilda bilder korrumperar sig ibland av okänd anledning. Jag har i sådana lägen till och med haft anledning att gå till backuppen av backuppen!
Svar från mojje 2023-01-02 16:30
Tack Peter, det verkar som att vi har ungefär samma koncept.
Backup behövs. Minns ännu då datorn meddelade "raderar 14.447 filer" eller nåt liknande och gjorde det! Jag bad Mac i Solna försöka återställa. Datorn kom bort. Men så småningom fick jag tillbaka den, men fortfarande utan bilder. En firma i Visby lyckade återställa det mesta.

Har nu dubbel backup på SSD-minnen (och några gamla hårddiskar), men har börjat slarva! Förvarar SSD alldeles för nära varann. Saknar kassaskåp, men ska omedelbart flytta ena SSD till annat utrymme.

Mystisk bild, intressant att försöka dechiffrera!
syntax 2023-01-01 20:31
Det är en vertikal pinne vid stranden. Förhållandena är sådana att vattnet är fritt och rör sig lite upp och ned. Under natten tillstöter lagom med minusgrader, och ispelare byggs upp på samma sätt som när man stöper ett ljus (tror jag - eller hur Morgan?)
Svar från mojje 2023-01-02 16:33
Ja, det är förargligt när saker inträffar och visst ibland går det ju att be firmor försöka rädda men det kostar ju en slant självklart kan det vara värt det. Men lagringsutrymme är billigt nuförtiden så man får göra det man kan själv för att ha backup. Tack för din kommentar Måns.
Svar från mojje 2023-01-02 16:34
Det stämmer nog bra Peter...
Tack för påminnelsen. En bra dag att se över backuprutinerna. jag har aktuella bilder på en ssd, och alla bilder på en 6TB i datorn. Allt backas upp på en 8 TB nätverksdisk och även på en stor USB-disk.
Svar från mojje 2023-01-02 16:35
Nätverksdisk har jag funderat på, kanske blir det investering på det under året. Tack för din kommentar Lars.
Gott nytt år! Viktiga saker du tar upp helt klart. Tänk om olyckan är framme. Då är det skönt med backup. Fin bild.

MvH
Johnny
Svar från mojje 2023-01-02 16:36
Tack Johnny, det har hänt att jag förlorat bilder någon gång då jag var slarvig och tappade en disk i golvet men det är längesen. God fortsättning!
Det har väl varit över en månad med väder för datajobb, utom några få undantag. Backup är viktigt, har väl ändå en skaplig koll med dubbla backup på olika ställen. En fin bro du har fotograferat
Svar från mojje 2023-01-02 16:37
Tack Peter, det är väl egentligen datajobb varje dag oavsett väder dock inte backup.
Ett förståndigt sätt att börja det nya året :-) Back-up är otroligt viktigt och för tillfället är det senaste jag fotat bara nerladdat på en bärbar dator och bevarat på minneskortet. När vi kommer hem laddas bilderna på den stationära datorn hemma och då sker back-up automatiskt.
Hälsningar Lena
Svar från mojje 2023-01-02 16:38
Tack så mycket Lena, du verkar ha koll på backup.
Klokt, det är viktigt att göra. Du har hittat spännande istappar som går ner i vattnet. Bra med lite rörelseoskärpa i vattnet och skummet. Det gör bilden mer spännande!
Hälsningar, Bjarne
Svar från mojje 2023-01-02 16:39
Tack Bjarne kul att du gillar bilden. Motiv med vatten och rörelse är något som jag ofta återkommer till, finns det också is är det ju lite bonus.