på en digital analognörd

D.I.Y. TLR, part 1. Unboxing.

Fram till nu har jag inte intresserat mig för leksakskameror, typ Holga, Lomo etc. Jag tycker film förtjänar bättre materiel än så, och jag skulle aldrig kunna tänka mig att t ex lägga negativen på dörrmattan för att med någon sorts konstnärlig ambition försöka få till en speciell look. Jag har ingen iPhone, och följaktligen heller ingen Hipstamatic-app. Instamatic-kamerorna gav ju som regel betydligt bättre bilder än så.

Nej, film är för  mig inte det samma som taskig skärpa och färgstick. Inte ens med Instamatic.

Ändå... När jag fick syn på den här kunde jag inte hålla pekfingret i styr. :-)

Det handlar om en leksakskamera, med en bländare (f/11), en slutartid (1/125) och enklast tänkbara optik. Det är dock en äkta TLR (Twin Lens Reflex), och skulle ha platsat i Thomas TLR-pool, om den bara funnits. :-) Den har spegel, mattskiva och t o m fokusering. 24 x 36 i stående format.

Att den säljs som byggsats ger det bara extra krydda. :-)

Instruktionerna är enkla att följa,

om man är kines...
Som tur var hittade jag lite anvisningar med bilder på nätet.

Först monteras stativgängan. Vad man skall ha den till vet jag inte, eftersom slutaren vare sig har B, eller uttag för trådutlösare.

"Räkneverket". Det tandade hjulet mot filmperforeringen kom inte med på bilden.

Slutaren monterad.

Filmbanan likaså.

Sidorna ihopsatta, och den börjar ta form. Skyddsfilmen är här fortfarande kvar på spegeln.

Klart! Det tog mig ungefär 2 timmar. Jag fick lossa sidopanelerna flera gånger för att montera nästa del, och nästa, och...

"Räkneverket" är enklast tänkbara. Man drar fram tills den roterande pilen pekar mot en av de två fasta. Dubbelexponeringsspärr saknas.

Varför vänta? :-)

Edit: *****************************

Nu finns det några bilder också.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2472128.htm?set=mp

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2455933.htm?set=mp

Inlagt 2011-04-28 21:13 | Läst 5775 ggr. | Permalink
En TLR för småbild. Det var något nytt. Hoppas bara att den är ordentligt ljustätad. Väntar med spänning på din redovisning :-).
Svar från ojanson 2011-04-28 22:21
30-talets ZI Contaflex var faktiskt en sådan, fast i liggande format.

Hoppas det inte dröjer. :-)
N Thomas Meldert 2011-04-28 22:33
Rolleiflex och Rolleicord kunde köras med tillbehöret Rolleikin som gjorde det möjligt att köra småbild i stående format.
Spännande Olle! Ser fram emot del 2
Svar från ojanson 2011-04-28 23:03
Du kan ta del av del 1.5 imorgon. :-)
Detta var ju fullständigt oemotståndligt! Kanske lite synd att den inte har någon möjlighet alls att variera exponeringen. Jag ser fram mot att få se bildresultat, men jag fruktar det värsta :-)

Lubitel kanske skulle vara en bra kompromiss? Den är ju faktiskt inte en leksakskamera, även om den säljs som sådan. Den lär en gång ha varit en av de mest populära kamerorna i gamla Sovjet.

Nu är du i alla fall medlem i icke-TLR-gruppen :-) Förresten, hur fick du tag på den?
Svar från ojanson 2011-04-30 13:40
:-)
När det gäller variation av exponering är den ju inte värre än de flesta lådkameror, bortsett från att det saknas B. Jag brukar använda film som är 1 - 2 steg för snabb för solsken (i det här fallet blir det 200 ASA, förlåt ISO...). Då håller jag bara ett orange-filter e d framför när det är Sunny 16.

Jag kunde inte motså, men kommer inte bli en flitig Toycamera-fotare p g a den här.

Tradera, fast säljaren var visst i HongKong.
Halloj!

Har själv precis laggt till kameran under "Produkter" efterssom jag själv köpt mig en, fann den på ebay med Engelska instruktioner - jag såg att dina var på kinesiska..?
Faktum är att den faktiskt har två bländare, det finns en hålad platta som man sätter in efter foto-linsen som man kan ta bort för att få en större bländaröppning, kan förstå att du inte fick fram det pga texten ;)
Jag måste erkänna att den är en smått imponerande skapelse, den är stabil och välformad och genomtänkt för att vara en kinapryl för 100 ynka kronor med frakten inkluderad och det kommer sannerligen bli intressant att sätta film i den!! Dock lär jag köra med färg annars missar man ju större delen av alla dessa sköna färg-reflexer linserna bidrar med :-)

Behöver någon en engelsk manual till den kan jag nog bidra med en pdf-kopia där ;)