Mitt fotografiska minne

Twin Lens Reflex - TLR

Jag blev svårt frestad att starta en grupp för TLR:er nu när gruppskapandet är fritt på FS. Och det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den. Så nu lanserar jag INTE gruppen Twin Lens Reflex för alla med en tvåögd kamera (som inte är en stereokamera). Man är väl karaktärsfast! Jag är INTE övertygad om att det fria gruppskapandet på FS är en bra grej egentligen. Men så här har mina tankar gått. Den ursprungliga kameratypen skapades av Francke & Heidecke 1929 och fick heta Rolleiflex. Här är en av de första.


Rolleiflex Original från 1929. Fullt fungerande om än lite gisten.

Kameramodellen blev enormt populär och efterfrågan översteg vida tillgången under flera år. Naturligtvis ville många andra rida på modellens popularitet och det skapades kopior i snart nog varenda buske världen runt med det ena fantasifulla namnet efter det andra. T ex Flexora, Flexaret, Mamiyaflex, Seagull, Ikoflex, Yashica, Bedfordflex, Contaflex, Fulvueflex, Moskva, Komsomolets, Bioflex...  Ja, listan är mycket längre än så här. T o m Kodak gjorde en som heter Reflex II. De , och andra, gjorde också en hel del pseudo-TLR:er men dessa skulle inte ha platsat i den här poolen. Den skulle endast vara till för äkta TLR:er enligt denna definition:

Twin Lens Reflex är en kamera med TVÅ objektiv, ett sökarobjektiv och ett kameraobjektiv. Sökarobjektivet projicerar bilden via en SPEGEL som därigenom spegelvänder bilden i sökaren. Objektiven ör KOPPLADE och man gör SKÄRPEINSTÄLLNING med hjälp av sökarbilden.

Här faller det bort en del modeller, t ex Ensign FulVue, Kodak Starlet m många fl


Sorry. Ingen äkta TLR

Även den digitala Rolleiflexen från Minox faller. Sökarbilden är inte spegelvänd!

De flesta körde 120-film och hade kvadratiskt format  6x6 cm men det finns andra format också. Rolleiflex Baby och Yashica 44 använde 127-film med formatet 4x4 cm. Zeiss Ikons första Contaflex använde 135-film och formatet 24x36 mm precis som en vanlig småbildskamera. Den är oerhört sällsynt och betingar höga priser men om någon händelsevis äger och använder den så skulle den ha varit mycket välkommen i denna grupp! Rolleiflex och Rolleicord hade också tillbehöret Rolleikin för att köra småbild. Dessa skulle förstås ha varit tillåtna.

         
Contaflex TLR, 24x36 mm                                          Rolleiflex Baby, 4x4 cm

Det finns också en del udda skapelser med TLR-stuk, te x denna Meikai 135 (horisontell TLR) men jag vet för lite om den för att direkt ha underkänt den. Jag är tveksam på om SKÄRPEINSTÄLLNINGEN är kopplad till kameraobjektivet. Nu är den säkert inte i bruk ens inom FS stora region men om någon, mot förmodan, äger denna lilla kulighet så hade vi fått diskutera saken =)

I motsats till Retrokamerapoolen hade jag inte tänkt att ha någon åldersgräns på kameran så här skulle det ha  varit fritt fram för alla årgångar och typer.

Bilder som tas med oäkta TLR:er skulle ha tagits bort utan pardon eller förvarning.

Bilder skulle för övrigt ha tagits på det sätt som kameran är avsedd för. Det skulle alltså inte duga att fotografera med en annan kamera ner i sökaren!

Det skulle gått bra med bilder som är tagna för längesedan också bara det var du själv som är fotografen. Man skulle alltså inte få ladda upp bilder som farfar har tagit med den kamera du kanske har ärvt och använder.

Nog om de enkla reglerna som jag hade tänkt ut. Refrängen hade varit: Ut och fotografera, ladda upp och njut av resultaten! Och heja gärna på varandra där ute. TLR:er förbrödrar. Det där sista kan man ju göra ändå utan att vara med i en grupp...

         

        

Mellanformataren

PS
Om du händelsevis missade poängen: Det blir INGEN TLR-grupp där jag är initiativtagare.

Inlagt 2011-04-26 20:35 | Läst 8676 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är nästan lite synd... du tar alltid bra bilder med Rolleiflexen.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-27 05:39
Det intressanta är att det blir det oavsett om man har en grupp eller inte =)
Fin sammanfattning,kommer att spara den.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-27 05:40
Det var tänkt som lite reklam för de kära TLR:erna =)
Härmed anmäler jag mig följaktligen inte till denna pool.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-27 05:41
Jag måste tyvärr meddela att du INTE är antagen =)
Vill bara påpeka: Kodak gjorde inte bara Reflex II utan också Reflex I (som jag är lycklig ägare till), den var min morfars och jag håller på och sparkar igång den (Kodaks idé om 620-film gör det dock aningen bökigt).

/M
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-27 05:43
Jag gav ju bara några FÅ exempel på kameror. Du anar inte hur många fler fabrikanter och modeller det fanns.
Rätt så Thomas! Det finns nog med kotterier i fotovärlden. Däremot stödjer jag naturligtvis ett flitigt användnde av den traditionella "kexburken".
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-27 05:47
Ja, jag är rädd att det här fria gruppskapandet kommer att gå överstyr ganska snart, precis som på andra sajter. Rolleiflex borde ta upp det där med kex och dekorera en modell med Kexchokladomslag och sälja den lite billigare än Leicas designvarianter. Jag ska ha det i åtanke om jag kommer över ett renoveringsobjekt =)
syntax 2011-04-27 12:49
Kanske rentav Örebro Kex? Dom gjorde mycket plåtlådor föreställande olika slags hus - och hus som hus :-D
Killen jag fick min Mamiyaflex av har erbjudit mig att scanna negen. Första rullen borde jag nog låta labbet scanna också, så att jag kan jämföra. Snart är jag medlem i den virtuella TLR-grupp som du nu icke-startat!
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-27 07:18
Du är redan medlem i karft av ditt ägandeskap i denna icke-grupp! Jag fröjdas åt att du blivit analog. Om än motvilligt =)
Oerhört intressant läsning.......som vanligt när du bloggar.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-27 21:51
Fotohistoria är kul avkoppling för en ingenjör =)
Jag har ju en gammal två-ögd Amatör hemma. Det är minst 48 år sedan det satt film i den. Eftersom jag inte har planer på att sätta film i den så passar det bra med en grupp som inte finns, där jag kan vara med och lägga upp icke-befintliga bilder.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-28 17:05
Det är härligt med folk som fattar galoppen! =)