Bilder från förra århundradet

Falskt som vatten

Inspirerad av Måns Hagbergs blogg om falska stadslandskap uppbyggda av en AI-robot, tänkte jag visa en genomfalsk borg uppbyggd av en helt vanlig snubbe vid sin helt vanliga dator:

Det här är Kastelholm slott på Åland - eller inte. Den medeltida borgen är en av de fasta hållpunkterna för det dåvarande svenska riket. Här satt Gustaf Vasa och skrek och domderade. Dock inte i den just den här borgen, här satt aldrig Gustaf Vasa... Den här borgen finns nämligen inte i verkligheten, har aldrig funnits, och den kommer aldrig att finnas. Det är en övningsuppgift som jag förelade mig själv för sådär en femton år sedan - när jag behövde lära mig att använda kloningsverktyget:

Jag har rensat bort alla spår av bebyggelse runt borgen, ruinerat borgen - ha ha. Jag har alltså lagt ungefär hälften av borgens nuvarande byggnationer i falska ruiner. Jag har avlägsnat småvägarna runt borgen och byggt upp en falsk ruinkulle. Sedan har jag teg-indelat förgrundens odlingslandskap, byggt upp falska impediment och falska buskar - liksom en falsk odlingssträng av sten i förgrunden. Som sagt - en borg som aldrig har funnits i ett landskap som aldrig har funnits. Vad skall vi kalla den? Petersholm eller Petersborg kanske.

Det jag vill visa, är att förfalskningar är lätt att åstadkomma hemma på kammaren, till det behövs ingen Artificiell Intelligens - det duger med en gnutta av den gamla vanliga. Falska verkligheter är alltid populära - i bild och annorstädes. Det gäller bara att se upp med dem. En lite närmare granskning av min bild visar strax att den är falsk. Det är väl bara det saken handlar om - att ha som vana att utsätta omgivningen för en lite närmare granskning.

                                                                      ***************

                                               Vem har demolerat min borg...?!

Inlagt 2022-12-26 20:19 | Läst 658 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Falsk eller inte? Har aldrig funnits? Det är väl snarare så att allt som finns i bilden har funnits och hämtats från andra bilder och placerats ut enligt konstnärens preferenser. Och det som inte passade in har tagits bort. Jag har sett en konstnär måla av ett fotografi men bara tagit med det som hon ville ha med och ersatt en del med annat ur sin egen fantasi.
Utmärkt trevlig bild förresten. Jag nedlåter mig inte till att detaljgranska, bara njuta av helheten.
Svar från syntax 2022-12-27 08:54
Kul att du gillade bilden. Min tanke när jag gjorde övningsprojektet var att det skulle bli en lite fantasieggande borg.
Inget har hämtats från andra bilder, utan alla falska strukturer, som till exempel de omfattande ruinstrukturerna, har byggts upp av detaljer som redan fanns i bild - men som har fogats samman från småbitar så att helt nya strukturer har uppstått. Denna nya rätt omfattande struktur har då aldrig funnits i verkligheten.
Genom att stuva om och exkludera i befintligt material, så uppstår något helt nytt - och det var lite av grejen...
Svar från syntax 2022-12-27 13:52
Jo - en sak till Thomas. Den stensträngen du ser i förgrunden är uppbyggd av Hundkex. Vadå Hundkex?? Jo - jag kom på att om man tar halvbelysta Hundkex med en viss kloningsbredd, och sedan för över dom någon annanstans med små snabba cirkulära rörelser, så liknade resultatet stenar. Denna stensträng är alltså 100% falsk, och har aldrig funnits någon annanstans.
Det var sådant som den här övningen gick ut på: att penetrera kloningsverktygets möjligheter
N Thomas Meldert 2022-12-27 16:17
Ja, mig lurade du allt ordentligt =)
Imponerande..hade jag hittat den i en turistbrochyr hade ett besök varit befogat, tur man inte åkte dit :)
HaD/Gunte..
Svar från syntax 2022-12-27 13:31
Tack Gunte! Jag noterar ditt besök i Petersholm...
Ja du, kanske den en dag kommer att se ut så här ...?
- hawk
Svar från syntax 2022-12-27 21:11
Vi får väl förhålla oss som obotliga romantiker och tro det... :-)
Ser helt ok ut.
Din tes överensstämmer fullständigt med min, hemmagjort går fint istället för konstgjort.
Har själv ingen som helst lust till sådant, gjorde några bilder i en av de första photoshop varianterna, men tappade sedan intresset fullständigt.
Däremot, i alla de tavlor jag målat (och den gäller nog flertalet av målade alster) så används samma metod - tänk ut hur det skall vara, ta olika delar mer eller mindre verkliga sådana, sätt ihop det. Alternativmetoden är den spontana, som kräver mer skicklighet.
Svar från syntax 2022-12-29 19:13
Tack Stefan.
Jo - inte heller jag har någon större dragning till förfalskarbranschen. Detta var en övning för att titta lite på kloningsverktygets möjligheter
Vid en första anblick ser det absolut verkligt ut! Bra jobbat.
Hälsningar, Bjarne
Svar från syntax 2022-12-29 19:15
Tack Bjarne
Det är väl vid andra anblick det får svårigheter - och det är väl bara bra.