ILFORD & KODACHROME

Bilder från förra århundradet

Sommar i stan

__________________________________________________________

Det är inte alltid jag är på Åland sommartid. Här sitter jag på favoritklippan vid Mälarens strand den varma augusti 1996. Jag är 52 år gammal, och bredvid mig ligger väskan till den kamera som med självutlösaren tar bilderna, en Contax II med Sonnar 1,5/5 cm T  - gamla fina saker som uppmanar till en eftertänksam fotografi, och till ett försök att fånga ögonblicket och känslan när man sitter mitt i den svenska sommaren och betraktar hur vattenspeglingarna leker i vassen

__________________________________________________________

'

                         ___________________________________________

Det har ju på senare år blivit så populärt bland ungt folk att skaffa sig en mekanisk kamera för film och ladda den med svartvitt. Som upplysning för sådana entusiaster gäller följande för dom här bilderna:

Ilford FP 4  med känsligheten sänkt till ISO 64, och  finkornsframkallad i Ilford Perceptol 1+3 för utökat tonomfång. Både film och framkallare finns på marknaden än i dag.  Motiven kräver stort tonomfång och fint korn. Genom just de egenskaperna hos negativet, plus bra ljus och ett bra objektiv, når man ett tredimensionellt intryck i den svartvita bilden

Postat 2023-02-24 09:07 | Läst 804 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Film i nedan

Filmen alltid på gång? Tja - efter en enorm hajp på film under ett helt år, hotas filmen nu av nedgång. Om vi tar fasta på budskapet i länken  här under, så tar girigheten ut sin rätt. Väldigt tråkigt för oss gamla som gillar att köra lite film, och väldigt tråkigt för alla unga som har börjat med traditionell fotografi.

*********************************

https://www.insideimaging.com.au/2023/killing-the-silver-goose/

Postat 2023-02-19 10:59 | Läst 801 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Väntan på våren

___________________________________________

Att promenera längs stränderna just den tiden när den vattensjuka isen släpper och bryter upp, kan vara rätt fint. Det bildas små is-spalter som under vindens lätta press ligger och skaver mot varandra. I luften har man en svag sjungande klirr-ton, och i huvudet får man en pianokonsert av Scarlatti. Här några bilder från Mälarens strand under tidigvår året 1984.

____________________________________________

Spaltis

Det kan löna sig att lyfta upp ett isstycke, för att konkurrera lite med Orrefors

*****

Tryck gärna på +  bilderna vinner på mörk inramning

Postat 2023-02-16 08:11 | Läst 610 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Trapper?

Att man har ett stort landställe betyder inte nödvändigtvis att man alltid har stora högar med pengar. På Hasselvik har vi ett båthus för småbåtar vid stranden och i slutet av förra århundradet var spången alldeles uppruttnad och farlig att använda. Det enklaste vore ju att åka till brädgården och inhandla lämplig mängd material - men det sa spargrisen nej till.

Va´fasen – kunde trappers och annat löst folk fälla skog och bygga sina egna hus, så vore det väl tusan om jag inte skulle klara av att bygga en spång! Skog har jag så det räcker och blir över. Min gamla mor (vars spargris var lika dum), tyckte att det var en kul idé - hon kanske inte riktigt tog saken på allvar.

Sagt och gjort! Sommaren 1998 fällde jag halvgrova träd och satte virke på tork. Det blev förvånansvärt många träd att fälla för den spången. Rätt tungt när man jobbar ensam med motorsågen i skogen. Sommaren efter klöv och kapade jag - och byggde spången.

_______________________________________________________

Sippa inspekterar (med lätt förvåning) framåtskridandet...

Den nya spången prövades i augusti 1999 - och den används flitigt fortfarande

Lite kantig kanske, men adekvat - jag var nöjd. Inte så illa för en stadsgubbe på 55 år fyllda

Postat 2023-02-09 10:11 | Läst 738 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ölkaféer del 2

Vi befinner oss på Hötorget i Stockholm en råkall novemberdag 1968. Några gubbar som har hinkat öl på ett ölkafé i närheten har blivit osams – lätt hänt.

Ännu denna tid fanns det ölkaféer på många anslutningsgator i centrala staden. Gubbarna och deras aktiviteter var alltså ett välkänt inslag i stadsbilden. Ingen var heller särskilt förvånad över detta uppträde. Man tittade helt enkelt åt annat håll. För mig som stadsflanör var nog ölgubbarna ändå en tillgång.

                                   ____________________________________________________

Polisen hade på den tiden en standardfras när dom var på väg att ingripa i något: ”Och hur var det här då...”   Det var precis vad dom gastade med hög röst vid detta tillfälle: OCH HUR VAR DET HÄR DÅ...

                             _______________________________________________________

Bilderna är tagna med en Contax II försedd med ett Zeiss Sonnar 2/8,5 cm (utan AR) - grejer från 1930-talet alltså. Ändå var det en avancerad utrustning som väl fyllde mina behov vid den här tiden - en utrustning att växa i, och att lära sig av.

För dom kamerahistoriskt intresserade visar jag här nedanför denna min första systemkamera - min älskade Contax II. På kameran sitter en universalsökare som är lite kul. Den består av fem små objektiv  i en revolverfattning. Man vrider fram den brännvidd man har på kameran, och får då via ett takkantsprisma bakom den roterande disken en formatutfyllande avbildning med en varierande avbildningsskala - precis som med en SLR-kamera.

Bilderna på Contax II är även dom från tiden ifråga - och tillhör mina tidiga  försök att ljussätta produktbilder. 

Postat 2023-02-03 08:31 | Läst 856 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera