Testudines Bilddagbok

Blandade bilder och funderingar.

Kattuggla

Högt upp och svår att upptäcka sitter kattugglan. Fast om det står flera andra i skogen och tittar rakt upp, kan man upptäcka den även med otränade ögon.  den var ganska slö och sneglade trött på de som stirrade upp bland träden. 

Inte så långt från den första kattugglan satt den andra. 

På med telekonverter 2ggr på mitt 300 mm  (för er med andra format blir det 1200mm) för att få några närbilder. Mycket grenar ivägen var det. Manuell fokus fungerade bäst och var inte så svårt. Stängde av stabiliseringen för att kolla hur det skulle vara utan. Inte alls bra, tur att det finns bra teknik. 

Stannade inte så länge, den får vara ifred. Någon dag senare möttes jag av att den ena av ugglorna var död. Det fanns spår på marken av plockade fjädrar. Troligen har den blivit ett byte för en större fågel.  En del av livet, men lika sorgligt ändå. Jag intallar mig att så länge den inte blivit dödad av en människa eller människors handlingar är det ok. 

Ha det gott.

Postat 2022-04-09 12:25 | Läst 605 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Småfåglar

Vinterdag idag, helt vitt utanför. Fredag och ledig, hade tänkt byta till sommardäck idag. Tror det får vänta några dagar till. Lite svårt att tro att för någon vecka sedan tog jag dessa bilder på blåmesen.  

Först ett litet upphopp och sedan iväg,

..med hjälp av vingarna. Entita tror jag, har lite svårt att se skillnad på dessa små.

Stjärtmesen, en kvick liten en. Oftast ser jag dom i par. Dom försvinner snabbt 

Talgoxen i vårskogen. 

En tur ut i vinterlandskapet, ser inte så lockande ut. Fast vem vet när man får se snö igen. 

Ha det gott. 

Postat 2022-04-08 10:35 | Läst 375 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Följ med en Ekorre på en snabb åktur i skogen.

När Ekorren rör sig står tiden stilla. Jag har försökt fånga ekorrarna när dom jagar varandra, det har jag inte lyckats med. Jag har försökt fånga en ekorre hoppa mellan grenarna, det har jag inte lyckats med. Jag har däremot lyckats med att fånga en ekorre när den jagar en annan utmed marken. Jag kom på att om jag försöker ta bilderna framifrån istället för från sidan, då blev det lättare. Inte lätt för det gäller att räkna ut varifrån dom kommer. Om dom kommer. 

Här kommer en bildserie där en ekorre jagar en annan ekorre. Den första ser man inte, men det gav mig tid till att följa nummer två. 

Här blir det intressant och en anledning till att det är bra med många bilder per sekund. 

För att skydda ögat, så blinkar ekorren med ögat som kommer nära grenen. Säkert en reflex men ändå. 

Här är det nära grenen, Ekorren är mm ifrån den. 

Av de sista sex bilderna har jag bara tagit bort 3 då de i inte skilde sig så från dom andra. Tiden det tog att passera grenen är då 9/50 delar av en sekund. 

I skogen i jakt på nötter har tid mindre än sekunder stor betydelse och bilderna jag tagit har samma sekund registrerat i lr. 

Ha det gott

Postat 2022-04-07 14:02 | Läst 790 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ekorre.

Det var kallt denna  eftermiddag i slutet av mars. Solen lyste från en nästan molnfri himmel, men vinden var mycket kall. En av Ekorrarna kom fram och tog för sig av godsakerna.  Tre av dom har jag sett, men de kan vara fler. Ungar vet jag nu att dom har fått. Jag har ännu inte sett till ungarna, men kan på honan se att hon diar dom. 

Det är ett populärt område att skåda fågel och eller bara att vandra och motionera i. De som passar på stigarna i närheten påverkar inte ekorrarna. En hund däremot märker dom genast. Ekorren stelnad då till och sätter sina händer, (framtassar) på magen.

När dom är fler blir det konkurens om godsakerna. Dom jagar varandra, det blir en vild jakt bland träden. Jag har försökt fånga denna jakt på bild, men misslyckas att få till riktigt bra bilder. Kamerans autofokus hinner oftast med, jag använder samma motivföljande ai som till fågel, verkar inte skilja så mycket. Har provat för hund men den är inte lika bra för ekorre. Det som misslyckas är att jag inte hinner med utan jag får bara en del av kropparna med och då oftast fel del. 

Jag blev kall och frös mina händer var helt iskalla. Vantarna var kvar hemma, det hade varit vårvärme de senaste dagarna. Jag gick iväg på stigen och i det sista vänder jag mig om. Där bakom trädet satt hon (om det är en hon) och kikade efter mig. Skall du gå nu? såg det ett ut som hon frågade. 

När hon såg att jag tittade kom hon fram mot mig. Det blev några bilder till mig och godsaker till henne.

Igår var jag där igen, men de bilderna är inte klara, det blir en del att rensa ut, speciellt när jag försöker fånga deras jakt och kameran tar 50 bilder i sekunden. Fast jag har sett en del fina bilder, tror jag hinner med att gå igenom dom innan jobbet idag. 

Ha det gott. 

Postat 2022-04-06 13:48 | Läst 798 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gräsand med ungar.

Gräsands mamman ser till att hennes ungar förstår vikten av att hålla sig tätt samlade när man är ute på vattnet. Så ser det ut i mina ögon när denna familj kommer upp ur vattnet för en paus. Själv satt jag vid Mölndalsån bakom Ullevi och njöt av vårsolen. Hon mamman såg mig inte med en gång, efter ett litet tag upptäckte hon mig och hon tog med sig ungarna ut på vattnet igen.

Sällskapet på väg upp till mig på fast mark. 

En väl samlad trupp av små dunbollar. 

Postat 2022-04-05 11:22 | Läst 386 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 63 Nästa