Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > TEST: Irix 11 mm f/4

TEST: Irix 11 mm f/4

För 25 år sedan hade ett prisvärt raktecknande 11 mm-objektiv med 126 graders diagonal bildvinkel för småbildskameror låtit som science fiction. Men nu har vi har kikat på en prisvärd variant från det schweiziska företaget TH Swiss, Irix 11 mm f/4.

I Fotosidan Magasin 7/2016 testade vi det första Irix-objektivet, 15 mm f/2,4. Nu har vi testat den ännu extremare ultravidvinkeln Irix 11 mm f/4. Även det här objektivet görs i två modeller, den billigare Firefly och den dyrare Blackstone. Den optiska konstruktionen och vädertätningen är likadan. Men Blackstone har skal i metall och finesser som självlysande markeringar, Firefly har hölje i plastmaterial.

Bildvinkeln är hela 126 grader diagonalt, Objektivet är rätt stort och tungt, även i Firefly-versionen och frontlinsen är stor och rejält välvd. Detta hindrar traditionella frontmonterade filter, men du har fästen för 30x30 mm gelfilter baktill. Den optiska konstruktionen består av 16 linselement i 10 grupper. Fyra element har högbrytande glas, tre är asfäriska och två har lågspridande ED-glas. 

Både mitt- och kantskärpan är bra redan vid f/4, vid f/5,6 har du utmärkt skärpa över hela bilden. Objektivet uppvisar en hel del kromatisk aberration, inte bara i kanterna utan även en bit in i bilden. Det är ganska lätt att få spökbilder och ibland dessvärre ganska fula sådana, i synnerhet om du har en stark ljuskälla strax utanför något av bildhörnen. Men objektivet har imponerande lite distorsion och måttlig vinjettering som dessutom snabbt försvinner vid nedbländning. Totalt sett imponerar objektivet optiskt.

Tydlig kromatisk aberration. Irix 11 mm f/4 ger rätt rejäl kromatisk aberration, oftast som i vårt exempel som lila kanter längs tydliga kontraster, men ibland också grönaktiga. Det här gör att en del kanter och kontrastövergångar ser lite luddiga och oskarpa ut. Det kan troligen också vara irriterande vid stjärnfoto.
Bilddata: Stockholm Waterfront, Nikon D810, 11 mm, f/5,6, 1/60, ISO 100

Du har en bred och rejält räfflad fokusring med en uppstickande liten kam som gör att du kan känna ungefär var du har fokus utan att titta. Framför fokusringen har du en tunn ring som styr hur trög fokuseringen skall vara. Drar du åt den fullt är fokus i praktiken nästan låst. Fokusringen har en hjälpsam skala som visar skärpedjup vid olika bländare vilket gör det enkelt att ställa in hyperfokalavstånd.

Irix 11 mm ger en aning vidare bildvinkel än de 12-24-zoomar som både Sigma och Sony presenterat, och samma bildvinkel som Canons 11-24. Men den kostar ungefär hälften av de två förstnämnda och en knapp tredjedel av Canon-zoomen. Nu har det också lite mer optiska fel än dem, men det här är ett mycket prisvärt objektiv.

Spökbilder. Så länge du har med solen i bild är inte spökbilder eller reflexer så påtagliga. Men med solen eller någon annan stark ljuskälla strax ut anför bild kan du få riktigt stora och fula effekter. 
Bilddata: Nikon D810, 11 mm, f/11, 1/125, ISO 100

SLUTSATS

Irix 11 mm f/4 är ett kul objektiv, den extrema bildvinkeln tvingar dig att ta bilder på nya sätt. Skärpan och distorsionen imponerar, men objektivet har en hel del kromatiska aberrationer och får ibland fula spökbilder. Men byggkvaliteten känns stabil, hanteringen är trots frånvaron av autofokus bra och objektivet är mycket prisvärt.

Bra närgräns. Närgränsen på 28 centimeter gör att du kan gå riktigt nära motiv vilket ihop med den extrema bildvinkel lockar till annorlunda perspektiv i vardagliga miljöer.
Bilddata: Nikon D810, 11 mm, f/11, 1/1000, ISO 800Av Martin Agfors
Publicerad 2017-10-09. Läst av 6229 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2017-10-09 13:40   PMD
Tycks vara prisvärt. :-)

Går den kromatiska abberationen från det här objektivet hyfsat lätt att korrigera i efterbehandling?

F.ö. så tvivlar jag starkt på att objektivets linser har en ytbeläggning av neutriner. :)
Svar från Grevture   2017-10-09 14:32
Det är ju nästan enbart lateral CA som uppstår, och sådan är i alla fall ganska enkelt att drastiskt dämpa. Ibland är det ju svårt att samtidigt få bort både de lila och de grönaktiga manuellt, där brukar objektivprofiler göra ett bättre jobb.

Var står det att objektivet skulle ha ytbeläggning med neutriner? :)
PMD   2017-10-09 15:20
"Var står det att objektivet skulle ha ytbeläggning med neutriner? :)"

Det står "neutrino coating" baktill på objektivet, strax bakom skärpedjupskalan.
Svar från Grevture   2017-10-09 15:44
Aha, det hade jag a) glömt att det stod är och b) när du nu påminde mig mest tolkat som TH Swiss försökt hitta på vad de uppfattar som ett koolt namn på sin antireflexbehandling :-)
PMD   2017-10-09 16:13
Jo, de vet nog inte riktigt vad en neutrino är. :-)
2017-10-09 14:10   Sputt
Det var snålt med exempelbilder, har ni verkligen testat objektivet?
froderberg   2017-10-09 14:25
Det är fler exempelbilder i den här webbversionen än i tidningen. Om du läser texten så ser du att vi undersökt en del olika egenskaper som skärpa vid olika bländaröppningar, abberationer, distorsion, vinjettering, motljusegenskaper osv. Vi skulle inte kunna uttala oss om detta om vi inte testat objektivet ordentligt.
Svar från Grevture   2017-10-09 14:36
Vi tog ca 350 bilder med objektivet, men de flesta av dem är som Magnus är inne på rätt tråkiga jämförelsebilder av skärpa på olika avstånd och bländare osv. Bra för att bilda sig en uppfattning om vad objektivet gör, men inte så givande att publicera.
Sputt   2017-10-10 08:20
Testet hade helt klart blivit mer intressant ifall ni kunde visa lite mer vad man kan göra med objektivet. Självklart förstår jag att ni verkligen testat det, men ett objektiv är mer än bara teknik det är också något man skapar med :)
Svar från Grevture   2017-10-10 12:20
Bra poäng, de är ju ett lite extremt objektiv och då borde vi kanske bättre visat vad man kan uppnå med ett sådant.

Vi har ju ofta ett fokus på att ta och publicera bilder som vi upplever berättar om eller illustrerar objektivets styrkor och svagheter - som exempelbilderna ovan av CA och flare/spökbilder men också av den bra närgränsen. Nu utgick vi kanske lite slarvigt från att alla skulle inse vad själva huvudfördelen med ett så extremt vidvinkel är och missade att illustrera den saken.
Sputt   2017-10-10 13:27
Precis så! :) Jag har testat 14 mm som vidast på fullformat, men misstänker att det är rätt stor skillnad på 14 och 11 mm så det hade varit kul se lite bilder på något man kan relatera till, en bil eller något annat lämpligt föremål som dom felsta kan relatera till. Tycker dock att oavsett om det är ett extremt objektiv eller inte så är det intressant att få om vad man får för möjligheter att skapa för bilder med objektivet, det är ju ändå det dom är till för ;)
pdahlen   2017-10-10 16:47
Ni skulle kunna spara undan fler bilder på något ställe på Fotosidan länkat från testen, då kan den som är extra intresserad gå in där och studera fler bilder än de som ni lägger i era nättester o tidningar. Är de bara vettigt namngivna så hade det säkert gett oss lite extra. Gör ni likvärdiga tester så skulle man t.o.m kunna jämföra mellan olika objektiv o kameror
2017-10-09 15:01   dannemann79
Alltid spännande med teknik som utmanar gränserna på ett eller annat sätt och det är trevligt att läsa era tester som är informativa och objektiva.

En sak som jag har noterat ett tag nu är att bilderna här bara visas lågupplösta. Här har ni i och för sig lagt in några högupplösta utsnitt av en bild men det vore även trevligt om ni kunde publicera alla bilder från era tester mer högupplöst. Ni har säkert utmaningar att anpassa websidan efter det men om det går så tycker i alla fall jag att det vore trevligt att få upp bilderna högupplösta i en ny flik när man klickar på dem. Som det är nu så är det svårt att avgöra så mycket av bilderna i popuprutan.
2017-10-09 18:59   induce
Underbart objektiv som jag själv använt i ett par månader nu. Kan varmt rekommendera för den som vill fota extrem vidvinkel. Det är synd att det inte är 2.8 men man kan inte få allt. Tycker det är riktigt bra att det går att låsa fokus samt att man känner när man fokuserat på "oändligheten" med ett tydligt klick. Hjälpsamt om man är ute och fotar när det är mörkt.

https://www.instagram.com/p/BZg5erQFAwP/
https://www.instagram.com/p/BYh6jU0lNDk/
https://www.instagram.com/p/BYV8gbflMW9/
https://www.instagram.com/p/BYRQMcmFVZS/

Gillar också byggkvalitén för det priset man betalar. Blackstone-varianten ger ett än gedignare intryck en till ett par tusenlappar till. Vill någon fingra på mitt ex finns jag i Ulricehamn.


M
2017-10-10 18:55   Tell
Oavsett hur bra ett objektiv är så vet inte om jag nånsin skulle kalla ett som kostar 7000kr för prisvärd.
Svar från Grevture   2017-10-10 21:24
Prisvärd är ju exakt vad ordet säger - värt sitt pris. Och skall du hitta ett objektiv som gör något liknande (bildvinkel och prestanda) som det här får du antingen betala 16000 kr (Sigma 12-24/4), 20000 kr (Sony 12-24/4 eller 30000 kr (Canon 11-24/4).

Jag vidhåller att Irix 11/4 är prisvärt för sina 7000 kr :-)
jonas18z   2017-10-10 23:33
Vore det inte mycket intressant att testa alla dessa objektiv mot varandra? IRIX, Canon, sigma och Sonyn. Går att ha på samma kamera med adapter a7rii tex?
Svar från Grevture   2017-10-11 00:13
Jonas: vi brukar försöka få med någon form av relevant jämförelse när vi testar ett objektiv - men just i det här fallet var det svårt eftersom varken Sigma- eller Sony-objektivet fanns tillgängliga då och vi lyckades inte få tag i Canon-objektivet. Många fina ambitioner när de gäller tester spricker på tråkiga logistikproblem :)

När det gäller att testa olika objektiv på en och samma kamera så kan det på ytan verka mer exakt och rättvist än att testa dem på olika kameror. Men, de som har provat detta i praktiken har snart upptäckt att saken är mer komplex än man först kan tro - dels kan mycket små fel i adaptrar ge överraskande stora utslag i tester, dels har olika kameratillverkare olika tjocka och olika optimerade filterstackar framför sensorn som just deras objektiv är optimerade för vilket trasslar till resultaten (och indirekt förklarar varför samma tredjepartspobjektiv ibland kan uppfattas som olika bra framför olika kameror).
PMD   2017-10-11 01:10
Att testa ett objektiv helt oberoende av kamera kan förstås ge massor av information, ungefär som Objektivtest gör, men om man ska testa det på en kamera så är det nog mer intressant att testa det på en kamera som objektivet är avsett för. Både av de skäl du anför och för att den som köper ett nytt objektiv förmodligen är mer benägen att göra det för att använda det på en kamera av samma märke (eller åtminstone en kamera med samma fattning) som objektivet.
Anders F. Eriksson   2017-10-11 19:57
Två objektiv jag upplever som mycket prisvärda är Sigma 30mm f/2,8 ART och Fujinon 56mm f/1,2. De kostar 1500 respektive 10000 kronor, men är enligt mig ändå prisvärda båda två. Sigmat är väldigt bra för det priset, och Fujiobjektivet är makalöst bra oavsett vad man jämför med. Enligt mig har begreppet "prisvärt" inget med det faktiska priset att göra.
Tell   2017-10-11 21:17
Mja jag vet inte, min Minolta 45/2 som är mitt primära objektiv till min A7 gav jag runt 100kr för, plus kanske 80 spänn för en adapter. DET är vad jag skulle kalla prisvärt. Visst, Irixen ger säkert mer prestanda per krona än sina konkurrenter, men det är fortfarande väldigt mycket pengar o därmed inte prisvärt imo. Men det handlar la om definitioner av ord osv, så skitsamma :)
PMD   2017-10-11 23:29
Prisvärt är inte samma sak som billigt.

Merläsning

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 1

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Biofoto pryder vägen till fotomässan på Fotografiska

Ett 30-tal naturfotografer från stockholmstrakten pryder vägen till fotomässan Photo Market på Fotografiska med ett 100-tal bilder. Läs mer... 12

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 14

Lastolite HaloCompact