Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotoskolan > Fototeknik 7 - Tillbehör

Fototeknik 7 - Tillbehör

Artikelserie: Fototeknik

Stativ

Den vanligaste orsaken till suddiga bilder är skakningsoskärpa. Tänk på tumregeln att inte handhålla kameran på längre tider än 1/brännvidden. Med en 50mm måste man alltså ha 1/50s (1/60) eller kortare slutartid. Detta gäller småbild. För DSLR räkna med "motsvarande småbildsbrännvidd".

Använd alltid stativ om det går. Enbensstativ och bildstabiliseringsobjektiv är givetvis bra men de ersätter inte stativet som behövs för längre slutartider. Stativet ska  vara så stabilt som möjligt men även det sämsta är bättre än inget alls när det gäller långa slutartider.

Tumregel: 1 kg stativ per 100 mm brännvidd. Exempel: 400 mm => 4 kg

Det är STOR skillnad på olika stativ. De enklaste billigaste duger bara för en kompaktkamera eller en systemkamera med normalobjektiv (och vidvinkel). Ska man använda långa telen måste man ha ett rejält stativ. Trä och kolfiber dämpar vibrationer bättre än aluminium och är dessutom lättare.

Kulled eller 3-vägshuvud är smaksak. Med kulled, välj en med så stor kula som möjligt.

Arbeta så lågt som möjligt, undvik mittpelaren. Använd trådutlösare eller självutlösare för att minska risken för vibrationer.

Använd gärna spegeluppfällning om det finns på din kamera. Med halvlånga slutartider (1/2s - 1/30s) är det ofta stor skillnad. Se exempel (delutsnitt 1x1mm ur småbild 24x36mm) med ett 500mm objektiv på stativ med slutartid 1/8s.


Övre raden (a) är utan och nedre raden (b) med spegeluppfällning. Tre olika stativ med vikt 1 kg, 3 kg och 5 kg användes (1, 2, 3).
 
Trådutlösare

Används för att minska vibrationer när man använder stativ och längre slutartider.

Till äldre kameror finna standariserade mekaniska trådutlösare som skruvas in i avtryckets gänga. Välj en påkostad variant för bättre hållbarhet. Trådulösaren kan även låsas för riktigt långa exponeringar.

Till moderna kameror finns elektriska trådulösare med speciella kontakter. Tyvärr är de ofta ganska dyra. Till vissa kameror finns i stället en liten IR fjärrkontroll.
 

Vinkelsökare

Arbetar man med en systemkamera lågt ner kan det vara jobbigt att titta i sökaren. För att underlätta kan man använda en vinkelsökare som gör att man ser sökarbilden uppifrån. De är tyvärr ganska dyra och sökarbilden blir både mindre och mörkare.

 
Fokuseringsskivor (mattskivor, sökarskivor)

Till vissa systemkameror (främst äldre och proffskameror) kan man byta ut sökarens fokuseringsskiva. T ex för att få en helt slät skiva utan störande markeringar/snittbild eller för att få ett rutnät som kompositionshjälp.

 
Telekonverter

En telekonverter monteras mellan kamerahuset och objektivet. Fördelen är att brännvidden förlängs och att närgränsen bibehålls. Nackdelar är att man tappar ljus och att skärpan blir något sämre. Se en telekonverter som ett komplement och inte som en ersättning för ett längre objektiv.

Telekonvertar finns vanligtvis i två strykor. Dels 1,4x som förlänger brännvidden med 1,4x (ger 1 stegs ljusbortfall) och dels 2x (2 steg). Den förstnämnda är optiskt bättre.

Det finns dessutom två typer. Den ena passar alla objektiv och blir då en kompromiss. Den andra typen har utstickande linser och passar endast vissa långa telen då linserna skulle krocka annars. Denna typ ger bättre resultat, speciellt lägre vignettering.


Telekonvertrar utan respektive med utstickande linser

Billiga telekonvertar är sällan bra. Man ser en tydlig skärpeförsämring, speciellt med 2x varianterna. Riktigt bra telekonvertrar av 1,4x typ kan vara så bra att man knappt ser någon skillnad.

 
Närbildstillbehör

Det finns många olika slags tillbehör för att ta närbilder.

Macroobjektiv

Speciella objektiv som förutom att kunna användas som ett vanligt objektiv även kan användas för närbilder då det kan fokusera på mycket nära håll. Dessa objektiv är mycket bekväma att använda och är alltid optiskt mycket bra.

Försättslinser

Det finns s.k. försättslinser som skruvas på som ett filter. Med hjälp av dessa kan man fokusera närmare och ta närbilder. De är mycket enkla att använda och relativt billiga. Välj helst de bättre tvålinsiga varianterna för bästa resultat.


Mellanringar / bälg

Tillbehör som monteras mellan kamerahus och objektiv. De är lite bökigare att använda än andra närbildstillbehör.

För mer information om närbilder se min makroartikel

 
Filter

Filter skruvas i filtergängan på objektivet. Det finns en mängd olika sorts filter. Normalt är de runda och av glas. Det finns även hållare för fyrkantiga plastfilter.

Välj filter av hög kvalitet. Se till att de är ordentligt antireflexbehandlade.

UV-filter

Egentligen UV-spärrfilter. Dessa filter har med moderna objektiv och filmer/sensorer ingen som helst funktion annat än som linsskydd.

Skylightfilter

Som UV-filter fast de ger en något varmare färgton vilket kan vara bra till vissa kalla objektiv/film-kombinationer. En DSLR med automatiskt vitbalans korrigerar bort filtrets värmande effekt.

Färgkorrektionsfilter

Används till färgfilm för att ta bort färgstick. Med en DSLR ställer man in vitbalansen i stället.

80A, 80Bblått färgkorrektionsfilter för dagsljusfilm i konstljus
81Avarmtonsfilter för mulet väder med varma filmer
81Bvarmtonsfilter för mulet väder med neutrala filmer
81C/D/Estarkare varmtonsfilter för t ex öppen skugga
82Asvagt blått filter för att neutralisera en varm film
85Cfärgkorrektionsfilter för konstljusfilm i dagsljus
”cc” färgkorrektionsfilter, cyan/magenta/gul, i olika styrka

 

Färgfilter

Används till svartvit film för att styra tonåtergivningen. T ex gul/orange för att få lite mörkare himmel.

Gråfilter, ND-filter (Neutral Density)

Helt grå filter som används för att ge möjlighet till större bländaröppningen eller längre slutartider. Finns i olika styrkor. T ex 8x (ND 0.9) som ger tre steg.

Polarisationsfilter

Mycket användbart filter som tar bort reflexer i vatten, växter, glas mm. Det kan även ge mustigare himmel och grönska. Filtret stjäl ca 2 steg ljus.

Filtret består av en fast del och en roterbar del. Man vrider på det tills önskad effekt syns i sökaren.

Det finns två typer som båda fungerar på samma sätt. Linjära filter och cirkulära filter som är dyrare. Den cirkulära typen måste användas till spegelreflexkameror med halvgenomskinlig spegel (t ex alla DSLR och AF-kameror för film).
Utan respektive med polarisationsfilter.


Avtonat gråfilter (graduated ND)

Ett filter som används för att minska ner motivets tonomfång för att det ska passa filmen/digitaltekniken. Används främst för att dämpa en alltför ljus himmel. Filtren är fyrkantiga och används i en speciell hållare så att man kan placera den tonade skarven på lämpligt ställe i bilden.

Med en DSLR kan man även i Photoshop lägga ihop två bilder med olika exponering och få samma effekt (kräver stativ och stillastående motiv).


Utan respektive med avtonat gråfilter.

 
Motljusskydd

Ett mycket viktigt tillbehör som alltför många slarvar med. Motljusskydden hindrar direktljus att träffa objektivets frontlins. Utan motljusskydd riskerar man sämre kontrast och fula reflexer. Motljusskyddet fungerar också som mekaniskt skydd av frontlinsen.


Utan respektive med motljusskydd.Av Olle Bjernulf
Publicerad 2005-09-23. Läst av 73409 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2005-09-27 21:47   andreasc89
Betyg: 4
Enkelt och bra beskrivet.
2005-09-27 22:39   Daniel-Gbg
Tackar och bugar!
2005-09-27 22:51   sMitternacht
Betyg: 5
Trodde inte att spegeluppfällning skulle ha så stor betydelse - intressant! Får väl börja använda det nu.
2005-09-27 22:58   PetFish
Betyg: 4
Pedagogiskt och bra skrivet. Att det kunde vara så stor skillnad på stativ och stativ trodde jag inte även om jag inser att man behöver ett rejält stativ till en tung utrustning.
2005-09-27 23:08   emji
Hej Olle!
Tack för ännu en riktigt bra artikel. Det mesta jag lärt mig inom fotografering kommer från dina tidigare artiklar. Tack igen!

Mvh Michael Jönsson :)
2005-09-27 23:25   RickardForsberg
Betyg: 5
Väldigt bra artikel med bilder som bevisar effekterna! Kanon!
2005-09-28 07:36   vision
Betyg: 4
Mycket intressant och bra.
Framförallt, skillnaden på stativ och strativ…!
2005-09-28 08:13   prylnissen
Betyg: 4
Rak och enkel snabbgenomgång; Bra!
2005-09-28 08:21   BjörnA
Betyg: 5
Tydlig och bra text med ett pedagogiskt perspektiv. Bildexemplen på olika stativvikter och med och utan spegeluppfällning var mycket givande. Stort tack Olle!
2005-09-28 08:44   -Viper-
Betyg: 5
Rak och enkel väldigt bra artikel.
2005-09-28 10:40   Gotlandsfotografen
Betyg: 5
Suverän artikel! Bra jobbat Olle!
2005-09-28 10:49   JanOlofHärnström
Betyg: 5
Bra artikel. Åskådlig, tydlig och nyttig.
2005-09-28 11:18   E-son
Betyg: 5
Tydlig, nyttig och gansak enkel. Mycket bra
2005-09-28 14:23   tomasandersson
Liksom alla tidigare artiklar i serien är denna bra och tydlig. En liten fråga bara: Får man samma resultat som med ett 5-kilosstativ om man hänger en 4-kilosvikt i kroken under ett 1-kilosstativ?
2005-09-28 17:45   Magnus Grimmer
Betyg: 3
Det enda som tas upp mer än det man enkelt hittar på internet eller på FS är stativet. Trevligt iofs att ha alla normala tillbehör på ett och samma ställe.
2005-09-28 17:49   organ_ist
Betyg: 5
Tack Olle. Mkt matnyttigt för en nybörjare som undertecknad.
2005-09-28 18:46   Olle Bjernulf
Att hänga en tyngd (t ex kameraväska) på stativet hjälper delvis men blir inte alls lika stadigt som ett tyngre/stadigare stativ.
2005-09-29 08:10   jkene
Bra artikel Olle, speciellt exempel med/utan motljusskydd. Har alltid vetat att det nog kan vara bra att ha på, men inte direkt insett att effekten utan kan vara så drastisk. Har dock en följdfråga om polfilter - har ofta hört att det ska vara cirkulärt för att inte ge problem. Jag kör linjärt och har aldrig upplevt problem!? Varför? (Och jag är flitig polfilteranvändare :-))
2005-09-29 10:56   Haraldus
Mycket bra artikel med tydliga exempel och förklaringar. En sak som jag vill komplettera med är att UV-filter kan ha stor effekt vid fotografering på hög höjd (> 1500 över havsnivå) Om UV-filter då används blir en blå himmel mörkare. Om UV-filter ej avvänds på hög höjd kan det uppstå vissa randeffekter i form av ljusa linjer vid konturer med himlen som bakgrund.
Har även fått info om att det, i södra Sydamerika vid stora ozonhål, behövs UV-filter även vid havsytan. UV-ljuset kan vara så starkt så att de betande fåren förses med ögonskydd för att inte bli blinda.
2005-09-29 17:34   Hübsch
Betyg: 3
Bra information.
Som ägare av en EOS 350D undrar jag efter att ha läst denna artikeln...
Har jag något att vinna på att jobba med filter mer än som skydd?
2005-10-01 15:06   MrBigger
Betyg: 4
Helt OK
Mycket fakta och lätt förstått
Bra!!
2005-10-01 21:12   Naile
Betyg: 4
Jättebra! kanske lite kortfattat om vissa delar, men i huvudsak mycket informativt
2005-10-02 18:52   enghell
Jättebra och kortfattad beskrivning av tillbehör.Vill bara tillägga att det finns "Avtonat gråfilter (graduated ND)" som är runda med vanlig filtergänga och inte bara rektangulära för filterhållare typ Cokin,Lee m.fl.Sedan är förstås de rektangulära lättare att använda.
2005-10-03 09:08   Ulf Landin
Betyg: 5
En mycket bra och föredömligt kortfattad artikel / instruktion. Det enda jag saknar är om telekonvertrarna på ett AF-tele/telezoomobjektiv. När / vid vilken ljusstyrka slutar autofokusen är fungera?
2005-10-03 09:09   Svartling
Betyg: 5
Jättebra info för novis med massa idéer. Nu kan inköpen planeras.
2005-10-04 01:10   chrullo
Betyg: 4
Mycket bra artikel!
Kunde dock varit lite mer ingående :)
2005-10-04 16:11   JaniXmen
Betyg: 5
Väldigt bra artikel må jag säga ;)
2005-10-05 12:23   SgtPeppers
Betyg: 4
Tack för en bra artikel, bra att du gjorde skillnad på DSLR och analogt i filter sektionen, har undrat ett tag över det.
2005-10-07 09:42   Miss lins
Betyg: 5
Tack Olle
Det va precis vad jag behövde lära mig och gissa om jag ska inhandla Div prylar nu ;)
2005-10-08 18:00   Ursidae
Lärorik o nyttig info.
Tack.
2005-10-22 16:54   nilha
Betyg: 5
Bra artikel, rätade ut flera frågetecken för mig, mer sånt!
2005-10-31 19:13   Tobias.N
Betyg: 5
Mycket bra att veta!
2005-11-03 11:45   Beermann
Betyg: 5
Värdefull info för en Amatör som jag!
Tack mvh Mikael
2005-11-05 09:17   Martin Steen
Betyg: 5
Kanon! Informativ och kompakt.
Mvh Martin
2005-11-17 02:17   ntz
Betyg: 5
Tack. Mycket informativt och tydligt.
2005-12-01 00:01   Conny Lundberg
Betyg: 5
Precis lagom information på ett enkelt sätt!
2005-12-28 22:34   dejniel84
Betyg: 4
Mycket bra artikel.
Mvh Markus
2006-01-04 20:08   Järvetun
Betyg: 5
Kort. Informativt. Mästerligt!
2006-02-19 10:21   strongman81
Betyg: 5
Bra och lättförståelig information för nybörjare/amatörfotograf.
Tack Jimmy
2006-06-03 12:15   Puggen
Betyg: 5
Perfekt artikel, intressant och lärorik läsning
2006-08-29 19:05   Albwah
Betyg: 5
Bra ifon, inehåller en massa skaer som jag undrade över, tack :D
2006-09-15 13:46   PaZe
Betyg: 5
Bra info som besvarade en del av mina funderingar.
2006-10-06 22:15   Mikael Dunker
Betyg: 5
Mycket intressant och enkelt att greppa.
2006-12-10 00:09   krol999
Betyg: 4
Det var det som jag behövde. Tack
2007-02-04 03:05   Mats 59
Betyg: 4
Informativt och bra info för en nybörjare
Thx // MM
2007-06-07 23:33   masaro
Betyg: 5
Tackar för en lärorik artikel. :)
2007-09-27 09:54   Johan Pehrson
Betyg: 5
Tack! nu ska jag gå o köpa filter! Mycket bra artikel!
2007-10-10 17:24   Bodensaren
Betyg: 5
Tack!
Bra med bilder som visar skillnaderna.
2007-11-30 23:32   boldten
Betyg: 4
Bra artikel. Hade gärna sett att man kunde förstora bildexemplen.
2008-03-01 23:52   Andreas Nordgren
Betyg: 5
Mycket bra och informativ artikel som hjälpt till kring visa funderingar t ex kring filter & funktion.
2008-04-03 05:12   Tamdor
Betyg: 5
Végre egy normális leírás, hogy mi-mire való! :-)
Duktig gjort!
2008-12-30 20:56   Lennarths
Betyg: 4
Intressant och informativt! L
2009-02-20 23:02   MBertilsson
Betyg: 5
Tack å bock, mycket väl skrivet!

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 9

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 6

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Miops Smart Trigger