Annons

Bygga egen fotoryggsäck

Inte hittat någon ryggsäck som passar dig?
Eller kanske vill du inte lägga ut 2500:- eller mer för en större modell, som ändå inte rymmer allt du vill ha med dig på din fototur. Då kanske denna artikel kan vara något för dig.

Jag har provat en del ryggsäckar och gått från lilla LowePro´s Minitrekker till Dakines stora Reload. En stor säck kräver att den sitter bra på ryggen. Därför började jag titta lite på de vanliga ryggsäckar som finns på t.ex. Stadium och Intersport. Mina kriterier var, att den skulle gå att öppna som en vanlig fotoryggsäck, och att man skulle kunna fästa ett stativ på den, utan allt förstora förändringar av ryggsäcken.

Valet föll på en rygga från Everest. Modellen heter Travel BP650 (finns även i 550 och i 750-modell). Den rymmer 65 liter och var för mig lagom stor. Den går att öppna som en fotoryggsäck, dvs. hela locket kan vikas bort.

Everest BP650

Den är väldigt praktisk, då man under transport kan ”gömma” bärsystemet bakom en tunn tygvägg som förvaras under ryggsäcken. Det medföljer en Axelrem som är väl polstrad och ett extra handtag på ryggans ”sida”. Med andra ord är den mycket lätt att transportera, även som vanlig väska. Den har dessutom många småfack och ett utmärkt ställe att fästa stativet på.

Baksidan

Ett stativ kan med lätthet sättas på ena sidan, där finns en perfekt ficka att stoppa ned 2 utav benen i och sedan 2 remmar att spänna fast stativet med.

Stativfäste

Bärsystemet ja, jag sa ju innan att en stor ryggsäck måste vara bekväm att bära. Everest BP650 är utrustad med vad Everest har valt att ge det fyndiga namnet ECS (Everest Carrying System).

ECS

Detta innebär att ryggsäcken har 2 lattor av aluminium som kan formas efter din rygg, och justerbara axelband som går att reglera i olika höjder. Den har ett tjockt polstrat avbärarbälte med en ryggplatta för svanken. Ryggsäcken sitter mycket skönt på ryggen.

Ja, då går vi väl vidare till väsentligheterna… nämligen, inredningen.

Jag har valt rätt så kraftigt skumgummi, ganska kompakt, 2 cm tjock. Detta använder jag runt om i ytterväggarna, till ”botten” och fackavdelarna räcker det med 1 cm tjock. Djupet i säcken är 13 cm, vilket i mitt fall räcker utmärkt till min kamera. En del säger att det avger gaser, men eftersom jag inte förvarar min utrustning i väskan hela tiden så är exponeringen för dessa gaser liten. Jag klär alla skumgummibitarna med en ”vaxduk” i tyg. Den är mycket resistant mot väta, men ger fortfarande en ganska mjuk känsla. Jag hittade ett sådant tyg på Jysk, men bör finnas i de flesta tygaffärer.

Material

Såhär, kanske det här blir en bra början? Det ser inte mycket ut just nu, men allt har en början. 2 cm tjockleken visar sig vara ett bra val, det ger stabilitet åt insatsen.

En början
 
Jag har mätt ut hur stora bitarna som ska utgöra ytterväggen och nederdelen. Tyget klipper jag i måtten som skumgummit är, 2 bitar á 12cm (höjden) + 2cm (tjockleken) + 1 cm sömsmån. Jag passar på att mäta ut var kardborrebanden skall sitta och syr fast dessa (luddiga delen). Sedan syr jag ihop de båda tygstyckena. Sedan kommer det roliga… att få in skumgummit i ”strumpan”. Efter lite funderingar kom jag att tänka på ormar, när de ömsar sitt skinn. Så det enklaste är att ”ömsa” tygstrumpan över skumgummit, istället för att försöka dra igenom det.

Trångt värre

I bottenvadderingen, som jag valt tjockleken 1 cm, så har jag även en styv kartongbit, för att ge ökad stabilitet. Jag syr, på samma sätt som ytterväggen, och trär över tygstycket över bottenvadderingen. Nu börjar det ju faktiskt likna en fotoryggsäck.

Nästan färdig

Till huvudväggarna inne i ryggsäcken använder jag även här 2 cm kompakt skumgummi, jag syr, precis som på ytterväggen fast kardborreband (även här den luddiga delen av bandet), där så önskas. Jag syr kardborreband på båda sidor eftersom jag vill ha maximal flexibilitet i väskan. I ändarna av huvudväggarna syr jag på kardborreband som skall fästas i ytterväggarna.

Huvudväggarna

Sedan syr jag tyg till de små fackavdelarna, här har jag valt 1 cm tjocklek på skumgummit, och syr fast kardborreband i ändarna så att man kan fästa de mellan ytterväggen och huvudväggarna.

Fackväggar

Sådär ja, efter att ha tappat lite hår och inte sådär jättemånga raseriutbrott så är min ryggsäck färdig. Den rymmer min utrustning och lite andra småsaker som termos, ombyte och andra viktiga saker som man bör ha med sig på sin fotoutflykt. Kostnaden för denna ombyggnad blev:

Skumgummi: 100:-
Tyg: 100:-
Kardborreband: 240:-
Ryggsäck: 900:-

Summa : 1340:-
 
Färdig
 
Naturligtvis kan man utgå från en mindre och billigare ryggsäck, men eftersom man ändå har en materialkostnad på ca: 440:- så tycker inte jag det lönar sig att bygga en egen LowePro Minitrekker eller liknade mindre ryggsäck. Naturligtvis kan man köpa en kånken och klippa sönder ett liggunderlag för 19:-, men detta var inte min tanke med ombyggnaden. Tanken var att göra en större modell, så att man kan bära med sig det mesta, utan att behöva få ont i ryggen. För bekväm, det blev den.

På ryggen

Kom ihåg, med tålamod och ett metodiskt lugn så kommer man långt. Sen att jag personligen tappade en del hår, bröt ett par symaskinsnålar och var nära att förpassa symaskinen till en djup sjö…. Det är en helt annan historia.

Lycka till.Jesper Ekvall
Publicerad 2004-02-08. Läst av 34788 personer.
2004-02-08 20:19   hakanv
Betyg: 4
Saknar en bild på den färdiga inredningen?

/Håkan
2004-02-08 20:54   jimh
Den ser grymt trevlig ut den där säcken. Det är inte utan att jag blir sugen på att testa själv, men då en lite mindre modell. Det är ju trevligt att kunna planera den för exakt vad man vill ha med i form av termosar och dylikt som ofta blir lite styvmoderligt behandlade i kommersiella säckar.
2004-02-08 21:04   Jeppe
Håkan, jag vet inte om du råkade se artiklen innan den var helt färdig?
2004-02-08 21:32   inge
Eftersom jag har sett ryggsäcken så kan jag intyga att det är Jespers nya yrke att sy ryggsäckar. Mycket proffsigt och stabilt!
2004-02-08 23:19   Efwa
Ja, du måste tappat mycket hår eftersom kepsen är på ;-)

Nästa gång får du låna en av våra symaskiner......de är ruskigt bra :-)
2004-02-08 23:20   Joppe
Gillar verkligen, step-by-step beskrivningar... man kanske skulle fråga ngn av sina vänner om dom kunde sy lite åt en... jag kan ju ge dem länken... skämt å sido. bra beskrivning på hur man kan göra sin egen rygga, uppskattas.
2004-02-08 23:51   Biber
Det där ser bra ut. Ska genast fixa en väska att bygga om. :)
2004-02-08 23:58   skarpedjup
Betyg: 5
Kanonbra beksrivning! Satt precis och funderade på att göra något liknande själv. Vart hittade du skumgummit?
2004-02-09 00:07   Smajly
Verkligen en inspirerande artikel. Har bara en fundering och det är om du fäst ytterväggarna i själva ryggsäcken eller om det bara sitter som en vägg av sig själv där?
2004-02-09 00:40   Harry Friberg
Betyg: 4
Bra och proffsigt skriven artikel , för att inte tala om proffsig ryggsäck,
bra beskrivning kan den konkurera med L. Nature photo trekker, kanske ?
vänligen
Harry
2004-02-09 02:35   Christ
blev sugen på att göra en fotoryggsäck!!;)

Bra artikel dessutom!!
2004-02-09 08:21   jns
Bra beskrivning! Spm sagt bara att hitta sin favoritrygga och börja bygga!

Mer sånt här på fs!

//jns
2004-02-09 08:23   skettilljunga
Satt just och funderade på hur man "bygger" själv när detta dyker upp! Kunde inte kommit mer lägligt. Kanon med stegvisa instruktioner.
Martin
2004-02-09 09:23   Jeppe
Tobias: Finns hos de flesta syaffärer/tygaffärer. Vill man ha väskan till förvaring hela tiden kanske man ska välja grå skumplast, som sägs vara fri från gaser.
Benny: Nej, det är en lös insats, som går att plocka ur helt. Den sitter på plats ändå.
Harry: Tjaa. Nature Photo trekkern är ju en fin säck, men nästan dubbelt så dyr. På detta viste kan man använda den som vanlig ryggsäck också.
2004-02-09 10:28   MaxZ
Betyg: 5
Kanon artikel! Nästan så att jag vill göra en själv trots att jag redan har det jag behöver! Alltid roligare med DIY!
/Max.
2004-02-09 10:32   Niclasfoto
---Hmmmm, denna tanke hade jag också innan jag köpte den jag har nu, man är liksom trög på att ta steget:-)
---Det jag kanske sätter ett litet frågetecken vid är att dessa lösningar kanske inte alltid blir lika stabila som ex, vis LowePro och Tamrac,s fotoryggar....
Ställer mig också frågande till skumgummit som använts,, är den inte för "slapp/mjuk".. Tamrac och LowePro har kraftigt "skum" i sina, insåg när jag hade köpt mig PhototreckerAW att jag säkert hade felat i dessa detaljer (skumgummit..) eftersom jag med största säkerhet hade sytt in ett för mjukt...
Men det är ju klart att man kan välja ett lite kraftigare om man vill= är ju det som är fördelen med att konstruera själv såklart.....

Annars var det en fint skrien artikel, beskrivnande och tydligt, bra!
Mvh Niclas.
2004-02-09 11:02   Jeppe
Niklas: Nej, det är en mycket kompakt typ av skumgummi. Den är mycket stabil, och sitter där den ska utan att åka rundor. Naturligtvis är LowePros/Tamracs säckar "stabilare" eftersom de är konstruerade för ändamålet, men jag upplever ändå detta som en stabil lösning. Dessutom rymmer den det jag behöver ha med mig ut, appropå tråden "om vad man har med sig ut" ;)
2004-02-09 11:56   Forslund
Vad har du för kamera? Passar en EOS 1n med motor?
2004-02-09 12:24   Jeppe
Jonas: Jag har en 10D med grepp, den är ca 145mm hög. Det är inga problem att slänga ned en 1N med booster i en sådan väska
2004-02-09 13:33   KGS
Duktigt jobbat! Bra beskrivet. Blir nästan lite impad av att de kan kränga en minitrekker för 400 spänn eller vad den nu kostade... en fördel med en "vanlig" säck är också att det inte lyser "fotograf" och "värdefull utrustning" lång väg, men stativet avslöjar dej!
2004-02-09 14:11   Jeppe
Nejdå... Många undrar om man tittar på fåglar ;)
2004-02-09 14:20   JanOlofHärnström
Bra, kul läsning.
Om jag inte hade haft en hyfsad väska så blev jag sugen på att göra en.
2004-02-09 17:11   gunte
Betyg: 5
Bra jobbat Jeppe...Får väl genomgå sitt mandomsprov om några veckor..:)
mvh/Gunte..
2004-02-09 18:01   rindler
Betyg: 5
Jag orkade inte läsa texten riktigt... men det var en underbar "bilderbok". Mycket bra. Får nog testa budgetvarianten till min Kånken, något som går att ta bort lätt vore ju kanon...
2004-02-09 22:30   mollan
jättebra beskrivning. Jag gjorde klart mitt extra innehåll till min lowepro rover AW förra helgen. Använde mig av bävernylon och liggunderlag.
2004-02-10 08:44   rindler
Nu har jag läst texten också. Den var också mycket bra beskrivande :-)
2004-02-10 16:29   Pickamela
Betyg: 5
Tack tack tack, Jesper, jag hade aldrig kommit på det här själv. Väldigt bra att inte behöva slänga ut en massa pengar på något som inte går att använda som något annat än fotoryggsäck. Dock så undrar jag om skumgummit heter något speciellt? Så man vet att man får den där fasta sorten du har använt. Fasen också, jag kan ju inte sy för fem öre. ;)
2004-02-10 23:14   Bryggarn
Det är inte utan att man blir inspirerad. Mini-trekkern har varit för liten länge, och det är säsong för knep och knåp.
Hur pass tålig mot regn är säcken du har använt?
2004-02-10 23:53   Jeppe
Ber att få återkomma eftger mer intensiva tester. Men materialvalet i ryggan lovar gott..
2004-02-11 12:30   Haraldus
Mycket bra artikel! Det jag dock är lite fundersam på är om 2 cm skumgummi är det optimala. Jag körde med det i en väska men bytte till 1 cm liggunderlag som jag bedömer ger bättre skydd, bättre stadga och tar mindre plats. Dessutom kan liggunderlag inte dra åt sig vatten.
/Harald
2004-02-11 15:47   -A-
Det här var ju intressant! Vad jag funderar på är skumgummit.. Vad är det för gaser det sägs avge? Och hur får man reda på om de finns där eller inte? Men liggunderlag kanske är ett bra alternativ som nyss sagts?
2004-02-11 20:42   konjgf
Bra artikel! Är hela ryggan inredd eller bara övre halvan? svårt att se på bilderna.
Det är en tanke som slagit mig med lowepro väskorna som är kombinerade fotodel och "vanlig" del, att foto delen är i botten. Foto utrustningen är väl det som är tyngst för det mesta och det är ju en fördel att ha så högt som möjligt i packningen.
2004-02-12 13:11   fotojohan2
Betyg: 4
Härligt att se! Nu har man lite att arbeta med under vinterkvällarna, om man nu inte ska mörkerfota. Är det någon mer som ligger och"ruvar" på fler uppfinningar så fram med det bara. Jag menar proffsprodukterna är ju inte de bästa precis.
2004-02-12 19:11   kaw
Utmärkt artikel. Näst sista bilden gör mig avundsjuk.

För tio år sedan blev jag inspirerad av en kompis som skulle inreda sin ryggsäck med ihoplimmade liggunderlag och utskurna hål för grejerna. Min lösning blev att använda liggunderlag för att göra objektivfodral.

Dessa har jag använt både i min ryggsäck för fotogrejer (= osmidigt, men skulle fungera bättre om det inte vore för att stativet är fäst i framlocket...) och i plastpåse i cykelväska. Fodralen håller än!
2004-02-12 21:22   Jeppe
Joakim: Det är bara den övre delen som är inredd. Den nedre har jag för termos, ombyte extra pryttlar och så..
Harald: Den ÄR stabil.. det är ganska kompakt skumgummi.
2004-02-13 07:53   sagan
Bygga egen fotoryggsäck: 1340:-
DaKine Reload fotoryggsäck: 1650 :-

Inte många kronor att tjäna här.
2004-02-13 12:01   Jeppe
Jo Kim.. du kan ju köpa en LowePro minitrekker för 995:-
Denna rymmer klart mycket mer andra grejjor än DaKines rygga, men framförallt.. JAG tycker den är bekvämare (jo, jag har även en DaKine). Min rygg gillade inte riktigt det fasta bärsystemet..Men det är ju olika hur man tycker. Ska jämförelsen komma till sin rätta, så bör man nog ta en annan ryggsäck som grund.. Kanske en för 500:- vilket då ger en lite annan prisbild.. Men jag gjorde inte detta enbart för att spara pengar, utan för att jag inte hittade någon som passade MINA krav.
2004-02-13 20:46   sagan
minitrekkern rymmer mer "andra grejer" än DaKine Reload?
Det expanderbara ytterfickan är ju långt mycket större på DaKine ryggan!
2004-02-14 20:45   Wolfgang
Jesper, mycket kreativt och och gediget! Bara en fråga: Kan man inte klistra istället för att sy?
2004-02-15 17:32   Jeppe
Klistra ja.. det kan man säkert.. men kontaktlim avger ju ganska starka ångor, det kanske inte är det bästa för optiken...jag vet inte faktiskt.
Kim: Whatever.. Reloaden är oxå stor och fin, och prisvärd. Men den passade inte min rygg..och Phototrekker/Naturetrekker kostar 2300-3000:-
2004-02-16 20:03   greendevil
Betyg: 4
Bra artikel och tankegångar.
Bara en fråga: går det inte att minska materialkostnaden genom att köpa billigare kardborreband? Hur mycket går det åt egentligen?
Clas Ohlsson säljer 3 m * 20mm för 39:-, duger inte det? Hur mycket gick det åt för dej Jesper?
2004-02-17 00:11   Jeppe
Umm.. ja du.. 3 förpackningar.. tror det var 2 meter i varje.. Så, ja.. Clas Ohlsson hade blivit betydligt billigare..
2004-02-17 12:10   renato
Betyg: 5
Det var en riktigt bra ide från början till slut. saknar bilder av dig när du sitter vid symaskinen och syr. dessa kan göras i ordning med hjälp av Photoshop... :-)
En sak som jag inte fattar är hur du har gjort med locket.Var den vaderad från början eller har du varit tvungen att göra om den med?
2004-02-17 16:05   Mio L.
Betyg: 5
Kanon!!! Som rätt ny hobbyfotograf har man inte hunnit upptäcka vilka prylar som är bra och vilka som är lite sämre... Ett jättebra tips. Fler liknande artiklar vore kul.
2004-02-17 16:30   Jeppe
Locket är inte extra vadderat.. Det finns faktiskt en ficka på insidan av locket som man kan förvara filter eller dylikt i.
2004-02-17 20:34   Wolfgang
Jesper, det finns ju textillim. Jag får kolla om den har lösningsmedel i. Annars får jag väl hitta någon sykunnig. Jag har också ett gammalt vattentätt ryggsäcksöverdrag, som man kunde klippa till för att klä skummgummi- eller liggunderlaginredning. Som sagt, en kanonbra idé av Dig!
2004-02-18 13:01   Ola_H
Betyg: 4
Jag håller med Jesper om att DaKine Reload egentligen inte är så bekväm. Grymt stabil, men långt ifrån lika skön att bära som många "vanliga" ryggor. Vid aktiviteter tycker jag att den lilla dämpande "svankplattan" gör säcken vinglig på ryggen (det hade varit bättre med två plattor längre ut åt sidan) och bärremmarna är dessutom klumpiga jämfört med många andra moderna säckar. Mao, heder åt Jespers initiativ.
2004-02-24 23:49   StefanA
Betyg: 4
Mycket bra ide men verkar lite konstigt med symåtten. 12cm väggar blir ju 24cm tyg plus diverse. Man vill ju inte sy mer än nödvändigt.Liggunderlag på 10mm och plast på 2mm styvar upp bra.
En mycket bra ide med en perfekt ryggsäck att börja med. Tusen tack!
2004-02-29 11:53   Fransson
Betyg: 5
Mycket bra!! Ger inspiration att göra saker själv. En stor fotoryggsäck är väldigt dyr.
2004-03-04 15:18   Jeppe
Nu har jag testat den under vintriga förhållande och den presterade väl, trots ihållande snöfall så höll sig ryggsäcken torr. Inte för det spelade någon roll, eftersom objektiven ändå blev blöta när man använde dem ;).
2004-03-06 16:36   arkadia
Betyg: 5
Duktig du är. Vilken tålamod man måste ha och den ser jätte proffsig ut. Tack för att du delade det med oss.
2004-03-09 22:43   Wolfgang
Jesper, jag har kollat ryggsäcken på Stadium.
Är det den som även har en extra dagpacksäck i ytterfickan?
2004-03-11 03:28   forry4U
Betyg: 5
Har också vart o kollatr ryggan på Stadium och blev imponerad av den, förutom att det är en suverän rygga , den har ju en hel del fiffiga detaljlösningar med extrafack längst ner för diverse annat o en del ytterfickor, bär systemet är också en bar modell. att man sedan kan bära den som en vanlig bag gör ju inte saken sämre, så med din ide om att göra inredning så kan ju Lowepro o tamrac behålla sina:-)
Jag kommer att göra en likadan, men syandet tar jag hjälp med av min fru. då blir det proffsigt gjort.
Mycket tack för din fina artikel och ide.
/Göran
2004-03-11 22:55   Mattias Pettersson
Betyg: 5
Hatten av för dig, Jesper. Mycket snyggt arbete. 1340 riksdaler för en säck som säkert kostat uppemot 3000 om det stått Lowepro eller Tamrac på den. Det där gav mig inspiration att bygga min egen säck. Tackar jag för.
2004-03-14 13:42   mh333
Betyg: 5
Jätteintressant! Bra att kunna göra grejorna själv. Ett lågbudgetalternativ som jag provat med framgång är att använda en billig ryggsäck, ett gammalt (eller nytt - inte så dyrt)liggunderlag och kontaktlim. Skar till bitar och limmade på plats. Fungerade kanon. Materialet i liggunderlag är väldigt stöttåligt och luddar inte. Och, det fiffiga med att använda en billig/gammal ryggsäck är att den inte skvallrar om ett dyrt och stöldbegärligt innehåll.Inte lika tjusigt förstås. Kostnad ca. 350 kr.
/Mattias
2004-03-14 15:39   zebra
Betyg: 5
Kanonartikel! Detta ska jag absolut pröva! Att kunna skräddarsy sin egen rygga har jag ägnat nån liten tanke åt men det har inte blivit så mkt mer. Nu ska jag sätta planerna i verket! Tack!
2004-03-14 20:57   Hogland
Oj, tack för tipset. Som "fattig" arbetslös är detta rena Martin Timell tipset!
Ska genast testa...Struntar nog dock i tyget, gillar ite symaskiner efter hemska upplevelser i syslöjden som lite. Jag vet att det finns "plastade" skumgummin som man kan köpa som inte luddar av sig att använda till inredningen.
2004-04-25 11:46   Antonpower
Betyg: 5
Man skulle ju pröva själv.
ser grymt trevlig ut.
2004-08-11 12:09   -Ale
Betyg: 5
intressant ! en halv timme efter läst artikeln började jag planera mitt arbete
2005-02-22 21:45   Börje Högberg
Betyg: 5
tack för tipset jag har nämligen alltrig hittat en kameraryggsäck som passar Mig
2005-03-13 00:59   a_lyckhammar
Betyg: 5
Tackar även jag för tipset!
Jag gjorde en fotoväska i helgen, blev en snarlik väska som lowepro´s "Reportage"
Sparade 2 000:- =)

/Andreas
2005-03-13 01:00   a_lyckhammar
...Använde dock helt andra material eftersom jag även förvarar min utrustning i den!
2005-03-30 15:18   wiggin
Betyg: 5
Andreas Lyckhammar: Vad för material använde du dig av? Gissar att du antyder på att det är fritt från gaser som kan vara skadligt för optiken?
2005-03-30 22:04   a_lyckhammar
Emil: Jag köpte ett liggunderlag, en tunn metallplåt och en handbagageväska = 600:-

Jag använde som sagt var ett vanligt liggunderlag för objektivfacken samt botten.
Går mediaprogrammet så jag fick gasfria skumblock som används vid transportering av videokameror dvs att skumplasten är något hårdare än vanligt.

hoppas det va till någon nytta.
//Andreas
2005-03-30 22:05   a_lyckhammar
P.S blocken låg längst ner i väskan för att kameran skall klara höga fall.
2005-04-02 23:00   Mikael Johansson
Betyg: 4
Kanontips!
Jag har en massa olika ryggsäckar i olika former som jag kan göra om.
2005-08-20 09:33   Michael Nilsson
Betyg: 5
Hmmm... antar att jag kan "låna" lite skummgummi och vaxduk av mamma... Saknar faktiskt ett undre fack på minitreckern så det kan vara något.
2005-08-29 12:39   Michael Nilsson
Hej Jeppe. Jag har nu köpt en ryggsäck att använda (1000pix minus 20% rabatt = 800). Men du... kardborre är inte det billigaste jag vet ^^... 150kr och då tog jag i lite snålt med kardborre så jag måste nog köpa en gång till... Men jag har ett par frågor:

Tycker du att facken håller nog? Jag har sytt 3st längor med kardborre i mina och om jag kutar omkring och hoppar och sådär så lossnar dom... får fundera på en lösning... Kartong som stadgar kanske?

På sidan har jag likt du en ficka och 2spännen för att fästa 1stativ men på min väska sitter dessa fast i locket också så om jag vill öppna väskan blir det att ta lös spännena... har du samma problem på din?
2005-11-23 11:26   photonicdelousions
Betyg: 4
Mycket bra artikel, och smart :)

Men jag fattar bara inte delen med att det kan avge gaser? Vad för sorts gas och varför?

Mvh Thomas
2005-12-06 20:28   Don Ricardo
Betyg: 5
Synnerligen bra repotage.
Om man sedan väljer en väska med vätskesystem (ex. camelback) har man dricka som håller sig jämn i temperaturen och inte fryser/blir för varmt...
Nu börjar jag fundera på en egen väska. =)
Mvh
Rickard
2006-03-01 23:40   Lambing
Betyg: 5
Bra och kreativt.

//Thomas
2006-03-02 11:45   Galdr
Betyg: 5
Det här var väldigt inspirerande, och gick rakt in i skallen, där det kommer stanna.

Har letat i över ett halvår efter en vettig ryggsäck med pra komfort, som du sa själv så får man nästan pynta 2500 för de större systemen.

Underbar artikel =)
2006-03-05 11:04   Ersko
Betyg: 5
bra artikel. blev inspererad och nu ska skolväskan bli en fotoväska. tack för inspirationen!
2006-05-10 01:25   andmag
Betyg: 5
Coolt, synd att jag nyss pyntat 800:- på en beg Lowpro rygga :)
2006-07-05 19:07   David Lancelot Sjövall
wow :) Detta var ju riktigt inspirerande och kul. Nu har jag visserligen inte hunnit mer än att lusläsa mig genom artiklen pga att jag har lite bråttom i skrivande stund, men det ser nästan ut så att jag själv vill pröva på detta :)
2006-10-13 10:41   fihn
Betyg: 4
Mycket bra artikel! Tack!
Tänkte bygga min egna fotoryggsäck enligt den fyndiga artikeln.
Hittade en "vattentät" ryggsäck på Stadium för 300:- !!!
Det framgår i diskussionen efter arikeln att en del skumgummi avger giftiga gaser som är skadliga för optiken.
Någon som har kött på benen om vad som gäller?
Vilken typ av skum kan man använda?
2007-01-03 01:12   strixnebulosa
Får mig att fundera på hur jag ska göra för att få en fungerande rygga till naturfoto. Jag vill ju gärna ha ett litet tält också, att använda som gömsle. Får väl kolla runt om det finns några tips på lätta och bra gömsle-tält.
2007-01-07 15:47   Ewa Thalin
Tack för jättebra tips! Jag satt och letade efter en bra ryggsäck, himla tur att jag inte hann köpa en när du gör det så lätt för mig att bygga min egen, tack tack, nu ska jag absolut göra min egen rygga för min utrustning:) hälsn Ewa
2007-07-14 15:19   Vattendroppe
Betyg: 4
Jag fick den här artikeln tipsad för mig; vad jag förstår är rygsäcken vattentät och hela faderillen. Det enda jag måste fundera lite på är hur man kan klämma in laptop i den på ett smidigt sätt! Kanon artikel!
2007-07-17 19:27   avslut110110
Betyg: 5
Häftigt! Ja, man blir ju lite sugen..

//Fabian
2007-07-21 02:11   henrikgbg
Betyg: 5
perfekt! ska göra en variant i miniformat till min back-packing ryggsäck inför en ett års resa till australien! precis en sådan artikel jag behövde! tack!
2007-10-25 18:05   pär kihlberg
riktigt bra! sånna här grejer gillar vi !:)
2007-12-09 14:06   lightshine
Betyg: 4
riktigt bra artikel, saknar dock lite fler kort över själva syprocessen...
Sen har jag en fundering som tre st. andra också har och det är vilka gaser skumgummit avger och på vilket sätt dessa är skadliga för objektiven.

Annars en grymt bra artikel
2008-06-04 23:17   larson_366
Betyg: 5
Man blir sugen på att prova nu! Bra jobbat=)
2008-07-07 09:04   DaddyToBe
Betyg: 5
Bra artikel Jesper! Snyggt gjort. Började "samla" material direkt efter jag läst artikeln. Köpte kardborreband på Claes Ohlson för 80:- och tygvaxduk på ÖB, 39:-/m. Bra tips med vaxduken, blir riktigt bra.
Ville göra en riktigt budjetvariant och tog ett gammalt liggunderlag hemma och en reklamryggsäck från svärfarsan, 30L (riktigt bra "rygga" dock). Är nästan klar nu och det blir riktigt bra med tanke på att ryggan totalt kommer att kosta mig 100:-. Kul projekt om man har tid över och gillar att knippla och knåpa lite..

Tack för inspirationen!

Merläsning

Missnöjd med skrivaren - tar till släggan

Alla har vi nog känt oss hederligt förbannade någongång. Frilansfotografen Maria G Nilsson blev så pass förbannad på sin skrivare att hon slog sönder den med en slägga. Kolla in videon där Maria får utlopp för sin vrede. Läs mer... 36

På fotoäventyr i Namibia

Fotosidans skribenter Elisabeth Landberger och Martin Agfors anordnade nyligen en naturfotoresa till Namibia. Elisabeth har bloggat om äventyren på resan. Läs mer...

Slimmad fotoryggsäck från Lowepro

Allt fler köper kompakta systemkameror. Lowepro har utvecklat en matchande fotoryggsäck som är slimmad, men ändå rymmer en hel del prylar. Läs mer... 1

Strålande bilder med röntgenkamera

Allt kläds av in på bara kroppen eller den nakna metallen när Nick Veaseys fotograferar med röntgenkamera. På utställningen "Inside Out" på Fotografiska i Stockholm visas Nick Veasey röntgenbidler av människor och föremål. Läs mer... 11

Test: Zeiss Batis 135 mm f/2,8

Zeiss Batis är en serie AF-objektiv med Sony E-fattning. Vi har testat nya Batis 135 mm f/2,8 som imponerar. Läs mer... 7

Leica CL: En klassiker i digital version

1973 lanserade Leica ett mindre och billigare alternativ till de klassiska M-modellerna: Leica CL. Nu gör Leica samma sak igen, denna gång med digital teknik. Läs mer... 25

TT köper bildbyrån IBL

TT Nyhetsbyrån växer genom att köpa den anrika bildbyrån IBL. Sedan 2015 ingår bildbyrån All Over Press i IBL. Efter köper blir det nya namnet TT Bild. Läs mer...

Elbaflex: Ny analog kamera med Nikon-objektiv

Alla nöjer sig inte med en begagnad analog kamera. Elbaflex SLR är en nyutvecklad analog kamera med Nikon F-fattning. Läs mer... 23

Gesällbrev ger bevis på yrkesskicklighet

Nu kan du bevisa din yrkesskicklighet som fotograf genom att göra ett gesällprov. Läs mer... 16

De säljer fotokonst online

Allt fler vill ha fotokonst på väggarna. Aftergrey är ett nyöppnat onlinegalleri för svensk samtidskonst. De säljer fotografi och grafik samt unika verk. Läs mer...

Lastolite Ezybox SpeedLite 2 Joe Mc Nally