Canon EOS 5D

Betyg


(4.67/5)

Summmering

Digital systemkamera med fullformats sensor (35.8 x 23.9 mm) och 12,8 megapixel,3 b/s, 9-punkts autofokus och 2,5" LCD.2017-07-20 janne68nilson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bara helt enkelt helt suverän.
MINUS:

Köpt som backuphys till min nyare 5a och min 1D mk3. Otrolig kamera med fin känsla i bilderna, något visst med just denna modell.
2016-10-29 negativt


Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Vädertålig mycket för pengarna
MINUS: Det märks att den har några år på nacken.

Köpte begagnad och är över det hela nöjd med produkten.

Pris: 5000
2014-07-05 Johanphotographer


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Hög kvalité på bilderna. Jag använder primärt M eller P beroende på vad jag fotograferar. Den är tung, ja jag gillar att det känns att man håller i en kamera av aluminiumlegering & inget plastskit. Enkla funktioner. Enkelt är inte alltid sämst. En kamera som levererar underbara bilder & man vet hur man ska hantera den.
MINUS: Display. Ingen Live View. En del brus på hög ISO. Sekvenstagningen är lite långsam jämfört med nyare kameror.

Canon 5D är en kamera som inte crop-sensor hobby kamerorna kan mäta sig med. Den osar kvalité, den väger kvalité & den tar bilder i excellent kvalité

Detta är ju Canon's första FF kamera så den är lite begränsad på vissa saker. Display är en av dom. Live view kan jag sakna & 9 AF punkter gör att den får svårt att fokusera på motiv som rör sig.

Liknande produkter: canon eos 5d mk II.
2014-02-27 cgalvez


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Kvalitet, bra grepp med BG såklart. Underbart upp till ISO 800. Fina färger i bildkompositionen. Raw såklart.
MINUS: Ingen rengöringssystem av sensorn. Långsam (3,5 bilder/sek). Bara CF och ganska långsam för att lagra bilderna. Ingen kontering på bilder. Enkel LCD som inte har Live View.

Har haft en 5D under ca 1,5 år. Fick uppgradera från en 450D och vilken skillnad!!!!

Riktiga bra priser finns för det som man får. Det enda är att den kräver lite dyrare gluggar (inga APS-C grejor).

Nackdelen är att det inte finns en "shutter count", så att det blir omöjligt att veta hut många bilder har man tagit med huset om man inte vill gå till Canon.

Liknande produkter: 1D mkII, 50D, 1Ds

Pris: 5500
2013-09-09 morgan_klang


Att använda: 5
PLUS: Solid as a rock, FullFrame, very cheap nowadays,
MINUS: Compared to most modern cameras quite a bit of noise on ISO 1600 and above. However it is still completely acceptable as long as you don't blow up the photos to large sizes. Slightly slow AF when shooting very fast subjects.

< UPDATE 01/11/2013 >
How funny !!!
After stating all the positive things I did earlier in this review ... my 5D suddenly failed in the middle of a wedding I was shooting !!!
This almost negate all positive things I wrote earlier in the review ;)
However I did pay very little for it anyway and and www.camerajungle.co.uk had a warranty as well; thus I never lost any money on it.
< UPDATE 01/11/2013 >

I can not believe they have come down so much in price now !!!
I bought a second hand one for £ 500 (looks brand new, not a single scratch on it).

The only negatives so far is Autofocus is a bit slow so maybe not for action shooting however I use my 7D for that anyway.
If you are a regular shooter for family and weddings etc then this machine is simply "the bees knees" and for the price it is just an unbelievable tool.
You get a lot of "bang for the bucks" if you use the right quality lenses.

Pris: 5000
2013-04-24 Mr Davidson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Handhavande, tyngd (gillar när den väger), ergonomi. Fin sökare med extra hjälp från mattskiva med rutnät. Underbart ljud när slutaren slår. Sånt som bara en Harley-ägare uppskattar, kanske?
MINUS: Canon. Att inte ha fortsatt stöd i Windows OS. Kanske då serietagning, inte modern ISO-pressning.

Bra FF-hus som Canon gjort gammalt, äldre än den nånsin behöver vara. Idag fick jag veta, att Canon valt att inte utveckla drivers för W7. Det beslutet kan bara nån en tillräcklig storlek att kunden försvinner ta. Ett jäkla sätt, Canon!

Kört 30 och 40D tidigare och ville ha en FF som komplement till min 40D. Funderade över om jag kommer märka nån skillnad. 40D med nya sensor och processor. Ja, det är skillnad, men jag kan inte säga vad i termer som tester och sånt. Jag tog en bild med blixt inne med 17-40 4L, med infallande dagsljus i bilden och allt bara satt som en smäck. Valörerna i färg och gråskala, fina konturer, skärpa och ändå mjuka övergångar. Bilden såg helt enkelt ut som verkligheten. Med min 40D får jag inte den där "organiska" realismen och tyngden i svärtan, trots exakt samma glugg. Jag fick kameran med en tillbehörs-mattskiva, som jag i början var skeptisk till. Men jag har en fyrkantig och symmetrisk syn på bildkomposition, så detta gillade jag skarpt. Hoppas inte recensionen är för flummig... Jag gillar verkligen denna kamera och för det jag fotar med den, saknar jag inte 8 fps i serietagning.

Liknande produkter: 7D

Kundtjänst: Bra kontakt med helpdesk men otillfredsställande svar att Canon slutat stödja Windows OS för denna modell.
2013-03-20 Stefan S


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, känns hyfsat robust
MINUS: Kan inte klaga för priset.

Haft den i några år nu, fyra-fem kanske, köpt av en som uppgraderade till tvåan, betalade då 7000 med batterigrepp och har nog inte förlorat alltför mycket om jag skulle vilja sälja den idag..Fortfarande mycket bra bildkvalitet, känns kanske lite långsam i hanteringen idagens hetsiga samhälle, men bilderna blir bra (eller, blir bilderna dåliga är det mitt fel ska man kanske säga).

Kundtjänst: Nope, har gått som en klocka,

Pris: 7000
2013-03-08 mraros69


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalitet samt dagens beg pris
MINUS:

Löjligt bra bildkvalitet för pengarna! Skärmen är inte som på min 7D men det visste jag när jag köpte den. Brus vid 1600 iso men man kan inte få allt.

Pris: 4000
2013-01-19 dadlas


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Mest kvalitet för pengarna just nu på grund av billigt beg pris.
MINUS: Finns väl men vadå? köp en med dubbla antalet pixlar film i HD och livewiew och superskarp skärm om du går omkring med 35 000 som du kan avvara. KAn inte använda min Leica M optik på den.

Har efter många år äntligen en kamera med fina rena filer. Hade först en 10d med rena fina filer (behövde dock alltid efterbehandlas rejält) , bytte till 30 D=grynvälling och sedan 40 d=grynvälling för att inte tala om kompakterna canon A95 och faktiskt även lumix lx3. Men nu blir det bra resultat välordnade små fina pixlar och fina övergångar mellan olika kontraster i bilden och fina färger. Äntligen!

Liknande produkter: JA faktiskt Leica M8 men den har inte fullformat och den är för dyr i andrahand anser jag. Verkar svårt hitta nån under 15 000 så så dålig kan den ju inte vara trots all kritik angående färger mm.
2012-04-05 Magnus.s


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvaliten, brusegenskaper,
MINUS: känns lite omodern och inte snabb

Efter min 5D mkII blev stulen körde jag apc ett tag med de fördelar som det innebär men fick tag i en riktigt fin 5D och slog till. Bilderna blir ju kanon - i bildkvalite upplever jag ingen skillnad från 5D II förutom att iso:t kan pressas högre. Känns lite omodern med liten lcd och låg hastiget men mig gör det inget när bildkvaliten blir så bra.
2012-02-05 Fredrik Backman


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Ok bildkvalitet
MINUS: Autofokus, skärmen, "känslan"

Många säger att den här levererar så bra, men jag blev besviken på den. Visst, bildfilerna är helt ok (men inget att skriva brev hem om), men i övrigt känns den bara för gammal.

Främst är autofokusen och skärmen så pass dåliga att de tar bort en del av glädjen. Jag blev aldrig bekväm med den, och bytte istället till en 1Ds II som är i ungefär samma prisnivå. Den var betydligt bättre!

Liknande produkter: EOS 1Ds II

Pris: 8000
2012-01-11 Christian Magnusson


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: billig, härligt bilddjup, känns bra i handen,
MINUS: klart det finns men ingen dealbreaker

Jag fixa denna genom fotosidans köp och sälj plats. köpet gick bra och har använt den nu i kanske ett år.

jag fick den för 5000 spänn och det är för mig billigt med tanke på hur äckligt sköna bilderna blir med ett bra objektiv.

ljudet från slutaren är lagom högt för att inte störa folk omkring sig som på ett dop eller när man kör gatufoton på stan. den låter mer mekanisk än tråkigt billigt som min förra 450d gjorde.

ja den slukar lite batteri men nu fick jag med 2 extra så jag klarar mig ett bra tag ändå. och folk som skriver att det är minus på att inte ha någon blixt det förstår jag inte riktigt. när denna gjordes så va det en milstolpe i canons utväckling och köpte man en 5da och skulle ha blixt då va de inte för att ha världens sämsta blixt som gör att bilderna ser lika tråkiga ut som om det vore den billigaste kompakten du hitta.

nä de här kamera huset kommer vara länge med mig i min fotoväska och nästa blir 5d2 för jag vill inte bli av med det sköna som kommer ur en fullformatare.

Liknande produkter: 5d2

Pris: 5000
2011-08-31 rikardjan


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: gedigen, lagom storlek, stor sensor, bildkvalitet
MINUS: slukar batteri, af jagar ibland, ingen blixt

Jag valde denna för att få bättre bildkvalitet och för att få "lära känna" småbildsformatet (ff) utan den brännvidsförlängning som crop sensorer ger. Jag fotar barn & sport mestadels som oftast är i rörelse och oftast i raw format. Det är ingen sportkamera men den fungerar tillräckligt bra även för det för mina krav. Bildkvaliteten är enastående när du träffar rätt, dynamik vackra färger är ett stort steg bättre än nyare cropkameror. Det är mycket kul att kunna fota med kort skärpedjup även vid korta brännvidder.

Liknande produkter: 50d, 1d , 40d, 1ds

Pris: 7500
2011-07-28 superboy77


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalité och hållbarhet.
MINUS: LCD

Jag gillar verkligen den här kameran. Tidigare har jag haft 1000D, 7D, 1D Mark III och 5D Mark II. Men nu har jag återvänt till denna.

Otroligt prisvärd i dagsläget. Och den levererar bildkvalitet. Den saknar alla onödiga finesser. Man blir inte distraherad utan kan ägna sig åt att ta bilder.

Skärmen är inte speciellt bra om man jämför med modera kameror. Den visar felaktiga färger och är aningen mörk. Men komposition syns tydligt och man kan kontrollera histogram.

Den har nio fokuspunkter men bara den i mitten är korslagd och går att "lita" på. Så oftast fokuserar jag och komponerar om. Fungerar mycket bra och snabbt. Man kan även nyttja sex st. assisterande "dolda" fokuspunkter runt mittenpunkten. Bra vid t.ex AI Servo (följande fokus).

Bruset på högre ISO (1600, 3200) är relativt lågt och inte speciellt störande. Jag vill även bidra med lite kompletterande information från dpreview (www.dpreview.com) som gör otroligt genomgående och seriösa tester på kameror.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page29.asp (JPG)

It's also obvious - looking this close - that the Mark II can't match the original 5D's 'per pixel' sharpness, and the output looks a little softer. Part of this is doubtless down to in-camera sharpening (which is fairly high by default on the original 5D), some will be the sensor design.http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page33.asp (RAW)

On a pixel level, the original 5D is still slightly better than the Mark II, but this is to be expected as the original 5D had a very weak anti aliasing filter.http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page38.asp (High ISO)

In terms of 'per pixel' sharpness (particularly in JPEG) the 5D Mark II is second only to the original 5D in our studio test. This holds true as the ISO settings rise.
-
it is also notable how well the original 5D holds up in this test. All the way up to ISO 3200 the 5D and 5D Mark II are about equal in terms of fine detail retained and noise on a per pixel basis.

Slutligen skulle jag vilja summera att denna kameran tillsammans med några ljusstarka fasta objektiv (35, 50, 85, 135) gör att foto som hobby är fantastiskt roligt och givande. Och bilderna den levererar håller hög och professionell kvalité!

Pris: 6500
2011-03-24 jn4u


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
Det finns så mycket skrivit om denna kamera så jag tänker bara skriva kort varför jag valde det.

+ Stor ljus sökare
+ Bränvidderna blir rätt till de olika EF objektiv jag har
+ Egenskaper vi höga iso.

Varför jag har kvar min crop-kamera. Och inte bara ha en fullformat.
+ Förlänger objektiven bättre än en telekonverter
+ Snabbare autofokus
+ Bättre LCD skärm
+ Bildkvaliten

Om jag skulle bara välja en kamera tror jag det blir en 7D i dagsläget. Nu har jag dock två.

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

Pris: 6500
2011-02-14 jobe69


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalitet
MINUS: Lite ålderdomlig mekanik, men charmigt.

Hade en 5D Mk2 som jag sålde och gick över till mindre sensor. Saknade bildtypen som en fullformatare kan ge och köpte en 5D som ett kul experiment. Jag var inte övertygad om att den skulle vara bra.
Har fotat lite med den nu och är MKT förvånad. Visst, den låter som en skördetröska, har liten display och hela kamerahuset rycker när spegeln "slår" :-)
MEN!! Den ger ju otroliga bilder, och var är bruset man befarade pga det låga iso:t?!
Den är ju inte i samma klass som 5D Mk2, men bildkvaliteten är mkt bättre än jag kunde tro.
Porträttbilderna och färgerna sitter direkt.

Liknande produkter: Det finns väl inget liknande direkt som är i den prisklassen
2011-01-16 Frolicc


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Fullformat, bildkvalite, låg brusnivå
MINUS: Kort batteritid (Faktiskt ett problem, "kräver" batterigrepp). Dålig form och kvalitetskänsla på batterigreppet.

Tja, det är en fullformatare i perfekt förpackning. Ta av batterigreppet och du har en perfekt "familjekamera".

Liknande produkter: 5D II

Köpt hos: Privat
2010-03-10 lamotte


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Fullformat (kort skärpdjup bra dynamik mm). Bra hög-ISO prestanda. Mycket bra bildkvalite.
MINUS: Långsam AF o seriebildstagning. Skriver filer långsamt till minneskort. Batterikapaciteten (jämfört med min adra kamera)

Köpte den för att få mer vidvinkel på mitt 16-35mm. Tyvärr blir det en hel del distorsion vid 16 mm (en bättre kombo kanske hade varit en 50D + ett 10-20mm). Men annars är det en kanonkamera om än lite slö i seriebildstagning och AF. Helt ok brusegenskaper, men den har lite mer brus i de mörka partierna än min andra kamera (1D mkIII). Min 1D tycker jag är mer lättjobbad, med snabbhet, handhavande mm. 5Dn är lite seg på det mesta, bla på att skriva raw-filer till minneskortet. Men har du tid på dig är det fortfarande en bra kamera.

Kundtjänst: Köpte den beg av Mattssons Foto. Mycket trevlig personal och bemötande.

Köpt hos: Mattssons Foto

Pris: 7000
2010-03-09 gholen


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, handhavande, JPEGarna är i en enorm kvalitet!
MINUS: Sensorn samlar damm som jag vet inte vad.

Jag tror inte jag kan hitta mycket mer rätt nu. Det finns i mina ögon ingen bättre kamera som du kan få för det här priset om du vill ha en kamera som klarar av studio, natur, reportage, nattbilder, "över axeln på stan kamera" och festival.
Överlag är kameran uppbyggnad extremt lik Canon EOS 30D.
Hantering av menyer och av knappar är i det närmaste xakt likadan, och det är för min del, som kommer från först 350D, 30D och nu på 5D, helt underbart. Hemma direkt så att säga. Jag saknar inte brännvinsförlängningen alls, men jag saknar en bra matteskiva från start.

Med ett bra batteri och energi i benen är det en perfekt kamera.

Köpt hos: Fotosidans annonsmarknad

Pris: 7500
2009-10-13 funkishus


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: De rena bilderna med lågt brus även på höga ISO, känslan av FF (35mm är 35mm, etc), djupet i bilderna, skärpan, tyngden, byggkvaliteten, greppet, enkel att använda och inte massa skitfunktioner som hos Nikon!
MINUS: Ingen Auto-ISO, lite ljussvag display, sensorn blir ganska lätt dammig, tendens till utfrätta högdagrar om man inte är noggrann men det fixar man lätt i efterhand om man måste.

Jag är inne på min andra 5D nu. Det jag lärt mig uppskatta efter en kort utflykt till en Nikon med mindre sensor är djupet i bilderna hos 5D. Skärpan är också fantastisk, brushanteringen mycket bra, kort sagt: har man väl kört med fullsensor finns ingen återvändo, även om jag trodde det. Det finns en del minus i form av funktioner som Nikon och andra modernare kameror har men bildkvaliteten hos en fullsensor byter jag aldrig bort igen. Det här är bildmässigt en förklädd analog kamera (i positiv bemärkelse), känslan i råfilerna är svår att slå.

Kundtjänst: Lämnade in för rengöring en gång, enkelt handgrepp som tog bort dammet.

Köpt hos: Privat

Pris: 8000
2009-07-25 PerfectStranger


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvaliten, Iso prstanda,
MINUS: Lite gammalmodiga menyer, Liten display, Överexponerar lite på autolägen, (Canon sjuka)?

Underbar kamera! Iso prestanda! Inget brus i bilderna trots höga iso! Dröm för en rockfotograf! Lite gammalmodiga menyer, Och liten display, Annars helt suverän! Denna kamera kommer att bli en följeslagare på koncerter och festivaler! Kameran står sig mycket bra än!

Liknande produkter: Ingen

Köpt hos: Privat

Pris: 11000
2009-07-12 nepomuk2


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Svenska menyer! Canonkvalitet rätt igenom.
MINUS: Autoläget överexponerar hopplöst som alla Canonkameror. OK överexponerade bilder går alltid att rätta till, men utfrätta gräsmattor en vanlig dag? AEB (bracketing) på P-läget rekommenderas. 1 9 fall av tio är minst ett bländarsteg under att föredra.

En fin och gedigen kamera. Kvalitet rätt igenom. Har tyvärr bara engelsk manual, men det är OK. Man får upptäcka saker efter hand.

Liknande produkter: 10D. Gammal nu men trotjänare. Samma problem med Autoläget där, så jag är van.

Köpt hos: Privat.

Pris: 9000
2009-04-07 David Johansson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Känslan, kvalitén, färgerna, Lågt brus långt upp i iso-talen.
MINUS: inga än!

Köpte den här kameran begagnad efter en mycket lång jakt då den är eftertraktad vilket jag kan förstå! Köptes inkl batterigrepp.

Liknande produkter: canon eos 40dD, canon eos 1ds Mk II

Köpt hos: privat

Pris: 9000
2009-03-29 HNormark


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvaliteten, fullstor sensor, pålitlig AF (centrala fokuspunkten), relativt lågt brus även vid 1600 ISO, behaglig att hålla i.
MINUS: Menyn saknar flikar, ingen automatisk sensorrengöring (sensorn blir fort dammig), skärmen liten och omodern.

Har haft kameran i åtta månader nu och blir fortfarande lika imponerad varje gång jag tittar på fotona på datorn. Bilderna är skarpa och ser mycket bra ut även vid 100% visning. Underbar färgåtergivning och bilderna får en klarhet och lyster som jag inte sett från mina tidigare kameror.

Några autofokusproblem har jag inte märkt av trots att jag ganska ofta fotar inomhus utan blixt och med stor bländare. Dock använder jag i stort sett enbart den centrala fokuspunkten.

Jag hade läst att FF kräver kvalitetsobjektiv, men jag tycker att även mina billigare objektiv (t.ex. Canon 24/2.8 och 50/1.4) uppför sig klart bättre på 5D än på 450D. (35L och 135L är dock mina absoluta favoriter.)

I solljus är skärmen ganska dålig, men nu vet jag att jag kan lita på att det alltid blir skarpt (så länge jag håller koll på slutartiderna) och använder den bara till att kolla histogrammet och ibland komposition.

Underbar kamera!

Uppdatering november 2011:
Jag kan fortfarande stå för vartenda ord jag skrev ovan. Har inget sug efter att "uppgradera" och har t.o.m. köpt en 5D till. :-)
2009-03-20 Swappo


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Sensor i småbildsformat, låga brusnivåer, bra byggd, stor sökare
MINUS: Gamla menyer, lågupplöst skärm, saknar live view, ej automatisk sensorrengöring, inte tillräckligt stor sökare

Största fördelen med kameran är utan tvekan sensorn i småbildsformat.

Objektivens brännvidd blir vad dom är tänkta att bli.
24mm är verkligen vidvinkel.
Nackdelen är ju dom gånger man är i behov av att fota med långa telen, då APSC kan vara en fördel.

Men fotar man mycket med långa telen så tror jag att man i många fall behöver snabb autofokus och ev snabbare seriebildstagning än vad 5D kan stoltsera med så jag tror att man då gärna väljer 40D eller 50D eller någon kamera från den serien, alternativt 1D-serien om man har råd.

Jag tycker bilderna från kameran blir oftast bra som dom är.
Det behövs inte mycket redigering. Men när jag redigerar så får jag känslan av att jag kan dra mer i reglagen utan att det blir brusigt och fult än vad jag kunnat tidigare med tex 40D som jag hade innan.
Tilläggas bör dock att jag inte är någon mästerredigerare, men det är känslan jag har.


Många 5D säljs nu för under 10000:-, vilket nog måste betraktas som ett riktigt bra pris för en fullformatskamera.
Jag bytte från 40D och även om 5D känns något omodern i jämförelse (menyerna, saknar live view osv), så ångrar jag mig inte.
Jag använde live view en hel del på min 40D, när jag fotade i udda vinklar eller ville finjustera skärpan i svagt ljus tex. Men det känns som att jag kan leva utan det. Är en vanesak och ptja, det går nästan lika bra utan.

Kameran känns kanske lite gammal på sätt och vis.
Menyerna saknar flikar, den har inte live view, skärmen är lågupplöst, ingen automatisk sensorrengöring (jo, det märks faktiskt stor skillnad mot en kamera som har), samt en del andra funktioner som kommit i senare modeller.

Men det känns ändå på nåt sätt att man kan leva utan dom nya funkitionerna. Man behöver inte alltid det senaste (och gör man finns ju 5D mk2). Bildkvalitén är god nog och det är det viktigaste. För tillfället så duger upplösningen mer än väl för mina behov.

Jag är riktigt nöjd med kameran och tror inte jag kommer att byta än på länge.

Liknande produkter: 5D mk2

Köpt hos: Privat

Pris: 8000
2009-01-22 pandapod


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: + Extremt låg iso, även om den räknas som "gammal" + Fullformat!
MINUS: - Den kräver sina gluggar - Saknar vädertätning - Kunde haft bättre AF - Kunde ha en bild processor och en AF processor som 1D-serien har

Detta är absolut den bästa kameran jag har testat av alla jag har haft, 350D, 400D,30D, 1D,1Ds, etc

Den är som en proffskamera fast i ett litet hus. Den har mycket bättre ljusmätning än min 30D, ger bättre vitbalans än mina två tidigare 1D och 1Ds. Den har en bra, stor och tydlig skärm,

Det är en perfekt kamera, för sånyväl nybörjare och de som vill uppgradera sig. Särskillt för studio, jag fotar med ISO 50 med studioblixtar och folk klagar på att det är "för lite brus" i bilderna.

Perfekt att använda Sigma 20mm/1.8 med om man bländare upp den nått steg.

Liknande produkter: 5D mk II, D700

Kundtjänst: Ingen

Köpt hos: Beg

Pris: 11000
2009-01-11 Arvidsson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Skärpan, ISO 1600 är fullt användbar. Stor och ljus sökare. Fullformatsensor.
MINUS: Saknar fullt programmerbara knappar för snabbinställningar på kamerahuset. Ingen liveview. Fullformatsensor. Det är inte alltid en fördel.

Jag har haft förmånen att kunna jämföra D300 och 5D. Efter att ha tagit ca 8000 exponeringar med D300 bytte jag den mot 5D och jag är mycket nöjd. Jag har använt Nikon sedan 1990-talet, men ville ha fullformat till en rimlig kostnad.

Canon 5D har bättre skärpa vid lågt ISO och är bättre på höga ISOn. ISO 1600 och 24 mm f 1,4 ger nya möjligheter ...

Byte av autofokuspunkt genom att rotera på ratten på baksidan fungerar ypperligt. Det är enklare och snabbare än Nikons lösning.

D300 har snabbare serietagning, men efter några exponeringar sjunker antalet till en bild per sekund. Enormt frustrerande. Canon 5D är långsammare, men behåller en jämnare hastighet.

Jag saknar fullt programmerbara knappar på kamerahuset. Jag brukade ha en för spotmätning. Då kunde jag snabbt ändra till spotmätning under en fotografering. Canon kräver att jag tar kameran från ögat för att fippla med inställningarna någon sekund.

Liknande produkter: Nikon D300

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: privat
2008-10-01 Khaos


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Det mesta. Rent allmänt en riktigt bra kamera.
MINUS: Inbyggd blixt? Jag kommer inte på något annat. Återkommer om jag hittar nåt!

Rent allmänt är det en förbannat bra kamera, som levererar bilder enligt varenda krona man har betalat för den. Det må hända att den kan vara lite svår att använda i början. Men har man någorlunda koll på hur kameror funkar (och tidigare varit insatt i Canon) så är det inga problem.

Något som var nytt för mig, var den lilla "ratten" till höger om LCD:n. Den används till att bläddra i menyer, bland bilder, justera t.ex ISO och liknande. Men som sagt, allt känns rätt självklart, och det är enkelt att lära sig kameran.

Kameran är lagom stor och känns riktigt bra i handen. Den väger lagom mycket också. Jag jämför mycket med Canon EOS 400D som jag har använt mig mycket av tidigare (på jobb och så). 400D:n känns som en leksak i jämförelse, något som talar till 5D:ns fördel.

Till en sån här relativt "proffsig" kamera så ska man självklart köpa till en blixt. Men jag hade inte gråtit över en inbyggd, vilket kan vara trevligt i vissa situationer. I övrigt ligger alla knappar, rattar och så perfekt placerat (jag tyckte det var lite ovant med själva "läges-väljar-knappen" (som på många kameror sitter på höger sida, men på vänster på 5D). Det är dock också något man vänjer sig vid.

Köpt hos: Walters Foto

Pris: 28000
2008-08-16 Stellann


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvaliten knäpper alla crop-cameror på näsan, det dynamiska omfånget, möjlighet till vidvinkel med mitt 24-70 zoom, bruset är bättre än de flestas behov men kan göras bättre i kommande modell.
MINUS: Rent subjektivt tycker jag spegelmekanismen låter lite fladdrig, kunde vairt snabbare men det finns ju 40D/1Dmark2, saknar VGA-skärm och berritiden kunde varit bättre

Har nu ägt 5D sen i maj så det har blivit 5-6000 bilder i sommar. Jag var ju naturligtvis jättenöjd med den när jag köpte den och är fortfarande, men har även kännt på nikons dito D700 samt D3 och kommit på vad som faktiskt hade vairt bra att ha på en kommande 5D. Sakerna jag saknar är: större och högupplöst VGA-skärm såsom nikon, 5b/s, samma upplösning går bra men lägre brus ytterliggare i nästa modell är fullt möjligt, det inbyggda "vattenpasset" som nikon har möjlighet till hade jag dött för att ha (typ), ngt fler autofokuspunkter och bättre batteritid. Kanske dela batteriet med 1D mark3 i kommande modell?

Liknande produkter: Inga egentligen, den enda FF-kameran för runt 10 000 kr idag. Skulle vilja kalla den för den mest prisvärda kameran på blocket!

Kundtjänst: Canon själva är bra, men intervision i malmö är ju bara otrevliga. Har dock inte haft problem med min 5D alls. Toppen!

Köpt hos: Begagnat

Pris: 11000
2008-08-15 Razer Bazer


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: FF sensorn (kommer aldrig ga tillbaka till crop 1,6 eller liknande), känns gedigen, återgivning av färger mm.
MINUS: Har inte direkt hittat några ännu. Skulle i och för sig vara displayen som skulle kunna vara större men tycker ändå att det är av mindre betydelse då det mesta av bildredigeringen (i detta fall radera mindre bra bilder) sker i datorn

Det snackas om att EOS 5D är en kamera med gammal teknik och att konkurrenterna (Nikon) kör i cirklar kring Canon. Det må så vara men efter några veckors användande av min nya EOS 5D är jag imponerad över det låga (smakfulla) bruset som kameran ger, Vidare är färgerna imponerade. Jag ångrar inte en sekund att jag köpte EOS 5D även om EOS 5D mk II troligtvis lanseras inom några veckor

Liknande produkter: Har fastnad för Canon sedan tidigare och med flera EF gluggar fanns det inga andra alternativa fabrikat. Tidigare har jag använt EOS 30D samt EOS 350D

Köpt hos: B & H (USA)

Pris: 11500
2008-08-10 danieljansson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: bildkvalité extremt bra vilket är det viktigaste för mig, låg brus nivå upp till ISO1600, grym detaljåtergivning med bra objektiv
MINUS: AF i dåligt ljus, ergonomin, kass LCD i dagsljus

Nu har jag ägt min 5D i ungefär ett år så det kan väl vara dags att skriva ett litet omdöme.

Bildkvalitets mässigt så ligger denna kamera i topp. Den ger mig helt otroligt rena bilder att arbeta med. Härlig upplevelse att redigera RAW filer från denna kamera i Adobe RGB 16-bit på en wide-gamut monitor. Graduationerna i himlen är så lena de kan bli.

Skärpan är grym (väldigt "krispiga" bilder) och det beror väl delvis på att jag bara kör bra L-gluggar med den samt att AA-filtret är tydligen lite svagare i denna kamera. Detta framkallar dock en utav dess negativa saker ibland, och det är moire. I vissa mönster typ tyger och dylikt så framkommer moire ibland just för att den är lite "för skarp" pga av svagare AA-filter. Detta går inte att fixa i redigering men det händer inte så ofta att det blir till ett problem.

Den andra svagheten skulle väl vara autofokusen. Den presterar väldigt bra i bra ljus, men i lite mörkare omgivningar så kan den ha svårt att hitta korrekt fokus.

Inställningar har den mer än vad jag nånsin kommer att använda i en kamera. Jag kör alltid i M läge och justerar bländare samt slutare själv. Så M läge samt en avtryckare är det jag vill ha i en kamera, och fin bildkvalité vilket detta hus har.

ISO prestationen är bra, jag känner mig bekväm att gå upp till ISO1600 när det behövs och 3200 i nödfall. Men jag går helst inte upp över ISO800. Chroma noise är Canons svaghet men lätt att ta bort i redigering, dock med lite förlust av relistiska toner speciellt i hud färger.

Köpt hos: AC-foto
2008-08-06 raunavaara


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Fullformatsökaren, begåvat menysystem som inte kräver datadoktorandutbildning.
MINUS: Skärpan kan bli bättre med standardobjektiv, men det kan bero på fotografen också.

Jag använder 5D huvudskligen på stativ för produktfotografering. Det innebär att jag använder manuell skärpeinställning, eftersom jag med skärpdjupzonen lägger skärpan så den tecknar ut de detaljer jag vill visa.

Fullformatet är mycket uppskattat, det är lätt att se vad man gör och var skärpan ligger. Men Canons originalobjektiv 1.8/50 och det billigare kitobjektivet gör ingen glad, dålig skärpa. Jag har lånat en Canon Macro 50a som är påtagligt bättre, men använder en del Takumar och Ricoh objektiv med bra resultat.

En del av skärpeproblemen har tydligen med stativgängan att göra, det verkar som trots att kamerahuset är pressgjutet i metall så är stativgängan ganska vek, och när jag exponerar för hand på långa tider får jag ibland skakoskärpa, som verkar bero på att kameran kan röra sig trots att den sitter i ett stadigt stativ.

Men jämför man EOS 5D med Canons billgare 350 och 400 versionerna så känns den så överlägsen.

Sen är det väl så att viktiga bilder från semestrar resor och barnbarn fotograferas analogt med Pentax, Kodacrome eller Tri-x, men det var "off topics"

Liknande produkter: Pentax K10D, som ger skarpare bilder, men tyvärr har inte fullformatökare

Kundtjänst: Kameran har inte behövt service ännu.

Köpt hos: Kungsholms Foto

Pris: 24000
2008-06-26 roypeter


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra ergonomi, lagom storlek. Stor sökare, lätt fokusera manuellt. Bildkvalitet!
MINUS: Avtryckarknappen. Hade gärna sett vädertätning, och inbyggd funktion för sensorrengöring. Jag hoppas inte, som vissa, på inbyggt batterigrepp då kameran är precis lagom stor som den är. Iso-talet syns inte i sökaren, men det är ingen stor deal.

Säger bara fullformat: Stor, klar sökare och 24 mm är 24 mm och inte 38.4. Detta är de huvudsakliga skälen till att jag uppgraderade från min 20D med APS-sensor. Brusnivåerna måste betraktas som mycket låga. Tre bilder per sekund är för lite enligt vissa men hur ofta använder genomsnittsfotografen seriebildsfotografering. Tycker det räcker bra.

Köpte den i kit med Canon EF 24-105 /4L IS USM och priset nedan inkluderar detta, frakten samt räknar bort cashbackrabatten. Innan jag får tillbaka dessa pengar har jag lagt ut ungefär 21600 kr (med kursen 11.9 SEK/pund).

Kundtjänst: Vissa har haft problem med att betala med kort på Warehouseexpress då man inte kunnat verifiera adressen. Jag hade dock inga sådana problem. Beställde och betalade på måndagen och kunde hämta ut mitt paket samma vecka på fredagen.

Köpt hos: www.warehouseexpress.com, England

Pris: 19266
2008-06-21 tonykollberg


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Fullsensor, Låga brusnivåer, bra färger och dynamik
MINUS: Har tendens att överexponera något steg då och då. Aningen plastigt kamerahus. Något långsam serietagning

Den billigaste fullsensorn som har ett par år på nacken. Trodde en uppföljare skulle släppas 2007 men orkade inte vänta.

Kameran är väldigt basic att använda och komma igång med. Menyerna är väldigt enkla att jobba med.

5D gör vad den ska och är pålitlig. Det som imponerar mest är de låga brusnivåerna samt färginställningarna.

5D är kanske inget för sportfotografer, men i övrigt är det en bra allround kamera.

Köpt hos: Canon

Pris: 19000
2008-06-07 Per Söderlund


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Skärpan är ofattbar!!! Brusnivån är så låg att det är försumbart! Priset - Nikon tar ca 44K för sin fullformatare (D3)och Canon tar ca 70K för sin. 5D kostar drygt 20K och presterar tillräckligt bra för vilken proffsfotograf som helst.
MINUS: Inga vad jag kan komma på.

Bilderna från denna kamera är så skarpa att alla andra tillverkare borde lägga ner sin tillverkning. Först sen jag skaffade denna kamera har jag insett hur oskarp en Eos 350D verkligen är. Ändå var jag jättenöjd med min 350D med ett Sigma 70-200/2.8. Jag har visserligen kvar min 350 men mest för att barnen ska ha nåt att leka med och som back-up ifall 5D´n skulle ge sig.

Liknande produkter: Nikon D3, Canon Eos 1Ds Mark 3.

Kundtjänst: Inte behövt detta.

Köpt hos: Cyberphoto
2008-05-02 marcusoskar


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalité, extremt välpresterande i höga iso (jag jämför med dx hus - inte andra fullframe) Stor sökare
MINUS: Tenderar att överexponera - inte kul på ett hus över 20tusen. Hade varit trevligt med vädertätning. Inget af-hjälpljus?! Hittar oftast rätt i mörker men skulle förmodligen varit ännu bättre om det funnits

Har ägt min 5d nu i några månader och måste säga att jag är supernöjd över lag. Det tog emot att köpa ett kamerahus som funnits i 3 år - men den håller måttet ännu!
Fotar mycket utan blixt inomhus och det är helt underbart att pressa upp kameran i 3200 iso, med bra resultat! Alla mina gamla corpade hus blev oanvändbara vid 800 och uppåt (för att inte tala om nikons modell som brusreducerar till den grad att hela bilden blir en enda suddig gröt)

Ljusmätningen verkar vara lite gammeldags dock. Upplevde t.ex. d80 som precisare.

Än sålänge finns ingen motsvarighet till denna kamera om man inte vill lägga mer än dubbla pengen. Nästa fullframe i stigande prisklass är väl d3 och efter den 1ds.

Är som sagt mycket nöjd, allt som allt. Du får mycket kamera för pengarna!
2008-04-11 Robert Svensson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvaliteten, fullsensor!
MINUS: För tidigt att säga

Jag har inte haft den så länge, men elektroniken är felkonstruerad. REJÄLT felkonstruerad!! När jag provade min Vivitar 100-300 på den så brann ett elektronikkort i den. Vivitaren funkar på min 300D, EOS600, EOS650.
Jag lämnade in 5D och mördarVivitaren på Hotel Canon i Mölndal Jag hann inte lämna den i USA där jag köpte den, även om de skulle fixat detta. Kamerorna tycker om att vara i Mölndal, för de vill knappt komma ut därifån. Dock har Canons bemötande och servicevillighet varit utan anmärkning. De testade mördarVivitaren på 400D, 450d och 40D utan problem. 5D gick sönder ordentligt! SKIT AV ER, Canon, att tillverka en ny dyr kamera som går SÖNDER av ett objektiv. Jag fick det på garantin trots att objektivet gjort det och att jag köpt den under min tid i USA, men de motiverade det med att jag absolut inte kunde vetat detta. BRA, Canon, att inte gnälla om ansvaret för reparationen!
I övrigt tycker jag om kameran, liksom mina övriga Canon-produkter.

Liknande produkter: Inga. Jag ville ha denna. Köpt utan objektiv

Kundtjänst: B&H har MYCKET bra service och pålitlighet

Köpt hos: B&H, NYC.

Pris: 15500
2008-01-10 TStyle


Att använda: 5 Hållbarhet: 2
PLUS: Bildkvalite
MINUS: Se ovan! Ömtåligt

Har haft min 5:a i lite drygt ett år.
Det du får in i datorn efter utfört arbete är väldigt bra. Men vägen dit är lång.
Mitt hus har varit på garantirep hos Canon i Gbg. Det var cirkus i sig. Efter 7v. väntande var jag i storsett beredd att åka dit och hämta den själv.
Efter mycket bråkande och pajkastning emellan butiken jag lämnat in den på (Nämner inga namn då vi inte har alltför många Canon buriker i min hemstad) och Canon (Bla. fick jag lämna in kvitto TVÅ gånger då någon hela tiden slarvade bort det) så kom kameran. Den fungerar ännu så länge, men kvaliten i dessa DYRA hus kunde def. vara bättre. Jag är rädd att det skall gå sönder varje gång jag tar den utomhus. Då är ändå 5D inte ett av det sämre husen.

Liknande produkter: Kanske nya D3:an

Kundtjänst: MYCKET dålig!

Köpt hos: Swefo
2008-01-08 Serafen


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
Bra och enkel kamera!

Kundtjänst: Bra kundservice men det ska det vara när man handlar för 226.000...tycker jag

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-09-07 sporter


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
En undrbar kamera att jobba med, speciellt för lanskap eller helt allmännt.
2007-08-31 statik


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra byggkvalité, bra upplösning, enkel att jobba med.
MINUS: Ingen AF -knapp på kamerahus.

Jag tycker 5D är väldigt enkel att använda. Meny'n är tydlig och enkel att navigera. För min del är det framför allt kvalitén på bilderna som lockat mig till att köpa 5D. Jag har haft Canon sedan tidigare och man känner ju snabbt igen sig. 5D känns mer stabil än tex. 20D, 30D och större och hus som är skönare att hålla i.

Liknande produkter: Canon 30D, Canon 20D, Nikon D200, Canon 1D, Nikon D2x

Kundtjänst: Mycket bra bemötande och bra kunskap om produkten.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 25000
2007-07-11 LePrince


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: lättmanövrerad, fantastiska skärpa
MINUS: bara 1 minneskort, inte så tålig när det kom till regn.

Nu med cirka 20.000 exponeringar i bakfickan kan jag säga att kameran är fantastiskt bra. Jag har använt den i studio, på sportevenemang (här e den lite långsam) och inte minst till nyhetsfotografering.
Tyvärr hänger inte blixten med vid serietagning av bilder...
Det är med sorg i hjärtat jag kan meddela att min 5d har gått i graven. Positivt med det hela är att Canon har fått lite mer erfarenhet av 5d's kapacitet i regnväder och därmed kanske modifierar den lite så att den blir tåligare. :-(

Köpt hos: Mattssons Foto i Lund
2007-06-14 NeoTech


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: 35mm!!!, Ratten på baksidan till bländaren.
MINUS: Vikten, Priset...

Jag gick ifrån en 350D till denna, bästa bytet jag gjort. Jag kan bara säga jag älskar 35mm.. Fast ibland saknar man ändå cropningen till ex. när jag sätter på mitt 24-70 och bara skall ut o snappa lite bilder och upptäcker titt som tätt jag inte kommer nära nog. Ellre när jag klämmer på 100mm macron och upptäcker det fattas ngt. Fast skärpedjupet är inte att klaga på. Att kunna sätta WB i "K"(Kelvin??) Läge är grymt.. Jag fotar mycket produkter och låser in kameran på blixtarnas ljus och låter den sitta där rätt igenom 200 produkter.. Färgåtergivning och skärpa är kanon, att klaga på är dock, den är inte snabb... på ngt sätt att fokusera gör man fortare manuellt än med AF'n.

Liknande produkter: Tittade på 30D samt 1D Mark II, men fastna för 35mm

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 30000
2007-05-19 dJb


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Bildresultat, handhavande, storlek
MINUS: Ljusmätningen kunde varit bättre, byggkvalitéten medelmåttig

Kameran ger mycket bra resultat från raw-filer. Inte fullt lika bra från jpeg. Kameran har en tendens att överexponera. Med rätt handhavande ger den dock enastående resultat och på höga iso-tal har den få konkurrenter. En perfekt kamera för reportage och foto i ljussvaga miljöer, konsertfoto t ex. Kameran verkar rätt tålig men byggkvalitéten kunde varit bättre. Två skruvar i underredet har lossnat så bakstycket "gnekar" lite. Lite bättre hade man kunnat förvänta sig för en kamera i den prisklassen.
Överlag är det dock en mycket bra kamera som passar mig perfekt för mina ändamål och de få brister den har går att ha kontroll över.

Kundtjänst: Har bara goda erfarenheter av YFO

Köpt hos: YFO
2007-05-11 Tobbehj


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: "Fullformatet" sökaren och att den känns så bra i handen, gillar att hålla den, gillar tyngden och den gedigna känslan
MINUS: Tumhjulet sitter lite lågt för mig, men va fan...

Köpte också igår hos Scandinavian Photo, har haft 20D några år och trivts väldigt bra med den, men har aldrig riktigt vant mig vid halfformatet - en 35:a ska vara en 35:a ingen 35X1,6. Nu så funkar skärpedjupet som hade satt sig i ryggraden igen!

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-05-10 Sydostbild


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt.
MINUS: Inget.

Till slut, efter att ha betat av en stor del av digitalkamerorna på marknaden, så blev det ett klockrent köp. Bättre än så här kan det inte bli för de här pengarna

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-03-20 Dadigan


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalitén, "fullformatssensorn", det lätta kamerahuset.
MINUS: Lite väl långsam och huset kunde gärna fått vara tätat.

Jag köpte den här kameran som komplement till mina Mark II N. Jag är helsåld på den stora sensorn och det lätta kamerahuset men det är synd att det inte finns någon vädertätning -fast den lär ju tåla en del ändå.
Egentligen vill jag ha en potentiell uppföljare som förhoppningsvis kommer att vara snabbare -3bps är lite i minsta laget när det går fort, men till "långsammare" bilder är kameran absolut fantastisk.

Liknande produkter: Finns egentligen ingen -det är därför kameran är en sån succé.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 23690
2007-03-11 Lars Nordström


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalitet, ergonomiskt smidig, välbyggd, bra pris (jämfört med mellanformatsdigitalerna o Canon 1ds Mark 2)
MINUS: Ej vädertätad vilket jag dock aldrig märkt av. Verkar tåla lite väta. Robust och tåligt material.

Jag har tidigare plåtat med 35 mm Nikon och digitalt med Canon 20 D. 5 D är överlägsen båda i bildkvalitet. Den ligger närmare klassiska mellanformatare. Med rätt objektiv funkar den här till nästan allt.
Fantastisk upplösning och - jämfört med de flesta andra digitalkameror - en realistisk filmlik känsla. Juvelen i kronan är kamerans relativa brusfrihet. Summa summarum: Gör sig bra i krävande studioarbeten (med toppklassobjektiv) och passar ännu bättre ute på fältet i en sliten fotoväska när Leican kasserats. Den här kameran rockar!

Liknande produkter: Nikon D200

Köpt hos: Kungsholms foto
2007-03-07 Calle S


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvallan, sensorn, sökaren, vertikalgreppet
MINUS: Blixtautomatiken, gammal konstruktion

Ville ha 24*36, och med en 24-105 och vertikalgrepp är den här perfekt för mig.
Mycket fina filer. Kameran är hyfsat snabb, i allafall jämfört med mina gamla D100 där även jpeg-fotografering kunde gå segt. Nu kan jag plåta porträtt i RAW!
Sökaren är riktigt bra, borta är "tunnelseendet" som på en del andra kameror.

Tillsammans med blixten 580EX är den dock medioker, här är Nikon vassare även på äldre modeller. Jag får ett ostabilt resultat, den tenderar till att överexponera en hel del. Visserligen är det ganska enkelt att snabbt kompensera i kameran eller direkt på blixten, men det vore skönt att slippa det.
Jag gillar inte att jag måste in i menyerna för att formatera. Sedan skulle jag gärna vilja se valt ISO-tal i sökaren eller på övre displayen.

Kameran överlag är enkel att använda, men känns ganska omodern. En riktig 90-talskonstruktion. Dags att uppdatera era hus, Canon.

Köpt hos: Madeco
2007-03-06 mathiasjohnson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Möjlighet att ta bort batterigreppet. Hög upplösning. Stor sökare, snabb autofokus.
MINUS: Lite plastig.

Väldigt nöjd med kameran, men den känns lite plastig om man jämför med en D2X som jag inte var helt imponerad av innan jag känt på 5D:n. Det är helt klart en kvalitetsskillnad till Nikons fördel. Bildmässigt är det säkert med jämbördigt. Det lutar nog åt att jag köper en 1D MKIII när de börjar komma ned i pris lite, såvida man inte får tag på en billigt i USA.

Kundtjänst: Ringde till Intervision som hade 3 veckors väntetid innan de ens kunde titta på den. Skärpning.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 26000
2007-03-03 Jenssa


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Fullformat, robust, stor sökare, 12.8mp, lite brus
MINUS: Icke väderskydd, sekvenstagningen, inte vän med dom långa telena pga fullformat

Gick från min 350D till en 5D med batterigrepp.

Var som natt och dag, känner fortfarande så varje gång jag är ute. Man kanske var lite rädd att vinjetteringen skulle bli kraftiv, speciellt på mitt 17-40/4 eftersom det är en fullformatare. Men det var ingen fara bara man tar bilden på rätt sätt.

Fördelen med 5D är att man kan croppa sina bilder ganska friskt och få annurlunda utstick och skilldringar på det sättet, mer kreativitet helt enkelt. Byggkvaliten är stabil och robust även med batterigreppet. Dock inte väderskyddat hus men jag har inte så många gluggar som är det ändå så det spelar mindre roll.

Sökaren är stor och ljus och knapparna sitter där dom ska, lättare att ställa om i snabba ögonblick. Fågelfotografer ska nog leta sig till en annan kamera med 1.3x, 5D är vidvinkel mästaren alla gånger :)

Jag kan skriva mer men tycker inte man ska lägga så mycket vikt vid sitt material utan huvudsaken är att ta bilder, det är lätt att glömma faktiskt.

Det är en underbar kamera som du blir nöjd med!

Liknande produkter: Svårt eftersom det är en fullformatare men jag säger 1D Mark II N

Köpt hos: pixxass.de
2007-02-27 Per Sjöborg


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: lite,lätt och fullformat!
MINUS: Konstig on off knapp som även styr om en ska kunna ändra bländaröppningen.

Har fotat en hel del med vidvinkel innan jag bytte till 5D. Måste säga att den är precis så bra som jag förväntade mig. Dock så var det väldigt mycket skrivit om hur låga brusnivåer den har på höga iso tal. Det har den. Men kanske inte såååå exceptionellt låga som allt skriveri fick mig att tro.

Älskar skarpa bilder med mycket detaljer. Har alltid trott att det var jag som ställde kameran fel och fick lite dålig detaljskärpa...detta trodde jag tills jag bytte till 5D. Den är minst sagt krispig i sina detaljer

Jag köpte den med 24-105 IS USM L F4.0, därav det höga priset.

Liknande produkter: 350D

Kundtjänst: nope

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 31190
2007-02-15 Stefan Jonsson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Användarvänligheten som sitter intuitivt som Canonanvändare. Sensorn, del fullformat, dels bildkvaliteen.
MINUS: Autofokusen i svagt ljus

Köpte kameran begagnad då jag ville få mina vidvinkelobjektiv att vara verkligen "vidvinkliga" med fullsensorn.
Började även att fotografera fågel som jag normalt fotat med EOS 20:an ( 1,6 crop). Döm om min förvåning när jag helt plötsligt får kanonskärpa. Trodde inte att sensorn kunde betyda så mycket som den tydligen gör.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 19000
2007-02-14 David-Lönnberg


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lågt brus även på höga ISO
MINUS: Autofokusen hittar rätt snabbt men tyvärr bara med lite ljusstarkare gluggar!

Det som jag förvånades mest över är dom förträffliga brusfria bilderna även på högra ISO inställningar! Eftersom jag även äger en 20D så tycker jag personligen att kameran är våldigt användarvänlig pga 20D användandet! Allt sitter på rätt plats och jag behöver inte ens fundera på hur jag skall "ställa" in kameran för olika situationer! Fullformatssensorn gör däremot hela skillnaden! Kan vekligen rekomderas

Liknande produkter: Hade tänkt vänta på en uppföljare till 30D, men orkade inte vänta!!!

Kundtjänst: Fotokungen tycker jag är mycket bra och snabba!

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 23000
2007-02-04 Torda


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Hög-ISO-egenskaper, MYCKET pålitlig autofokus vid stillastående motiv
MINUS: Fantastiskt omständigt hus att arbeta med, krångligt att ändra många inställningar, samt att exponeringsmätaren är mycket opålitlig, AF med rörliga mål är också mycket opålitlig.

Jag har haft både 20D och 30D, men dessa har bildmässigt inte imponerat på mig, dock blev 5D verkligen en positiv överraskning, då filerna är otroligt skarpa och fina, samt att hög-ISO-bilder är fantastiskt fina, mycket bättre än 20D och 30D och är utan konkurrens just nu det absolut bästa huset ur den synvinkeln. Dock är själva huset lika krångligt att hantera som sina småsyskon, samt att exponeringsmätaren verkligen inte är att lita på, till skillnad från till exempel hos en Nikonkmaera. Jag har tidigare haft en ganska diger Nikonutrusning och fått för mig att färgåtergivningen är bra mycket trevligare hos Nikon, men om man ställer upp defaultfärgmättnaden lite grand hos 5D så blir den verkligen slående lik Nikons, vilken jag tycker får agera referens i detta hänseende. Sammanfattningsvis är 5D bildmässigt den allra bästa kameran som finns just just nu i detta prisområde, om man inte har bråttom, för då är Nikon D2x bättre, med högre bildfrekvens per sekund och mycket pålitligare ljusmätare.

Liknande produkter: D200, D2X, 1DmkII

Kundtjänst: nope, men jag bävar, med tanke på vad många skriver i forumen....

Köpt hos: Pixxass
2006-12-22 pointzero


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra filer, lite brus, fullformat.
MINUS: greppet, autofokus kan vara lie seg.

Överlag en bra kamera, grymt bra bilder framförallt i dåligt ljus. Tycker att autofokus är för seg, skulle plåta hajar i rörelse. 5D han inte sätta fokus - men gav inget brus. D2x hade knivskarpa bilder men brus.. suck..

Liknande produkter: Nikon, D2X(s) D200? Eos 1...

Kundtjänst: ?
2006-11-02 gripner


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: avsaknaden av brus. färgrendering kontrastomfånget skärpan sökaren autofokusen.
MINUS: vek bottenplatta för stativinfästningen,men den används inte eftersom infästningen oftast sitter på objektiven.

Ett får i ulvakläder man blir lika förvånad varje gång man dunkar in bilderna i phase one.Bildkvaliten är grym på alla sätt fäger kontraster skärpa o detaljrikedom är på topp oavset iso.Kräver bra optik har gått över helt till L optik.
24-105-4.0 135-2.0 180-3.5 400-5.6.Summa sumarum vill du ha extremt bra bildkvalite i alla ljussitutioner o och inte vill betala 70 000 så är valet enkelt.

Liknande produkter: 1ds mk2 motiverar ej prisskilnaden.

Köpt hos: Expert Frid

Pris: 25000
2006-11-01 Shogun


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Allt sitter på rätt plats! För oss som har tillbringat större delen av livet med 35mm film är fullformatet viktigt.
MINUS: Avtryckaren sticker ut för mycket. Då jag bär kameran i rem över högra axeln med optiken skyddad mot kroppen tas ofta ofrivilliga bilder av mina skor. Måste nu stänga av kameran alltför ofta.

Har nu haft min EOS 5D i drygt ett år ovh jag är fortfarande förälskad i den. Tidigare hade jag en EOS 1D Mark II, som jag aldrig blev riktigt god vän med. Saknade fullformatssensor eftersom jag gillar att jobba med vidvinkeloptik. Häromdagen kompletterade jag kameran med ett betterigrepp. Ett bra grepp om kameran med rem runt handen är absolut nödvändigt för en äkta gatufotograf. Använder dessutom den ofta baktalade sökarförlängaren EP-EX15 eftersom den "sitter bättre mot ögat"!

Liknande produkter: EOS 1DS Mark II, men den var för dyr!

Kundtjänst: Får mina kameror servade, uppdaterade och rengjorde på Canons service-center i Tokyo. Brukar to ca. en halvtimme, och är helt gratis. Alltså SERVICE!

Köpt hos: Fotoöversten på Fältöversten, Karlaplan i Stockholm.

Pris: 27000
2006-10-31 macrobild


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildresultatet från rawfiler blir enastående bra.Sökaren är stor men något kontrastlös. Hållbarhet: Eftersom jag ofrivilligt har testat detta = fritt fall ner på en asfaltsgång från 1.5meter , detta klarade kameran förvånandsvärt bra utan att behövas skickas in för reparation .
MINUS: Intern färguppräkning är mindre bra, har under snart ett års tid provat åtskilliga inställningar med skiftande resultat. Autofocus är inte särskillt tillförlitlig i lågljussituationer eller vid macrofotografering. Varför skall man behöva vandra in i menyraderna för att formatera.

Enastående bildresultat i raw. Lågt sensorbrus, bra sökare.

Liknande produkter: -

Köpt hos: Mattssons Foto i Lund
2006-10-14 systerdiesel


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten och diskret, tyst, fantastiskt lågt brus på 800iso och uppåt. Billig när man ser till vad man får.
MINUS: Printknappen! -lär inte vara många 5D ägare som kopplar upp sig till en pixmaskrivare för direktutskrift, skulle varit bra mycket bättre om det var en spegeluppfällningsknapp istället. Att sökaren inte visar 100% av bilden.

Om du har funderingar på att köpa en 5D kan jag bara säga köp en, du kommer inte att ångra dig.

Det här är en fantastisk kamera, jag gillar vidvinklar så digitalkameror med liten sensor har aldrig varit ett alternativ. Pixel-racet har jag aldrig riktigt förstått mig på, tror att de flesta klarar sig alldeles utmärkt med 10, 8 eller till och med 6megapixel. Den här kameran köper man först och främst för sensorstorleken.

Ergonomin är väldigt bra, ligger som den ska i handen, och jag har inte speciellt stora händer, de flesta knappar och rattar sitter lättåtkommligt där de ska sitta. Menyerna är lättbläddrade och enkla att förstå, CF-funktionerna har beskrivande text på varje egen programeringsfunktion, vilket är superviktigt, för vem orkar ha instruktionsboken med sig i fält.
Autofokusen fungerar i allmänhet bra men jag har stört mig några gånger på att automatiken ställer in skärpan på "fel" fokuspunkt, kameran kan naturligtvis inte alltid veta exakt vad jag vill fokusera på, så jag använder i allmänhet endast den centrala fokuseringspunkten, för att sedan komponera om bilden. Kan kanske verka konstigt för en del men som gammal leica M fotograf är det ett arbetsätt jag är van vid, och som dessutom går bra mycket snabbare än att hålla på och snurra hjulet till rätt fokuseringspunkt.

Sökaren är förträfflig, stor och ljus, lite irriterande att den inte visar 100% utan "endast" 96%, men man kan inte få allt här i livet. Ljusmätaren fungerar så pass bra man kan begära av en modern multisegmentsmätare, hade lite problem med utbrända högdagrar i början men löste snabbt problemet genom att ställa ljusmätaren på minus ett halvt steg i CF funktionerna, exponeringskompensationen är lätt att använda kopplad till det bakre inmatningshjulet, ännu bättre är att slå över till manuell spotmätning och använda huvudet. Kanske ska tillägga att jag endast fotograferar i RAW format, har lite svårt att förstå hur man kan välja att inte använda RAW i en sådan här kamera, lite som att köpa en aston martin DB9 och använda den för att köra ungarna till fotbollsträningen.

Köpte min 5D med 24-105/4L gluggen och har kompletterat med en 50/1.4, för gatu- och dokumentärfotograferande är en fast och kompakt glugg suverän. 5D med en 50a är en liten diskret rigg som inte drar mycket uppmärksamhet ute på stan, vilket jag tycker är otroligt viktigt, ljudet är dessutom väldigt lågt och diskret för att vara en SLR, lär vara en konsekvens av den maximala hastigheten på 3 bilder i sekunden, inget problem för mig men en och en annan sportfotograf lär sakna 8 bilder i sek kapacitet.

Slutklämmen blir en fantastisk kamera som gjord för gatu- och dokumentärfotografi, har hastigt och lustigt gjort mina leica M kameror överflödiga, vilket jag aldrig trodde skulle hända, de har nu vandrat vidare till folk som kommer att använda dem. Själv föredrar jag helt och hållet 5D, nu ska jag bara skrapa ihop lite mer pengar och slå till på en 35/1.4L.

Liknande produkter: D200, D2X, Eos 1Ds mII.

Köpt hos: Schönherrs foto

Pris: 37500
2006-08-07 belluso


Att använda: 4 Hållbarhet: 1
PLUS: Bra skärm, enkel att använda, bra pris, fina färger.
MINUS: AF!!!! Man kan inte lita på den eftersom man inte vet när den fungerar eller ej...

Finns där någon annan som har problem med AF?
Ibland så tappar kamera skärpan, även om den är inställd på AF och står på stativ med vanliga exponeringstider..
Jag har pratat med en spansk fotograf som har samma problem och vill veta om det finns några här i Sverige som har upplevt samma sak.
Min 5D är nu hos Canon för undersökning. Problemet är att felet bara kommer då och då...

Köpt hos: Pro Center
2006-08-03 EazyLiving


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Upplösning, färger och kontrast. Snabb och lättanvänd. Ger rätt brännvidd på gluggarna. Bra balans, grepp och ergonomi.
MINUS: Ingen brännviddsförlängning. Blir dyrare gluggar när man vill ha mycket tele. Mitt 300mm blev "bara 300mm" jämfört med 480mm på min 20D. Skulle önska lite högre fps och fuktätning.

Känns som en storebror till 20D/30D och man känner igen sig direkt om man byter upp sig från dessa. Bildkvalitén är enormt bra och kameran känns som flera snäpp bättre än sina mindre syskon. Fullformat funkar kanon i studio men mindre bra vid sportevenemang (för min del).
Är väldigt imponerad av brusegenspaperna vid höga ISO. Har fotat vid ISO800 och knappt sett något brus alls vid 100% "pixelfetishism".

Liknande produkter: 1D-serien

Kundtjänst: Bra

Köpt hos: TopVision

Pris: 24000
2006-07-25 Kennet Björkman


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Fullformats sensorn med dess fina bildegenskaper. Vikten
MINUS: Priset och ergonomin

Nu har jag plåtat med min 5D sedan i mars och känner mig redo att ge den ett omdöme. Har tidigare varit Nikonist men efter att ha fått hela utrustningen stulen stod jag plötsligt med möjligheten att "börja om". Hade tänkt mig en D200 men efter att ha väntat i flera månader och kön inte krympte så gav jag fan i den och handlade Canon istället. För att göra en sak klar redan från början så tar den här kameran fantastiska bilder. Brusfritt och skarpt. Härlig dynamik i bilderna och en vacker oskärpa när man har kort skärpedjup. Det enda negativa bildmässigt är att den lätt bränner ut högdagrar. Det går säkert att komma till rätta med om man lär sig använda histogrammet :)

Hanteringsmässigt så saknar jag min gamla D2H:a får jag lov att säga. Trodde det var ovanan som gjorde det men nu när jag använt den ett tag så är det helt enkelt inte lika intuitivt handhavande på Canonen. Bara att använda AE lock och AF lock tog mig en del pluggande av manualen att komma underfund med, saker som var helt självklara på Nikonen. Där har Canon en bit kvar.

Mjukvaran som Canon levererar tillsammans med huset är mycket bra. Bättre än motsvarande mjukvara från Nikon.

Sammanfattningsvis så är min Canon 5D den bästa kamera jag ägt och använt. Den tar mycket fina bilder och det känns verkligen som en kamera att växa med. Mycket nöjd.

Liknande produkter: Nikon D200

Kundtjänst: Inga

Köpt hos: Kameradoktorn i Stockholm

Pris: 28500
2006-07-19 Henrik Björkman


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalítet, ergonomi
MINUS: Buggig mjukvara i kameran

Kameran skulle lätt ha fått högsta betyg om den inte krånglat med mjukvaran. Vid ett par tillfällen har jag fått Err99 vilket ställt till det för mig. I övrigt är jag toppennöjd.

Köpt hos: Fotokungen

Pris: 25000
2006-07-02 Snabelvarg


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Exponerar fantastiskt bra. Låg vikt. Inget brus.Fruktansvärt snabb i sin bildhantering. FullSensor med alla dessa fördelar.
MINUS: Känns lite ömtålig, om man gämför med D1s.

Nu har jag fotat ett par tusen bilder med 5D och ett ord som jag får i huvudet är idiotsäker!
Bildkvaliteten är var man kan förvänta sig! Bara så bäst:-)
Den exopnerar fantastiskt bra och numera kan jag faktiskt lita på vitbalansen. Jag fotar mer jpg (familje bilder)
Då jag upptäckte att bilderna var till 98% perfekt.
En av anledningarna till bytet från D1s var vikten!
Jag var bara tvungen att gå ner i vikt.
Det är svårt att gämföra 5D med D1s, det den ena har, har inte den andra, men jag saknar inte så många fuktioner (2 sec !!). Bruset!!! 5d är helt brusfri! och detta har ändrat mycket i mitt sätt att fota.
5D är mycket känsligare för över exp än D1s. Det är väldigt svårt att bränna ut D1s!!
Canon är på helt rätt väg! Jag tycker inte att det finns några allternativ till FS, dom som säger annat har nog aldrig riktigt provat sökaren hos en FS kamera.
En gång provat, fast för alltid:-)

Liknande produkter: D1s / mk I & II

Kundtjänst: Canon i mölndal har alltid varit hjälpsamma.

Köpt hos: Canon i Stockholm
2006-06-26 JONNY CU

Canon Canon 5D ??? är de en ny kamera från Canon?? :-)
2006-06-26 Photocon


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Nästan obefintligt brus, oväntat bra vid iso 800 och 1600. Iso 3200 ger även acceptabla resultat. Mycket liten skillnad mot toppmodellen 1Ds MkII.
MINUS: Egentligen inga av större betydelse. Skydden över anslutningskontakterna (usb osv) kunde varit smartare. Luckan till CF-kortet känns lite vek jämfört med kameror ur 1D-serien.

Den här kameran kan man bara älska. Fullsizesensorn i kombination md en bra optik ger toppresultat. Men det får fanimej (ursäkta uttrycket) vara BRA optik också för den här rackarn till kamera avslöjar brister även på de "exklusiva" L-optikerna. Bilder som med en 1Ds såg Ok ut vad gäller kantskärpa blir med samma optik på en 5D mindre bra. Verkar som om 5D, och 1Ds MkII som jag testat, har passerat optikens förmåga. Min 24-70/2.8 L är dock tydligen ett lyckat exemplar och resultatet blir mer imponerande än med en 1Ds. Med rawfiler som jag sedan interpolerat noga går det att få fram bilder motsvarande 40 megapixel. Jag har sedan tagit ett utsnitt på 25% av bilden och kört ut på A3+. Visst blir det brister då, men folk på en del reklamfirmor bedömer resultatet som likvärdigt med det man får med en hasselblad på medelkänslig film. Nåväl, 3 bilder i sekunden anser många vara "svagt". Mer än tillräckligt, säger jag som på det glada 80-talet plåtade hockey och fotboll med Nikon FE och motor som i bästa fall kom upp i 2,8 bilder/sek. Inget ont om Nikon. Tvärtom! Tycker ibland att debatten på forumen ang märkeshysterin, antal pixlar etc tagit orimliga proportioner. Nåja, jag faller i den fällan många gånger själv, men har filosofin att den bästa kameran är den man har med sig när BILDEN plötsligt finns framför ögonen på en. En 5D väger med batteri c:a 900 gram. En kamera ur 1D-serien 600 gram mer. Klart plus för 5D där också, men det är ingen "lätt" kamera som det ofta framhålls. Med en 70-200/2.8 L IS-USM märks inte skillnaden i vikt mot min 1DMkII. Dessutom saknar jag då vertikalgreppet. Införskaffade därför ett sådant och det får oftast sitta kvar på 5D:n. Sedan kan jag tycka att Canon kunde kostat på den här synnerligen kompetenta kameran en bottenplatta i samma klass som magnesiumtoppkåpan. Men nog jiddrat om detta. 5D är den mest prisvärda kameran i världen om man vill ha en fullsizesensor. Koppla på ett 100/2.8 USM Macro, kör raw och njut av resultatet. Den här kameran kommer att bli en klassiker. Jag köpte min via Pixmania nov 2005 då den var svår att få tag på i Sverige och jag tröttnat på att stå på "väntelista". Men den som inte längtar efter fullsizeformatssensor klarar sig utmärkt med en 20D istället. Och önskas mer än 3 bilder per sek gäller väl egentligen bara 1DMkII eller 1DMkIIn (båda 8,5 bilder/sek). Samtliga dessa kameror har extremt lågt brus,liksom 5D, men 5D känns som "min kamera" och jag är helnöjd. Slutligen lite om Nikon vs Canon: Spelar ingen roll vilket märke man använder utom i segmentet som 5D ligger. Orsak:fullsizeaenaorn i kombination med det låga bruset.

Liknande produkter: Bytte min 1Ds mot 5D då den senare bildmässigt gav bättre resultat på alla punkter.

Kundtjänst: Undvik den s k Helpdesk.

Köpt hos: Pixmania

Pris: 28
2006-06-07 mange78


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvaliteten, minimalt brus upp till ISO 1250, sökaren, ergonomin, sensorstorleken.
MINUS: Byggkvalitet, ej visning av ISO i sökaren, hastigheten i fps (se nedan).

Valde kameran mycket pga storleken på sensorn. Jag vill att 28 mm ska vara vidvinkel även på en digital. Sen vägde sökaren tungt också, den är riktigt fin och ljus. Inga problem att fokusera manuellt.

Bildkvaliteten är grym! Jag hade extremt höga förväntningar och de har klart infriats. Diskussioner om kantskärpa etc är i mina ögon överdrivna, det syns inte i praktiken så som det gör i 100% visning på skärmen. Jag använder min billiga fasta Canon 28/2.8 grymt mycket och den ger riktigt bra resultat på 5d! Slänger man sen på 85/1.8 och kör lite porträtt så är det så man baxnar! Bilderna fullkomligt ploppar ut ur skärmen! Grymt!

Byggkvaliteten är inte den bästa kanske, men ergonomin är riktigt bra och jag får ett bra grepp om kameran.

Vissa funktioner saknas också, som att ISO-värdet borde visas i sökaren, eller att det borde gå att få upp hastigheten genom att plåta i lägre upplösning. Det borde gå att lösa genom att ha ett crop-läge som gav ca 5-6 fps.

(Tillagt 060607): Irriterar mig lite på att man inte kan välja att betrakta både RGB-histogram och ljushistogram samtidigt. Nu får man välja antingen eller.

Liknande produkter: Första dslr:en.

Köpt hos: Hegethorns Foto

Pris: 27480
2006-05-31 TomasK


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Fullformatsensor, snabb mm.
MINUS: ???

Ett stort kliv att gå från 300D till 5D.
Jag har inte testat den fullt ännu med de bilder som jag har tagit är jag mycket nöjd med.
Min sambo tyckte att den var väldigt plastig för att vara så dyr

Liknande produkter: Eos 1, Eos 30D

Kundtjänst: Inga erfarenheter

Köpt hos: Kungsholms foto

Pris: 26900
2006-05-25 aaltonen


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Resultatet
MINUS:

"Fullformats"-kamera med kanonprestanda
2006-05-23 Lars Nordström


Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Stora bildfiler ger underbar skärpa. Tonomfång. Ganska lätt. Stor o ljus sökare. Glasögonbärare rek dock köpa till okularförlängare (bara ca 150 kr). Bra grepp.
MINUS: Saknar inbyggd blixt (men det ger proffsintryck?). Ej s.k. vädertätad. Har aldrig haft sådan kamera o inte märkt några problem. Dyr för en amatör.

Den här kameran har det jag sökte, d.v.s.bildkvalitet som håller upp till en metersförstoringar.D.v.s mellanformatskvalitet.Många landskapsfotografer med höga krav har köpt den. Funderade på en Mamiya 7 II, men digital ger mer möjligheter.
Fin gradiation, klara färger, superb skärpa (med bra optik).
Har än så länge bara plåtat med 24-105L, som trots viss distortion/vinjettering ger fantastiska bilder. Fullformat ger bättre oskärpekänsla vid stor bländare. Har tidigare fotat med Canon 20D - också bra - men inte lika detaljrika bilder och framför allt inte lika realistisk gradiation.

Liknande produkter: Nikon D200. Mamiya 7 II.

Köpt hos: Kungsholms foto

Pris: 32000
2006-05-05 JanG


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Sensorn och priset
MINUS: Amatörkamerahus

Här har Canon verkligen sparat på allt för att kunna sälja en fullformatare för under 30 000 kr. Till och med sensorn har man minskat några mm för att spara pengar till skillnad mot 1Dsmk2 som är en riktig fullformatare. Andra saker som man sparat på är sökaren som inte visar 100%, 5D har inte 2 sec.självutlösare, vädertåligheten är inte den bästa, autofocuspunkterna sitter tätt m.m. Canon 5D och Nikon D200 har inte alls så bra sökare som Canon 1Dsmk2. Man får vad man betalar för, så enkelt är det.

Liknande produkter: 1Dmk2n och 1Dsmk2

Köpt hos: YFO

Pris: 30
2006-05-05 Philippe


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Storlek, sensorn, lätt att använda, vidvinkel
MINUS: Storlek

Grym kamera med bra brushantering vid höga ISO och underbart stor sökare. Fullformatssensorn gör att det känns som man fått en ny uppsättning objektiv.
Jag saknar greppet och känslan att hålla i EOS D MARK II.
Storleken i 5D är ingen fördel, svår att balansera kameran. borde kanske köpa ett extra handgrepp.
I alla fall kommer att få resa med mig medan 1D MARK II får stanna i ateljén.
Så fort det kommer en 1D med samma CMOS som i 5D då köper jag den och säljer min 5D...

Köpt hos: Hegethorns

Pris: 27000
2006-05-02 BugEyes


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bilderna, bruset, handhavandet
MINUS: Autofokusen lämnar en del att önska

Vilka bilder!
Har nu haft denna 3,5 år och använt den ute, inne och i studio och är mer än nöjd med vad jag köpt.
Vinjettering har jag märkt i vissa bilder men den är lätt och kan enkelt tar bort i PS.
Detta är en allroundkamera i hög klass och en porträttkamera så bra som det blir i "småbildsformatet", men känns lite seg jämfört med andra kameror jag har.
Sökaren är så stor att det till och med går att fokusera manuellt om man gillar sånt. Gillar man det inte så är autofokussystemet bra nog men inte helt pålitligt när man använder andra punkter än mittpunkten.

Uppdaterat recensionen eter tre och ett halvt års användande.

Har sedemera även en 5D mkII men använder fortfarande 5D frekvent tillsammans med mkII. Vill inte sälja den då det inte går att köpa en lika bra kamera för dom pengar den inbringar. Har inte haft ett enda problem med kameran under åren så det betyget håller.

Liknande produkter: 1d mkII men jag ville ha FF hellre än 7 fps

Köpt hos: Kungsholms foto

Pris: 26900
2006-04-16 AKEWOL


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalite, lågt brus, fullstor sensor detaljrikedom, färgerna, menynhanteringen... ... ... ...mm
MINUS: Ej vädertålig, batteritiden, skulle varit en AF hjälp lampa inbyggd, endast 3bilder/sek

Den här kameran kan verkligen hjälpa dig förverkliga ideér... Den gör precis vad man vill. Lätthanterlig, snabb, grymmt bra bildkvalite! Det finns minus... Ej vädertålig, stort minus... kanske mest psykiskt för en men ändå. Jag fotade ett bröllop i ösregn, kameran fick sig en del vatten och andra törner.... inga problem...! Har inte varit i nån öken ännu, men... där kanske det kan bli lite jobbigt!
Den enda kamera jag känner jag skulle kunna byta till just nu är 1dsmkII ... förutom den så är denna kamera, helt outstanding, det bästa valet just nu!!

Köp ett extra batteri och batterigreppet,,, då är den som bäst!

Liknande produkter: eos 1

Köpt hos: Scandinavian Photo
2006-04-10 Anden


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalité. FF. Byggkvalité. Nästan allt.
MINUS: Kostar en del pengar. Inte dyr i mina ögon.

Helt fantastisk kamera. Stor sökare. Bilderna bli stora med otroligt mycket detaljer. Fantastisk på alla isotal. Även 3200 är klart användbart.
Kräver bra gluggar och mycket minne.

Liknande produkter: Har haft 300D, Pro 1, 10 D och 1D innan denna.
2006-04-09 Davey


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Perfekt för mig
MINUS: Kräver L-optik

Hade gärna sett att den var fukt- och dammtätad.

Den är ganska nätt samtigt som det inte känns konstigt att hålla den med större objektiv.

Liknande produkter: D200, D2X, 20D, 350D

Kundtjänst: Snabb och direkt service

Köpt hos: Scandinavian Photo
2006-03-20 Overa


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Har bytt från en 350D. Med mina "små" händer så sitter kameran perfekt utan batterigrepp, sen kanske det blir ett sådant också senare av andra skäl. Känslan i kameran är grym. Nu kan jag manuellt justera exponerings- och blixtkompensation upp och ned utan att behöva gå in i menyn. Samma gäller det manuella läget där man kan justera tid och bländare med varsin "ratt" utan dubbelkommandon. Detta läget är roligast att fotografera med eftersom man får träna mer (kanske inte bästa resultat alltid men...). När jag tidigare fotograferade med höga ISO tal så har jag alltid fått brusiga bilder. Nu har jag kommit på mig att glömma att ställa ner ISO talet från 1600, resultatet blir ändå bra. Vart tog bruset vägen? Den stora sökaren är bra. Skärpedjupet är bra. Mina objektiv fungerar bra till kameran. Köpte även en 24-105 samtidigt som fungerar bra även det. Ett nytt favoritobjektiv är annars 50/1.4 som ger perfekta bilder. Mitt 135/2 används mer eftersom jag nu "slipper" brännviddsförlängningen på 1.6 på gott och ont. En annan sak jag märkt är att det blir betydligt mindre efterjusteringar av bilderna med 5D än 350D. Det känns som att bildkvalitén är på topp redan från kameran! Känns som jag har köpt en mycket bra kamera som jag hoppas håller mycket länge. Valde mellan 5D och 30D. Känns som att jag har valt rätt. Rekommenderas!

Köpt hos: Fotokungen
2006-01-19 clavicl


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvaliteten och brusfriheten. ISO 1600 med makalös kvalitet i mörker och ISO 50 för studiomiljö.
MINUS: Bra gluggar kostar så in i bomben mer än Nikons motsvarigheter.

Brusar snäppet mindre än 1Ds MkII och levererar bilder i en fullständigt oslagbar kvalitet. Bästa huset just nu helt enkelt.

Liknande produkter: 1Ds MkII

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 30000
2006-01-13 62174


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Fullt format => riktig vidvinkel, härlig sökarbild, lågt brus.
MINUS: Ingen rolig bottenplatta, kräver proffsig kameraplatta för snabbmontering på stativ. Men det skulle jag ha köpt även för en helmetallkamera..

Har precis börjat använda denna "läckerbit" efter 8 000 bilder med Canon D60. Med bra objektiv sedan tidigare är det bara att ta några steg närmare! Man får ju med så mycket mer av motivet! Som väntat blir det si och så med kantskärpan på zoomar vid full glugg. Ev. får man vara litet noga med avståndet. Det kan lätt bli inställt för nära. Men är man noga med skärpan är det bara att ta en fast brännvidd. (Eller skär bort kanterna... det finns ju många pixlar!) Glömde ställa ner känsligheten från 800 ASA en gång och märkte det knappast. Lågt brus med andra ord.

Och sen ett tips för teknikintresserade: Testa med några gamla fina Leica-R-gluggar via adpater! Jag har kört Elmarit-R 90/2,8 och Apo-Telyt-R 180/3,4 och de är grymt skarpa! Adaptrar köpte jag billigt på nätet från Kiev. Zeiss Contax/Yashica och Nikon går också bra. Man får med andra ord ett enormt sortiment av mycket bra objektiv att välja på. Inga problem att exponera med manuell mätning.

En del klagar på smäckigt utförande. Det tycker jag är mest en "kosmetisk" sak, för man tar varken bättre eller sämre bilder om det är plast i st.f. metall i höljet. Men på en punkt kan jag hålla med kritkerna: Bottendelen runt stativgängan inger inget förtroende. Det låter plastigt ihåligt. Åtgärd finns dock: En riktigt bra kameraplatta från t.ex. Kirk eller Really Right Stuff och den goda kulleden Monoball. Jag tycker det verkar som Kirk-plattan denna gång är bättre då den omsluter såväl fram- som bakkant av kamerahuset. Då kan man dra fast plattan rejält med en insex-nyckel och slipper befara ostadig stativmontering.

Liknande produkter: 5D Mk II som jag numera använder. 5D är såld till en god vän. Vi är ännu vänner!

Kundtjänst: Köp den billigare i Tyskland och spara 5000 kr. Gå till http://www.heise.de/preisvergleich/?fs=Canon+5D&in=&x=24&y=8 och välj bland 80 leverantörer men läs feedback!

Köpt hos: Essential Systems, via nätet i Tyskland.

Pris: 25007
2006-01-06 paco


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalité, sökaren, eget läge för bulb på ratten, prestanda på höga ISO, filhantering,
MINUS: gummiluckornarnas konstruktion, bara 9 AF-punkter,

Grym kamera med bra brushantering vid höga ISO och underbart stor sökare. Fullformatssensorn gör att det känns som man fått en ny uppsättning objektiv. Märkte hur skönt det var att kunna spara en liten jpeg tillsammans med RAW-filen när man är på resa. Jag kunde snabbt kolla i min bärbara vilka bilder som skulle sparas.

Det enda jag stör mig på än så länge är varken kantskärpa eller vinjettering, utan den förbannade luckan där trådutlösaren kopplas in. Den är nämligen omöjlig att pilla upp. Hoppas den blir bättre efter lite mer slitage. Lite besviken var jag också över AF-punkterna. 9 punkter i mitten blir väldigt tätt ihop. Hade gärna sett systemet med 45 punkter som på min EOS 3.

Pris: 29998
2006-01-02 bug


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvalitet, bärbar
MINUS: AF, lättrubbad ratt

På det hela en mycket bra kamera. Jag sade att när det kommer en digital kamera med full sensor som man orkar bära med sig så köper jag den, och så släppte Canon den här. Jag blev tvungen att köpa även om jag tycker att den var dyr. Jag önskar bara att man kunde få ut diabilder digitalt för visning, eller att TV-visning inte var så kasst.

Liknande produkter: -

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 37000
2005-12-18 froderberg


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Underbar bildkvalitet
MINUS: Huset borde varit bättre för de pengarna

Jag köper kameran för den stora sensorn och den höga bildkvalitetens skull. Men så fort en efterträdare till 1D mark II kommer med småbildssensor byter jag ut min Eos 5D.

Jag retar mig lite för mycket på att autofokusen inte är lika bra som hos min Eos 1D mark II. Jag gillar inte heller att hanteringen är olika. Jag skulle också behöva något snabbare bildfrekvens.

Bilderna är jag däremot hur nöjd med som helst. Den stora sensorn ger lågt brus vid höga iso och ett vackert kort skärpedjup. Viktiga egenskaper för mig.

Jämfört med Nikon D200 känns kameran lite dyr. Men jag är ju redan inte på Canon och såld på den stora sensorn.

Jag rekommenderar alla som kör jpg att skruva ner skärpningen i kameran som i mitt tycke förstör bilderna.

Köpt hos: Kameradoktorn
2005-12-17 JonAnder


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Fullformat, sökaren, LCD skärmen, storlek & vikt, lättjobbad, prisvärd
MINUS: Tätat hus, serietagning, vidvinkeloptik, lcd skärmskydd

Äntligen kan man lägga skärpan manuellt, tack vare den fina sökaren, vilket var svårt med min förra 20D. Fullformat med alla dess fördelar som kort skärpedjup och att man kan få "äkta" vidvinkel. Lagom storlek och vikt på kameran. Den 2,5" LCD skärmen är mycket bra.

Huset kunde dock gärna fått vara tätat. Det borde finnas skydd för den stora LCD skärmen som annars lätt blir repig. Det borde också finnas bättre vidvinkeloptik. Serietagningen kunde få vara lite snabbare.

Liknande produkter: Canon EOS 1ds, Nikon D2X

Köpt hos: YFO

Pris: 29995
2005-12-08 tocar


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
Äntligen tillbaka till fullformat,samt med en ypperlig bildkvalitet. Har verkligen saknat fullformat, trots jag fotar djur med 500mm tele som "normalobjektiv".
2005-11-26 Cobb


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Grym. Härliga stora bildfiler.Fullformat.
MINUS: Har inte hittat något....möjligen locken till anslutningarna.

ÄNTLIGEN..... nu har jag fått min efterlängtade 5D.
Har testat den både i studio och ute.
Är mycket nöjd med dom bilder som jag fått från den.
Den uppfyller min önskningar angående bra bilder....helt enkelt så är den grym :)
2005-11-13 Belin


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust, trygg, exakt reagerar när jag vill
MINUS: Luckorna till kontakterna (blixt, dator etc kommer nog inte hålla i längden. Svåra att sätta tillbaka.

Har nu haft min 5D i en månad. Kan bara säga att jag ör supernöjd. Har hunnit med en studiosession och här fungerar den fantastiskt. Som den fångar ljuset och färgerna.

Bytte från 20D det är en stor skillnad att gå från begränsat format till full format på sensorn,

Liknande produkter: Det blir vä 1D då.

Kundtjänst: Inget behov

Köpt hos: Uppsala Fotokompani

Pris: 29900
2005-11-07 Ernst Henry


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Det mesta är mkt bra, men det bästa är nog ändå att den enkelt kan pressas till ISO 1600 utan ett spår av brus!
MINUS: 3 bps är lite klent, även om minnet är dubbelst så stort som hos D20. Full-autoläge (grön fyrkant) och en "direct print"-knapp hör inte hemma på en prosumer-kamera. Endast en "Customer" på ratten är kass.

Fantastiskt kompetent kamera.
--------------------------------


060331: Har nu använt kameran några månader och behöver revidera mitt omdöme en smula.

Den är tyvärr ganska seg inomhus (autofokus) och batterilivslängden är otillfredsställande. Nu har jag iofs batterigreppet men även då behöver jag ibland byta på samma dag. Stör mig också på att sensorn så lätt blir smutsig. Tycker även att RAW-bilderna blir lite väl dassiga i skärpa och färg. Annars är det förstås en marknadsledande kamera, som med lite PS-arbete producerar fullkomligt magnifika bilder!

Liknande produkter: D1, men den har alltid varit för dyr.

Kundtjänst: -

Köpt hos: Fotokungen

Pris: 29940
2005-10-27 Wess


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Kan bara instämma i tidigare ovationer. Eftersom jag inte plåtar professionell sport (däremot min sons pojklag) klarar jag mig med tre bilder i sekunden. Ett jätteplus som det inte talas så mycket om är den stora ljusa sökaren - jämför med 10D så ser ni vilken enorm skillnad det här. Det betyder mycket för mig. Ett annata plus för mig som har en 10 D är att reglagen är nästan identiskt placerade samtidigt som samma batterier går att använda i båda kamerorna.

Köpt hos: Cyberphoto
2005-10-07 JLR


Att använda: 4 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Rejält bygge med mycket genomtänkt UI – både i mjuk och hårdvara (knapparnas placering, respons, kvalité etc)
MINUS: Lite väl högt slutarljud för pengarna. Känns lite "billigt".

Köpte kameran på AV Camera i Bangkok igår och har plåtat rätt duktigt under morgonen/eftermiddagen idag. Mycket nöjd med resultatet. Powerbooken får jobba lite övertid för att tanka och redigera bilder och jag är verkligen glad åt att jag "maxade" till 2GB RAM innan Asien.

Liknande produkter: Canon EOS 1D Mark II

Kundtjänst: Oj vad glada dom blev på AV Camera närjag bestämde mig för att köpa huset. Canon Thailand har ett gigantiskt kontor för service och annat. Var där och kollade – verkar rejält och effektivt.

Köpt hos: AV Camera i Bangkok Thailand

Pris: 30000


Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 4
PLUS: Hmmmm, hittills har jag inte upptäckt några dåliga egenskaper. Utskriftsknappen kan jag leva med, likaså 3 b/s eftersom jag inte fotar sport och så. Hur ofta behöver man fler än 3 b/s?
MINUS: Locken till kontakterna på sidan - dåligt löst av tillverkaren. Att jag inte vill släppa den...... kanske när jag ska sova!!

Känns bra, är bra! Levererar det den lovar. Den stora LCD'n är hur trivsam som helst. Stora, brusfria bildfiler. Vill inte byta bort den! Jag är så nöööjd!

Liknande produkter: Kikade inte på annat, utan väntade tappert!

Köpt hos: Cyberphoto
2005-09-29 AlfaGTV


Att använda: 5 Hållbarhet: 4 : 4
PLUS: Fullformat, Gedigen, Grym bildkvalitet
MINUS: Kräver Top-Of-The-Line optik

Förundrad över hur pass stor skillnad i känsla det blir med bara några gram mer vikt och några millimeter i storlek. Oerhört lätt jämfört med "1:serien"

Har klämt ett 2000-tal bilder nu, och kameran lever upp till och överträffar alla mina förväntningar vad gäller bildkvalitet. (36Mb superdetaljerade bildfiler utan brus, i princip)

Har kört den med min 17-40 och det är bitande skarpt, dock inte ända ut i hörnen. Ingen nämnvärd CA faktiskt..
Kör den gärna med 85/1,8 där skärpan blir nästan i överkant. Fungerar utmärkt med EF 100-400L dock tappar man ju AF med 1,4x extender. Hade varit fint om centerfokuspunkten varit f8.0 känslig.
Kameran exponerar mycket bra, och det är betydliget mera sällan man måste kompensera än med vare sig EOS 1D eller 10D.
Sökaren är vid och hyfsat ljusstark, naturligtvis ljusår bättre än 10D men ganska likvärdig med EOS 1D.
Autofokusen jobbar effektivt och spårar mycket bra, faktiskt i klass med 1D. Planerar att skaffa högprecisionsmattskivan när den finns tillgänglig.

Kort sagt, ett av de allra bästa kamerahus som kan köpas för pengar. Alla brister som man kan hitta måste idag tillskrivas optikvalet. 17-40 motsvarar mer än väl mina kvalitetskrav då jag sällan placerar huvudmotivet direkt i "film"kanten, eller ens har fokus där. Har man krav på 100% detaljskärpa vid vidvinkelfotografering får man nog fundera i andra banor. Dock blir det ganska ofta mera normala bildvinklar som används så det är ett icke-problem för mig. Med 24-105L blir bilderna skarpa, men med viss distorsion och vid de vidare vinklarna även vinjettering.

Liknande produkter: ...

Kundtjänst: Ej behov

Köpt hos: Foto A-Bild

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar