Canon EF 20mm f/2,8 USM2009-09-08 skogsbaronen

PLUS: Byggkvalitet, handgavande
MINUS: lite väl mjuk på största bländare

Har inte hunnit använda det "på riktigt" än, så det blir en kortare recension tills vidare.

Byggkvaliteten är riktigt bra trots att det inte är någon L-optik. Inget glapp, bra känsla i fokusringen, och det känns rejält.

Vidare känns det väldigt bekvämt att arbeta med. Det ligger bra i handen helt enkelt.

Det är lite väl mjukt för min smak på 2,8, men redan vid 1/3 nedbländning blir det skarpt. Ytterligare nedbländning medför naturligtvis också lite mer skärpa, men då är det inga större skillnader som inträffar.
Övriga optiska kvaliteter vill jag inte uttala mig om ännu.

-----------------------------------

Uppdatering.
Verkar inte alls vara speciellt benäget att överstråla, vilket den fått mycket kritik för. Visst, det går att framkalla ganska enkelt men det är inget som uppkommer vid normala situationer.

Liknande produkter: Sigma 20/1,8

Köpt hos: Privat

Pris: 2600
2009-03-08 Jonas Seffel

PLUS: Liten, skarp, har det där "något"
MINUS: Vinjetteringen på 2.8

Jag använder den på en EOS 5D.

Vinjetterar en hel del på 2.8, även vid 4. Vinjetteringen vid stora bländare är en nackdel vid norrskensfoto för min del då jag "måste" ljusa upp hörnen (brus kommer fram). Funderade även på 17-40/4L men det blev denna till sist. Fick låna ett 17-40 efter inköp om jämförde dem snabbt mot varandra - 20an var skarpare, hade betydligt mindre distorsion, mindre ca. Vinjetteringen vid f/4 var ung. den samma.
Flares osv ser jag inte ens som ett problem, vidvinkel + uv kan dock ställa till en del på den fronten. Kantskärpan har jag inte synat så extremt mycket. Skärpan faller något utmed kanterna så mycket har jag i alla fall sett när jag pixelpeepat, men det är inom acceptabla nivåer.

Summa summarum - den är skarp och välbyggd. Den här blir förmodligen kvar i väskan en bra stund. Rekommenderas.

Köpt hos: Privat

Pris: 3100
2008-10-02 ebergwall

PLUS: Bra glugg för bra pris.
MINUS: Vinjettering på 2.8

Trevligt objektiv. Det enda jag har emot det är vinjetteringen som jag tycker kan bli aningens groteskt vid full bländaröppning. Men vet man om det, så är det ju inget problem egentligen, man kan ju utnyttja det till sin fördel. Objektivet passar såklart bäst på fullformatssensor, eller på filmkameror.
2008-02-25 Hellberg

PLUS: Billig, bra skärpa och bra färger!
MINUS: Inget motljusskydd

Rekomenderas!

Kundtjänst: Bäst!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4850
2007-04-17 aishiteru

PLUS: Skarp och kontrastrikt.
MINUS: Dyr

En bra glugg som tar bra bilder med lite vingettering, distortion och med bra skärpa. Använder man inte motljusskydd så bildas flare ganska lätt i gluggen.

Liknande produkter: Canon EF-S 10-22

Köpt hos: Privat

Pris: 3500
2006-04-12 Tommy Åström

PLUS: Ganska skarp och rejält byggd.
MINUS: Halvmjuk skärpa i kanten.

Det finns skarpare tjugomillimeters objektiv än detta ex. Men nu är det ju så att det inte bara är höga MTF staplar som avgör om ett objektiv är bra eller inte. Styrkan hos det här objektivet ligger bl.a i halvlåg distortion, för brännvidden hyfsat lite kromatisk aberration och framför allt så tecknar den vackert. Vissa objektiv sticker ut lite på just det här sättet. Neutral till varm färgåtergivning. Ströljusnivån är riktigt bra med endast små ynkliga färgprickar när solen är med, kanon! Kantskärpan på 2.8 är inte den bästa, men betydligt bättre redan vid bl 5.6. Autofokusen jobbar blixtsnabbt och bestämt med min EOS-1v. Storlek och vikt gör så att den känns gedigen och rejäl. Min favorit i djupa skogar.
2006-01-31 skrinnare

PLUS: Närgränsen, bildkvalitet, byggkvalitet, begagnatpriset
MINUS: Udda filtergänga, 72mm.

Gillar detta objektivet skarpt. Har aldrig varit någon vidvinkelfantast, men har insett att det mycket berot på lång närgräns på de zoomar jag använt. Med den mycket korta närgränsen på 20/2.8 så kommer saken i ett annat läge. Möjligheterna till kreativ komposition är stora.
Som de flesta objektiven i canons B-serie så är byggkvaliteten god. Objektivet känns gediget.
Bildkavliteten är för mina vidkommanden fullgod, skarpt som ett fast objektiv bör och fina färger och kontrast. Hade inte väntat mig något annat heller.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 2800
2006-01-25 Stellann

PLUS: Välbyggd, bra bildkvallite´, skarp
MINUS: Märkbar vinjetering, lite väl tung (?)

Har inte använt den så mycket än utan det kommer fram till sommaren då jag kommer igång med landskap igen men än så långe är jag nöjd

Köpt hos: Begagnat

Pris: 2500
2005-12-25 rikard marklund

PLUS: USM, välbyggd, låg distorsion, bra skärpa på alla avstånd, relativt bra kontroll av ströljusbildning.
MINUS: f/2.8 ger softa och mörka hörn.

(Omdömet baseras på bilder tagna med eos 3 och 5d)
Ägde först Sigmas 20mm f1,8 och var mkt nöjd med skärpan och ljusstyrkan som den gav. Den kändes emellertid något stor, plastig och så hade den ingen HSM (läs USM). Sålde den ganska snart och köpte Canons istället. Rent bildkvalitémässigt skiljer de sig inte så mycket åt. Efter en provfotografering fann jag att Sigman var lite skarpare på långa avstånd medan Canons glugg presterade marginellt bättre på korta avstånd, samt hade något bättre kontroll över ströljusbildningen. Canons 20:a gav också något varmare färgton i bilderna.

Styrkan anser jag ligga i skärpan på korta avstånd (har float). Det måste dock nämnas att i kombination med Mellanring EF 12II så är kantskärpan bedrövlig på största blandaröppning och blir aldrig riktigt bra nedbländat. Centrum är emellertid bra. En annan styrka är att den inte är så känslig för ströljus. Alla vidvinklar är känsliga för flare men jag menar att Canons 20:a klarar detta relativt bra om motljusskyddet används. Därtill är den också relativt raktecknande – d.v.s. låg distorsion. Den är välbyggd och har snabb samt ljudlös autofokus. Med hänsyn till att det är ett fast objektiv kunde man dock ha önskat sig lite skarpare bilder över hela bildytan.

Sammanfattningsvis är det ändå ett trevligt objektiv som oftast ger riktigt fina bilder.

Liknande produkter: Sigma 20mm f/1,8

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 6500
2004-09-26 Highweiss

PLUS: Skärpan, ljusstyrkan, byggkvaliteten, storleken, priset.
MINUS: Lite oskarp på 2.8, kantoskärpa.

Har inte hunnit pröva gluggen på fältet ännu, men den är grundligt testad hemma. Och hittills överträffar den faktistk förväntningarna, som från början var rätt höga! Byggkvaliteten är prima - det andas kvalitet. Man vet att man håller i en rejäl glugg.

Skärpan lider kanske lite på 2.8, men inget dramatiskt. Samma gäller kantoskärpan - den finns där (föga överraskande), men det är inte heller speciellt dramatiskt... Rätt känslig för flare i motljus verkar den vara.

Närgränsen är intressant - 25 centimeter från filmplanet. Man får akta så man inte trycker upp främsta linsen mot vad det nu är man skall fota... :-)

Återkommer kanske med mer info när jag använt det "i fält" ett par gånger.

Köpte min begagnad. Det var inte helt lätt att hitta ett ex, men de finns nog. Fick min för 3100 kronor vilket jag tycker känns som ett kap - mitt ex är fullständigt prickfritt! Och det trots att det ursprungligen köptes för sex år sen!

Liknande produkter: Sigma 20/1.8

Köpt hos: Privat, begagnat

Pris: 3100
2004-09-19 welinder

PLUS: Skarpt och gediget. USM.
MINUS: Motjus ger objektivet ofta "flares"

Ett underbart vidvinkelobjektiv som är mycket rejält byggt, det känns som att det håller för vad som helst. Enda nackdelen är att det lätt blir flares men det gör det ofta med vidvikelobjektiv. Jag har plockat bort UV-filtret pga detta vilket gjorde det lite bättre.

Köpt hos: Fotohörnan Swefo i Umeå.
2004-07-24 yalazy

PLUS: Låg distorsion, skärpan, närgränsen
MINUS: Dåliga motljusegenskaper, överstrålning och förlust av kontrast.

Ger en mycket trevlig 32mm på en digital med 1.6x "bildvinkelsbeskärning". Vid rätt förhållanden ger den fina, skarpa bilder med bra färg och kontrast. Närgränsen på 25 cm är också stort plus.

Köpt hos: Privat
2004-04-11 JEwenson

PLUS: Skarp, förhållandevis litet och lätt, hyffsat billigt
MINUS: Hade önskat ett medföljande motljusskydd

För kreativiteten är detta mitt absoluta favoritobjektiv, många variationer går att få på annars ganska stela motiv. Lite snålt att inte skicka med ett motljusskydd för det priset, då detta är något som verkligen behövs tack vare den vida vinkeln. Generellt sett är detta en klar favorit, som alltid följer med i fotoväskan och som jag högst ogärna skulle göra mig av med!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 6200
2004-02-02 T.S.

PLUS: Skarp, hyfsad i nypris, men ett klipp som beg.köp
MINUS: Vinjetteringen, lite stor.

Denna glugg vinner på skärpa och att prisbilden i längden lönar sig i jämförelse med "piraterna". Som väntat vid en såpass extrem brännvidd dras den med relativt kraftig vinjettering, nedbländad har jag inte funnit mycket att gnälla på. Filter i någon form är inte att rekommendera, men för den petige fungerar det bra med ett slimfilter. Övergripande - en härlig optik, men dock inte fulländad

Liknande produkter: Alla motsvarande...

Kundtjänst: Ingen behövd, peppar, peppar...

Pris: 5700
2003-09-06 froderberg

PLUS: prisvärt, skarpt, raktecknande och kompakt
MINUS: Inga, bara bra.

Ett av mina absoluta favoritobjektiv. Med sin skärpa och låga distortion passar det mig perfekt. Tyvärr fick det stryka på foten när jag investerade i ett 16-35/2,8L USM som jag behöver i min profession som reportagefotograf. men jag saknar objektivet.

Jag har plåtat mycket arkitektur med objektivet.
2002-12-11 Jarre

PLUS: Fin vidvinkel som jag använder ganska ofta.
MINUS:

2002-08-14 Linmajon

PLUS: Skarpt, kontrastrikt. USM. Känns gediget. Rolig brännvidd. Perfekt för inomhus, hus på stan och som partyglugg.
MINUS: Ibland oskarpt i hörnen. Normalt för brännvidden. AS-dyrt motljusskydd i plastic. Pris: 600SEK, kostar 3kr att tillverka.(skyddet alltså...)Köpt hos: Adorama

Pris: 4000
2001-11-30 Vanheden

PLUS: Skarpt, riktigt roligt objektiv, verkar tåla väder & vind bra
MINUS: möjligen något tung :)Liknande produkter: Canon 17-35 L

Köpt hos: Begagnad

Pris: 4000

Elinchrom Rotalux Softboxes