FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Allt har sin tid


Igenbommat för gott. Hirvensalo, Åbo 21.12.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 354/365.

När vi flyttade till ön var detta en livligt frekventerad "kvarterspub" och butik. Under varma sommarkvällar satt folk ute på terassen och umgicks över ett stop öl. Det såg alltid lika hemtrevligt ut, intill gamla landsvägen in mot ön, med utsikt mot slottet och stan.

Nu har stället stått öde ett antal år. Småningom tar naturen tillbaka terassen. Allt har sin tid.

Att notera: detta är ingen glesbygd, tvärtom, här på ön byggs det så att det knakar. Att detta ställe förlorade sin attraktion har att göra med en ny bro/vägsträckning + nya shoppingcenter några kilometer bort. Omdirigering av resurser ...



("Myytävänä = till salu).

Inlagt 2014-12-21 15:55 | Läst 1360 ggr. | Permalink
Mycket har förändrats sedan min och även din uppväxttid förmodar jag. Runt om i Valbo fanns sju affärer, alla borta idag. Inte någon har rivits utan byggts om till bostadshus, i någon bedrivs annan verksamhet. Affärerna är idag ersatt av köpcentrum. Det samma har hänt med skolorna. Det fanns skola i varje by som ersatts av centralskolan.
En plats i Finland som jag upplevde stor förändring i sedan 1993 är Kuusamo. Det var sig inte alls sig likt när vi kom dit 2010. Flera stora affärer runt omkring medan affärerna i centrum var tomma.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-12-21 20:22
Ja, detta känner jag igen. När jag växte upp i en bondby i svenska Österbotten hade vi 3 butiker, 2 verkstäder, 1 servicestation, 1 mejieri, 1 bank, 1 skola, 1 klädaffär, 1 postkontor, 1 elaffär, 1 sågverk osv i byn. Idag finns skolan ännu kvar - det är allt. Resten är borta. I en av affärerna finns idag ett bageri, thats it.
- hawk
Det är sorgligt att se orter förfalla. Det vittnar om tidens tand och vår förgänglighet...