FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett rospiggminne från Söderhavet


Grand Eastern Hotel, Labasa, Vanua Levu, Fiji. 30.6.2014. Foto: Håkan Eklund.

När vi nu under sommarens jorden-runt resa landade i Labasa, på Fijis "andra stora ö" Vanua Levu, mindes jag inte namnet på detta hotell som jag hade bott på några gånger under projektåren för 25-30 år sen. Jag sade åt taxichaffarn att ta oss till hotellet intill floden; kom bara ihåg att det låg en flod intill hotellet där jag och mina fijianska kollegor en natt hade försökt oss på ålfiske.

Han körde oss direkt hit, och då kom jag förstås ihåg namnet. Det som jag också kom ihåg var matsalen där jag  en kväll 1988 träffade Christer från Väddö i Roslagen. Han och hans fijianska flickvän var förutom mig de enda gästerna i matsalen. Jag trodde att han var en australisk "beach bum" eftersom han gick omkring i sulu och hade en lokal tjej, och jag hade ingen lust att inleda något samtal.

Sen när han i ett skede frågade mig om jag var från Australien, och det kom fram att han var från Sverige, blev det annat. Vi slutade väl kvällen i mitt rum med en flaska rom. Sen när paret flyttade till Lautoka (på Viti Levu), där vi bodde, blev vi goda vänner. När vi 1989 reste hem efter fem år på Fiji flyttade han och fijianskan in i vårt gamla hus där de sen gifte sig. Vad hon hette, och vad han hette i efternamn minns jag inte längre, och vet heller inget om deras fortsatta öden och äventyr. Minns att jag gav honom en fin bok av Eric Lundqvist, en svensk jägmästare som bodde största delen av sitt liv i tropikerna (Indonesien) och skrev flera fina böcker om det.

Det jag dock minns var Christers färgstarka liv innan han kom till Fiji, som biståndsarbetare i Eritrea (där han var nära att dödas) och i Bangladesh (där han fick nog av bistånd när han såg hur biståndspengar for i fel fickor) och hur han till slut hade blivit elverkschef i Söderhavet, ute på Tongaöarna. Sen fick han nog av det och for via Fiji hem till Roslagen, där han inte längre "passade in". Kom tillbaka till Söderhavet, och det var då jag träffade honom. Skulle vara kul att hitta en sån kille på nytt.

Det är färgstarka människor som man möter ute i "stora världen", bortom bekvämlighetszonen ...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Eric_Lundqvist
Eric Lundqvist, född 9 februari 1902 i Västra Ny socken utanför Motala, död 21 mars 1978 i Norra Vi socken, var en svensk jägmästare och författare. Eric Lundqvists författarskap omfattar 17 böcker, som kännetecknas av en genuin känsla för landet och människorna samt frihet från rasfördomar. De flesta av hans böcker är självupplevda som till exempel Kamrat med kannibaler och Djungeltagen. Han har även skrivit böcker om sina indonesiska vänner, till exempel Sari och Barah, son av Bogis, samt en roman, Ingen tobak inget halleluja.

Nr 181/365

Inlagt 2014-08-22 11:55 | Läst 1804 ggr. | Permalink
Tänk vilka minnen man har av platser man besöker! =)
Ha det så bra!