FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Favoritfjärden


Oravaisfjärden vid midnatt. 21.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 202/364.

Strax innan midnatt kom jag norrifrån längs riksåttan, gjorde en lov till fjärden innan jag svängde upp till byvägen förbi Oravais kyrka - och fritidshuset på farfars gamla gårdstun.

Igen nattlig färgprakt över fjärden. Hade inget stativ i bilen, bidde ett snapshot på frihand. Detta är det enda stället med havsutsikt från denna kustväg när man kör mellan Åbo och Uleåborg, en sträcka som tar ca 8 - 9 timmar att köra. I ett platt landskap (gammal sjöbotten) ser man ju inte långt, trots att havet ställvis kan vara rätt nära. Oftast är det skog som skymmer.

Känns avigt att detta landskap heter Österbotten, när vi ligger på den västra kusten, med havsutsikt rakt västerut, mot Sverige. Alltså borde vi heta Västerbotten ... Västerbotten i Sverige ligger ju på den östra kusten.

Men det är ju Sveariket som i tiden gett oss detta namn, från Sverige sett ligger vi ju mot öster. I den gamla östra rikshalvan. På den västra kusten befinner vi oss ändå, och väl är väl det.

Tio minuter innan denna bild togs hade jag fotograferat en berguv som satt på en lyktstolpe intill riksvägen. Länge sen jag senast sett en berguv.

Inlagt 2015-07-23 21:14 | Läst 2047 ggr. | Permalink
Får mej direkt att minnas en Rana som mina föräldrar hade. Vilken färgprakt!
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2015-07-26 20:44
Skulle var kul att bo intill ett Västerhav, för att kunna kolla in ljuset varje kväll/natt ...
- hawk