FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotoreflektioner inför 2010


Snöovädret drar bort, Hirvensalo ö, Åbo 30.12.2009. Foto: Håkan Eklund.

Minus femton ute just nu på nyårsafton, och massor av snö för att vara SW-Finland. Härligt. Var igår ut till mitt favoritberg och kollade in snömolnen som drog bort; vit nysnö mot ett mörkt hav är alltid lika effektfullt. Sällan är skärgården vackrare!

Så här i slutet av året är det alltid intressant att göra ett sammandrag över året som gått samt att reflektera över kommande. För mig betydde 2009 slutet på en fotoperiod, en sådan där man "jagar omkring" och tar en massa bilder. Allt mera har jag börjat reflektera över vännen Patrik Larssons filosofi som kunde sammanfattas i "less is more", dvs. att ta färre men bättre bilder.

Eftersom jag, liksom så många andra amatörnaturfotografer, har min bakgrund som ornitolog, har jag alltför länge "jagat arter" med min kamera. Den typen av fotografering kräver snabbhet, att "skjuta först och fråga sen", dvs. att knäppa på eftersom det handlar om sekundmöten. Nu har jag också en omfattande samling med artbilder, som i sig är intressanta och nyttiga för vissa ändamål, men inte kan anses som några fotografiska höjdare.

Från och med 2010 skall jag försöka programmera in mig en helt ny typ av fotografering, där "less is more", där jag mer och mer skall försöka använda stativ och vidvinkel, där jag skall försöka tänka först och knäppa sen ...

Under senhösten har jag printat ut en del bilder för min portfolio för den specialyrkesexamen för fotografer som jag jobbar med  (http://www02.oph.fi/svenska/ops/sefotograf.pdf) och insett något som jag lärde mig för ljusår sen i mörkrummet: att det är först när man gör "riktiga" pappersbilder, speciellt förstoringar, som man ser det riktiga slutresultatet, dvs. där alla små skavanker och eventuellt slarv obarmhärtigt avslöjas! Sånt som inte nödvändigtvis syns på datorskärmar (brus, damm, oskärpa, snedheter, slarv med utsnitt etc.). Och jag måste erkänna att detta med att printa ut bilder ÄR fotohobbyn när den är som bäst! Det är här som agnarna skiljs från vetet ... här ser man vad som är kvalitet, och vad som är skräp. Som in sin tur påverkar ens fotografering, att man lär sig vara mera omsorgsfull vid själva fotograferingsögonblicket.

Minns att jag läste en blogg här på FS för något år sedan när en kille påstod att detta med damm i kameran kvittar, lätt att fixa vid bildbehandling. Ok, det mesta kan fixas, tack och lov. Men det beror på motivet, och det tar en massa tid .... Vilken gäldje det är att jobba med utprintning av bilder som är så damm- och felfria som möjligt från början!

Alltså, inkommande år skall jag försöka att inkludera lite mera tid och eftertanke vid mitt fotograferande. Det känns riktigt lockande och utmanande i sig...

Gott Nytt År!

Inlagt 2009-12-31 19:03 | Läst 5710 ggr. | Permalink
Gott år 2010 och lycka till med less is more. Lite "dogma# över det löftet, tycker jag ;-)