FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Israndens fågel


Alfågelpärmen från 1966.

Under veckoslutet läste jag på nytt boken "Israndens fågel", som resulterade i att jag blev än mer inspirerad av att lära mig mera om denna intressanta fågel! Yrjö Kokkos tre böcker om sångsvan, salskrake och alfågel är ju i sig intressanta böcker för den naturfotointresserade. Mycket handlar om författarens försök till fågelfotografering. Med dagens mått mätt är ju bilderna urusla, men fungerar ändå som stämningsfulla illustrationer till Kokkos intressanta och medryckande texter. Han var ju mera författare än fotograf.

I alfågelboken är det människans ignorans gentemot det maritima ekosystemet som oroar (olja, gifter), i sångsvanboken var den hänsynslösa jakten hotet. Med boken "Sångsvanens land" som utkom på svenska 1951 svängde opinionen, och arten räddades! Från 15 häckande par längst upp i norr i början av 1950-talet är  sångsvanen idag en vanlig häckfågel över hela Finland.

Beträffande alfågeln har populationsnedgången bara fortsatt. Var finns de enorma "svärmar" med alfågel som tidigare litteratur berättar om? Också nulevande skärgårdsbor kan berätta om tidigare stora  alfågelflockar under vårflyttning. Majoriteten av de alfåglar som övervintrar i Östersjön/Nordsjön häckar i norra Ryssland, endast en mindre del i Norge, Sverige och Finland.

Därför är det helt enkelt omöjligt att förstå hur det är möjligt att jaktmyndigheter på Åland/i Åboland tillåter jakt på vårflyttande alfåglar!? Hur kan någon vara stolt över sådant? Att ett tusental åländska jägare får skjuta 1-2 alfåglar/jägare (a´700-800 gram) i ren nöjesjakt i  april/maj är ju ett hån mot sunt förnuft! Detta anno 2010! Det är som att vrida klockan tillbaka! Skamligt för ett välfärdssamhälle där vi låtsas vara så förnuftiga och kunniga!

Är det god PR för en region som lever på turism att acceptera att en gammal traditionell överlevnadsjakt (som i tiden var mycket viktig för skärgårdsborna) nu förvandlats till en naturvidrig nöjesjakt? Detta för en art som under övervintringen i Östersjön dör av oljeskador i 10 000-tal. Enligt räkningar av flyttande alfåglar i Finland och Estland (Kauppinen 2008) har alfågeln minsakt med 80 % under de senaste 15 åren. Att en s.k. landskapssregering ger tillstånd för nöjesjakt (under våren!!!) på en sådan art gör att man med mindre tappar förtroendet för en dylik "regering"!

Beslutet från Ålands landskapsregering hittas här: http://www.museum.ax/.composer/upload//naringsavd/skogsbruksbyran/jaktochviltvard/Varjakt2.pdf

I artikeln "Effekter av oljeutsläpp på övervintrande alfågel Clangula hyemalis vid Hoburgs bank i centrala Östersjön mellan 1996/97 och 2003/04" (Ornis Svecica 15: 2005) hittas en mycket skrämmande rapport om det öde många alfåglar möter när 60 000 - 100 000 fartygspassager/år lämnat sina spår ...
Hoburgs bank ligger strax söder om Gotland.

Inlagt 2010-05-10 10:33 | Läst 7016 ggr. | Permalink
Den typen av jakt är ovärdig. Jakt har gamla traditioner, men har gått från att vara ett sätt att dryga ut maten, till ren nöjesslakt. Det är helt obegripligt varför en del män måste ut och skjuta sjöfåglar. Helt obegripligt. Det handlar endast om infantil blodtörst.