FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När siktet är fel inställt


Där stigen börjar. Hirvensalo, Åbo 23.10.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 297/366.

Läser en artikel i landets största dagstidning (Helsingin Sanomat 22.10) som gör mig bestört, som berör motivet ovan.

Det handlar om "skogsvård" i staden Esbo som ligger intill Helsingfors. Stadens forstmästare (= jägmästare i Sverige) har låtit gallra några rekreationsskogar där alla rötskadade träd tagits bort (gran, tall, klibbal, asp) och kvar står en gles och urtråkig ekonomiskog som förlorat all sin naturliga charm och skogsekologiska värde. De ansvariga försvarar avverkningarna med att stadsborna "vill ha" ljusa och skötta skogar, inte "ovårdade" och snärjig snårskog. Låter som en konstruerad ursäkt ...

I artikeln framgår att de som förstår sig på skogsekologi, och där man utgår ifrån vad naturen behöver, är bedrövade. Men all rätt. Att vi håller på att förlora många av våra hålbyggande fågelarter beror just på detta, att de flesta skogar putsas på döda och döende träd. Dessutom behöver de flesta arter skyddande vegetation i form av buskar, snår och annat som många uppfattar som "skräp". Och de av oss som tycker om att fotografera natur har nog ingen större lust att ställa upp kamera och stativ i en ekologiskt utarmad gallring.

Hela Finland (och Sverige) består av röjda och gallrade ekonomiskogar (= likåldriga monokulturer) där målet är virkesproduktion. Vill stadsborna i Esbo hellre vandra i sådana, lär det inte finnas någon brist på alternativ. Däremot är det en bristvara att hitta skogar som får leva sitt eget liv, där träd föds, växer till sig, för att småningom dö. Det är sådana skogar som jag har tillgång till runt om i Åbo, skogsområden som ägs av Åbo stad, i en salig blandning, och som är ekologiskt mycket rika och värdefulla, och ett sant nöje att vandra i - där man gärna ställer upp stativet ...

Städer, kommuner, församlingar och andra "allmännyttiga" skogsägare borde förbjudas att bedriva den typ av ekonomiskogsverksamhet som privata ägare bedriver; de senare skall ju leva på virkesproduktion. Samhällen som äger skog skall sätta andra mål för sitt skogsinnehav.

På bilden ovan börjar den stig som leder in i min närmaste skogsbacke, några 100 m bort från hemmet, en skog som är en riktig skog. Och alla stigar slingrar sig runt snåriga, "ovårdade" områden med vindfällen och annat som hör en naturskog till. Bara så vackert!

Inlagt 2016-10-23 19:59 | Läst 1433 ggr. | Permalink
Ja, vackert är det. Är själv trött på dessa påtvingade språkförändringar, har aldrig accepterat att en virkesåker kallas skog. En virkesåker är en monokultur där en växt odlas på ett stycke mark för att få fram en produkt (virke). En skog däremot är ett liv helt kompetent att sköta sig själv med skönhet, utveckling och mångfald som resultat.
Svar från Håkan Eklund 2016-10-23 22:13
Du vet vad du pratar om.
- hawk
Neq 2016-10-23 23:55
Virkesåker är rätta namnet. Ett uttryck jag själv använt ett 10-tal år om stora delar av svenska "skogen". :(