FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Överflödet


Bär i överflöd. Åbo 22.10.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 295/365.

En märklig höst. Det finns rönnbär i överflöd, mer än i "mannaminne", men inga ätare! De flesta trastar har flyttat, och ännu har inga sidensvansar hittat hit ner till SW-Finland.

Inlagt 2014-10-22 17:21 | Läst 1548 ggr. | Permalink
Inte bara en märklig höst. Hela året har varit lite märkligt. I mina trakter dåligt med fåglar och växter, framför allt dom blommor och växter jag brukar hitta i skogen. Den enda orkidèn som såg ut att bli riklig var knärot. Hur det blev vet jag inte riktigt då jag inte var hemma vid den tid dom blommade. Lingon, blåbär var det helt tomt med. I skogen brukar jag alltid hitta koralltaggsvamp, kandelabersvamp och en del andra ovanliga svampar, men inget i år. Undantaget med fåglar är märkligt nog hackspettar. Tretåig och gråspett har jag hittat några häckningar, fler än vanligt. Har funderat på varför. Trängs dom möjligen ihop i dom små skogsreservat som finns när all annan skog är borta.
Så till din fina bild på rönnbären. Massor, från mitt fönster ser jag två träd som ser ut som på din bild. Överallt full med rönnbär, men fåglarna har inte dykt upp ännu.
Sten
Oj vad många bär, ja det är synd om inte dom blir uppätna, är det bara dom två arterna som äter rönnbär? LO
Där vi hade stuga en gång hade en granne rönn och han sålde bären till "De Danske Spritfabrikker". Det var den dåvarande direktören som uppfann "Gammel Dansk" en bitter, som producerades här i Roskilde, fabriken är nu stängt och flyttades till en annan plats.
Lite info historia som du antagligen inte kan användas för något nu :-)
Hälsningar här från Roskilde / DK
Hej! Den här rönnen var det mycket bär på,här i Boden är trastarna kvar
än dom drar fram i stora flockar det har varit under -10 grader kallt
och lite snö har kommit nån enstaka sidensvans har varit synlig.
Hoppas sidensvansarna kommer innan trastarna äter upp allt,
några koltrastar har varit med.
Många fågelarter har minskat mycket särskilt bland
småfåglarna.Trastarna kanske är kvar än i norra
Finland. //blj