** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sökte en, hittade en annan


Majbräken (Athyrium filix-femina). Runsala, Åbo 18.9.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 261/365.

Just nu flyttar tajgasångare ( (Phylloscopus inornatus) som man främst "plockar" via kontaktlätet. Jag missade den senaste höst, skall försöka hitta en i höst, men det är  som att leta efter en nål i en höstack.

Gjorde ikväll ett försök i ett skogsområde som kunde passa, stod alldeles stilla och lyssnade när jag kom in i skogen, hörde bara kungsfåglar på avstånd - och ett svagt hackande.

Ok, mindre hackspett tänkte jag och började söka med handkikaren, men hittade en tretåig hackspett i en död björk! Detta är en tystlåten fågel som är lätt att missa, nu höll den på att "kila in" näbben mellan barken och stammen för att fläka upp den tjocka barken för att hitta insekter.

Den här arten har jag inte sett tidigare i år, den är ju heller inte så vanlig (speciellt inte i södra delen av landet) eftersom den helst behöver gammal granskog med tillräckligt många döda/döende träd. Och sånt gillar ju inte industriskogsbruket ...

Den tretåiga blev alltså ett "årskryss", dvs. nummer 198 (dvs. exakt lika många som Patrik Larsson har, som han mejlade om igår).

Eftersom jag hade bilen parkerad 100 m bort gick jag och hämtade 500 mm, fågeln var i lämpligt "fotoläge", men när jag kom tillbaka fem minuter senare var den borta. Jag sökte den länge men den hade tydligen flugit vidare. Fick nöja mig med att fotografera växter ...

Tajgasångaren häckar i europeiska Ryssland och Asien så långt österut som till Kina. Det handlar om en utpräglad flyttfågel som främst övervintrar i Sydostasien, men irrar varje höst ut till västra Europa i september och oktober, trots att det är på ungefär 3 000 kilometers avstånd från dess häckningsområden.

Här en uppmaning från Johan Åhlén vid Närke Ornitologiska förening:
http://birdlife.se/listor-co/johan-ahlens-skadartips/sept-ut-och-leta-tajgasangare/

Inlagt 2017-09-18 19:05 | Läst 1159 ggr. | Permalink
Väldans fin bild tycker jag!
Klassiskt vackert mönster i bilden.