Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Introlektion i skrattmåsfotografering

Måsar är trevliga fåglar att plåta. De är sällskapliga och rör sig nära människan. De är intelligenta och anpassar sig till alla situationer vilket ofta ger upphov till trevliga fototillfällen: de fiskar, stjäl, skränar, lågflyger. Emellertid erbjuder måsfotograferingen sina egna svårigheter och det kan därför vara värt att känna till några grundknep. 

Grovt kan man indela måsar i skrattmåsar och vitmåsar (vitfågel). Skrattmåsen är speciell med sitt svarta huvud. Vitmåsen (fiskmås, trut) har å andra sidan en heltäckande vit färg på huvud såväl som bröst, vilket kräver sina egna tillvägagångsätt. Grovt kan man säga att skrattmåsen kräver skärpa, medan vitfågeln kräver ögonkontakt. 


Två skrattmåsar på en kaj. Här ser vi ett skolexempel på dålig skärpa. Skrattmåsens speciella färgteckning gör att måsarna ser jättekonstiga ut. Det går knappt att se att det är måsar överhuvudtaget. De liknar snarare någon slags vandrande prästkragar. 


Samma fåglar, men i god skärpa. Klar skillnad! 


Vid fotografering av vitfågel är förhållandena som sagt lite annorlunda. Här är skärpan inte lika avgörande som vid skrattmåsfotografering. I bakgrunden ser vi några trutar i dålig skärpa men de är ändå urskiljbara. Men ser vi på de främre fåglarna har vi istället ett problem med dålig ögonkontakt.  


Här syns det ännu tydligare. När fåglarna tittar bort liknar de mest ett par snöbollar. 


Summa summarum gäller det att vid måsfotografering tänka på två saker: Vid skrattmåsfotografering -  se till att ha skärpan på måsen. Vid vitmåsfotografering - se till att måsen tittar in i kameran.

Följer man bara dessa grundegler blir resultatet ofta lyckat. 

Inlagt 2011-09-07 23:53 | Läst 3516 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för lektionen,det är bra att få lära sig hur man ska förhålla sig till måsar. Själv har jag nyligen gjort en studie vad gäller duvor. Där är det största problemet att de tittar för mycket in i kameran. Huvudregeln i båda fallen är dock att om man vid fotograferingen samtidigt äter en korv bör man vara skärpt och lägga focus på just den.
/Catharina
Svar från Iwa 2011-09-08 22:28
Hej, Catharina, tack för tipset om duvorna. Har inte själv fotat så mycket duva. Har mest hållit mig till sparvar och måsar. Viktigt att specialisera sig!
/Per
Mycket bra grundkurs! Du kommer väl med en avancerad uppföljare med exponeringstips och utredning om rörelseoskärpans inverkan på flygintrycket hoppas jag?
Catharinas korvtips kan visa sig nyttigt, särskilt för blodsocker och blodtryck.
Svar från Iwa 2011-09-10 18:11
En uppföljare kommer, men det kommer att dröja ett tag. Viktigt nu att nöta in grunderna. Wax on, wax off...
/Per