Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Ryska flottan i stan

I helgen har ryska flottan varit på besök i stan. Korvetten Steregusjtjij har legat ankrad i Stockholms inlopp. Till och Från fick tillfälle att besöka båten. 

Det började med att Svenska Dagbladet för några veckor sedan slog larm: Putin håller på och tränar anfall mot Sverige! Det ledde till uppståndelse och kalabalik. Försvarsmakten befinner sig som bekant på andra sidan jordklotet i Afghanistan. Enligt den nya doktrinen är det där som man bäst försvarar Sveriges frihet. Här hemma är det därför bara Hemvärnet som tar fajten. Det var därför en smal sak för ledarskribenter, folkpartister och andra chickenhawks att piska upp stämningen till ett läge som inte upplevts sedan kalla krigets dagar. För att motverka den försämrade grannsämjan bestämde sig ryska militären för att gå på charmoffensiv. Inbjudna av svenska marinen skickade man en av sina nyare båtar på besök, och man bjöd in människor att besöka båten. Det är från ett sådant besök som de här bilderna stammar. Varning: känsliga läsare, såsom ledarskribenter och folkpartister, kan finna delar stötande. 

Här ligger hon förtöjd vid Skeppsholmen. I aktern ses den ryska flottans örlogsflagga, det blåa andreaskorset på vit botten. Rysk båt i Stockholms inlopp? Är det krig? Nej, flaggan i topp på Kastellholmen: det betyder att det är fred. För övrigt ser båten ganska vass ut på håll. Inte lika mycket stealth som Visbybåtarna. Men ändå. 

Det här måste vara svårt att se för våra chickenhawks. Rysk soldat patrullerar vid Stockholms inlopp! Där är Slottet, där är Storkyrkan. Red Dawn? Nej, det är lugnt, det är grannar som gästar. Tidigare har ryska båtar inte kommit närmare än Baggensstäket. Det är Sverige: alltsedan isen smälte har vi levt fria och ingen främmande makt har någonsin objuden tillåtits gästa våra skär. 

Ryssarna visar stor öppenhet. Det råder inga restriktioner vad gäller fotografering. Här ses utsikten från kommandobryggan. Det är härifrån som skippern roddar skutan. 

Den populäraste platsen att fotografera var framme i fören med kanonerna som fond. Här ges några stilprov: 

Commander Bond. 

Goldfinger. 

"Varning, farlig zon". Behöver knappast översättas. 

Charmoffensiven fungerar. Efter visningen hoppas den ryske befälhavaren att hans mannar har varit behjälpliga att visa upp fartyget. Han förklarar att Ryssland alltid är berett att visa upp sina båtar och han hoppas att också få se svenska båtar i ryska farvatten. Vi nickar instämmande. Svenskar och ryssar är två fredsälskande folk. Så nära varandra men ändå så fjärran. Låt oss stärka relationen mellan våra länder! 

Efter visningen tar en gammal djurgårdsfärja gästerna i land. Mittemot oss sitter ryska matroser och sjömän som nu passar på att besöka Stockholm. Är detta fienden? Det är unga killar, knappt arton år fyllda. I Ryssland har man fortfarande kvar militärtjänsten. Till skillnad från hos oss ser man det fortfarande som viktigt där att göra män av pojkar. 


On the town.

Efteråt kan man inte annat än tycka lite synd om våra chickenhawks. All denna krigshets om intet genom ett enkelt flottbesök. Gårdagens män som lever i sjuttiotalet och som inte har insett att muren är riven och att Sovjetunionen inte längre finns. Borta för dem är Gorbatjevs tankar om det gemensamma europeiska huset. Okunniga om Ryssland och påhejade av landets fiender (amerikanska neokonservativa, polsk-baltiska revanschister, exiloligarker) vill de bygga upp nya spänningar och skapa nya skiljelinjer i Europa. Samtidigt som man varnar för ryssen har man inget emot att upplåta vårt land för kolonisering av främmande våldsverkare. 

Tjugo år efter Sovjetunionens kollaps är det en skandal att det fortfarande råder visumtvång mellan EU och Ryssland. Vi är grannar och har en gemensam historia som sträcker sig tusen år tillbaka i tiden. Alltsedan inbyggarna vid floden Dnjepr en gång bad vikingar från Roslagen att komma och grunda det ryska riket. Våra förfäder kallade det Gårdarike: här var gårdarna som de gästade på vägen mot Miklagård. Låt oss inte låta enfalden och illasinnet styra våra hjärtan. Låt oss återuppliva andan från 1989 och 1991. I en tid när politisk korrekthet, religiös fundamentalism och migrationsströmmar samverkar och gör oss allt mer otrygga och allt mindre fria bör vi nordbor hålla ihop. Fred och handel blir vår melodi när forna fiender blir grannar och vänner. 

Inlagt 2013-06-04 11:39 | Läst 8227 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj, båten gjorde verkligen intryck på dig... :) //Peter
Svar från Iwa 2013-06-04 19:49
Ja, det var en upplevelse :)
/Per
Tror du på fullaste allvar att Sverige för all framtid kommer att vara svenskt och i fred? Då är du bra naiv med tanke på hur stora delar av världen ser ut, samt även hur avdemokratiseringen här hemma rasar fram och "utanförskapet" ställer till att större problem som folket aldrig bett om.
Sen behöver man knappast vara folkpartist för att anse det mycket egendomligt att vi med våra sinnessjukt höga skatter ändå knappt har ett försvar alls längre. Ju mindre försvar, desto lättare är det förstås att någon utomstående makt får för sig att vi är en lätt munsbit. "Tillfället gör tjuven", du vet.

Själv är jag måttligt rädd för ryssarna. Men vem vet vad som händer imorgon? Inte du, inte jag och ingen annan heller. Det var bara en mansålder sedan hela Europa låg i ruiner. Lätt att glömma bort tydligen.
Svar från Iwa 2013-06-04 20:17
Ett grundkrav på ett försvar värt namnet är att man har insikt om vilka hot som föreligger. Rysslands anfallsplaner mot Sverige tror jag är ungefär lika med noll. BNP per capita är det som håller Putin vaken om nätterna (tillsammans med Nato:s aggressiva politik efter murens fall). Vi bör se på ryssarna som vi ser på tyskar och danskar: forna fiender men idag goda grannar och vänner. Själv tror jag att framtida hot kommer från etniska konflikter och religiöst motiverad terrorism. Massinvandring och avskaffandet av värmplikten har inte bidragit till att minska dessa hot, vilket många partier får ta på sig.
Peter-L 2013-06-04 20:47
Men Per..... då har Putin legat sömnlös bra länge nu. Och inte har det hjälpt ryska folket... Nej, jag tror nog att han klurar på annat i sin sömnlöshet. NATO och Sveriges neutralitet skulle kunna va några av ämnena... :) Spasiba! //Peter :)
Makten 2013-06-04 22:54
Per, vi är tydligen helt eniga om vilka som är de primära hoten. Ett lågintensivt inbördeskrig, terror eller odemokratiskt och åsiktsförtryckande vänstervälde känns för tillfället betydligt mer närstående än invadering från Ryssland. Lik förbannat tycker jag att det är naivt att tro att just Ryssland skulle vara pålitligt. Putin verkar ju skvatt galen och då spelar det inte så stor roll att det ryska folket är tämligen lika oss. Det gällde ju även tyskarna vid förra sekelskiftet.

Det jag menar är att om vi har ett starkt försvar så har omgivande stater mindre att frestas av, oavsett vem som sitter vid makten i dessa. Den nedmontering vi ser idag är i mitt tycke oerhört skadlig, både för säkerheten och beredskapskunskapen (det tar liksom ett tag att bygga upp en organisation när man väl ser hotet komma), men också för nationalkänslan. Att vi faktiskt är en suverän nation med gränser som finns och bör skyddas.

Med blott gymnasieutbildade, floskelsprutande gummiryggar till politiker kan allt vändas uppochned på ett årtionde eller två. Det har vi sett mycket tydligt med invandringspolitiken, och jag är rädd att samma sak gäller utrikespolitik och försvar. Man är helt enkelt för dåligt insatt i historien och därtill lovligt naiva.

Att Sverige varit neutralt och stått utom krig länge, är inte en slump. Så låt det heller inte förbli en slump.
Svar från Iwa 2013-06-05 06:18
Jag är helt för att stärka Sveriges försvar. Främst skulle jag vilja se att värnplikten återinförs. På Riddarhuset står skrivet: "Fortitudo civium praecipuum regni firmamentum", Medborgarnas mod är rikets grundvalar. Att med vapen i hand försvara sitt land är en rättighet och plikt som tillkommer varje svensk yngling.

Jag ställer däremot inte upp på demoniseringen av Putin. På det hela taget uppfattar jag honom som en klok statsman som har varit bra för Ryssland och som är en klok röst i den internationella politiken. Rysslands problem är främst att oppositionen är så usel: lite grann som hos oss under socialdemokraternas hegemoni innan borgarna tog sig samman. Du verkar ju annars vara kritisk till medias rapportering men här verkar du ha svalt budskapet med hull och hår. Min uppmaning är att söka komplementerande källor till medias Rysslandsbild. En början kan vara de mastodontsittningar som Putin varje år håller med den ryska tv-publiken:

http://eng.kremlin.ru/transcripts/5328

Sittningarna ger en god bild av de problem som upptar ryssarna. När får vi se Reinfeldt genomföra något liknande?
Makten 2013-06-05 14:03
Jag om någon är mån om självkritik, så visst kan jag ha helt fel om Putin. Det är som sagt inte lätt att hitta sakliga nyheter i detta politiskt ultrakorrekta land där allt vinklas och förvrids. Jag har till exempel inte läst en rad om det ryska besöket. Antar att det beror på att det skulle förstöra den bild som media vill ge.
Kul att du fick gå ombord, jag blir allt lite avundsjuk.
Svar från Iwa 2013-06-04 20:20
Ja, det var en upplevelse. Rekommenderas för framtiden!