Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Att måla via N8 och PSE slutar med en plums i en vak med riktiga målargrejer

Det skulle vara kul att använda bildsinnet till något annat också än till att spana efter motiv som lämpar sig för "avbildning" via kameran/mobilen. Måla vore väl något? Akvarell? Akryl eller olja? Eller någon annan teknik?

I väntan på den verkliga inspirationen och möjligheten att ta till penslar och palettknivar och dylikt så tog jag till penslarna i PSE. Motivet med de otroligt färglada molnen i kvällsmörkret fångade jag i kväll på väg hem från jobbet. Ingen kamera, men väl en N8. Inget stativ förstås, men väl en cykel. Tog bilden in i PSE via Camera Raw och släppte loss en aning, bl.a. med akvarellstuk. Huvudsaken blev att behålla något av det jag upplevde med det himmelska skådesspelet med de märkliga färgade ljusa molnen jagandes fram i mörkret.

 

Förstora gärna, annars ser du inte "penseldragen" utan bara en dålig bild....

 

Det får bli lite riktig konst också som belöning för din titt in här och den är förevigad med en riktig kamera också. Att titta på oriktiga bilder tagna med en oriktig kamera samt redigerade med oriktiga metoder är ju tröttande, en åt gången får räcka nu...

Bilden nedan är en del av en tavla som min syster har målat. Man anar fornfinska Kalevala-influenser här (svanar, figuren överst på bilden) fast hon själv har nog inte nämnt det. Paret föreställer min farmor och farfar. Hon dog i relativt unga år innan jag ens var påtänkt. Farfar minns jag från ålderdomshemmet, han orkade inte så många minuter åt gången med oss barnbarn, minns jag....

 

 

Nästa bild är en delstudie ur en ganska stor tavla som systern är också upphovsmakare till. Hon är en vinterbadare och hon vill här ge uttryck för de tvehågsna känslor som många vinterbadare känner för änder. I Finland håller man vinterbadställen öppna med hjälp av pumpanordningar och det uppskattas naturligtvis av änder också. De söker sig alltså gärna till samma platser som människan (= vinterbadare) under den bistraste delen av vintern.  Långtifrån alla av människosläktet uppskattar dock ändernas närvaro och särskilt inte när fåglarna verkar i dessa förhållanden tappa sin naturliga rädsla för att komma en människa nära. De kan rent utav bli obehagligt närgångna i vattnet.  

 

 

Om du vill se vinterbadarbilder så kolla ett tidigare inlägg om vinterbadare här . Noterbart att våren har kommit och områden med öppet vatten i Uleälven brer ut sig. Frågan är om det är änder eller vinterbadare som är gladast...

Noterar nu att inlägget i fråga måste nog vara mitt mest "lästa" inlägg någonsing (1585 ska ha tagit en titt hittils); kan det bero på ordet "lättklätt" i rubriken och att "tjejer" nämns redan i första meningen...?

 

 

Inlagt 2012-02-08 22:06 | Läst 3579 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul läsning, som vanligt! :)
Tror att det är vinterbadarna som är gladast över ytterligare utrymme i Uleälven, speciellt med tanke på din systers tavla om det! :)
/Anna
Svar från RHelena 2012-02-08 22:56
Tack snälla Anna!
Sannolikt har du rätt, det är nog vinterbadare som är gladast! Undrar om änder kan känna den typen av känslor överhuvudtaget?
Hälsa din syster för det var intressant se hennes konstverk. Jag råkar känna tilllite om Kalevala genom ett utbyte vi har haft med Åland. Jag hade en fotoutställning där så kom det konstnärer hit. En av dessa hade mycket om Kalevala.
Jag har kanske ändå inte riktigt förstått hur mycket det betyder för det är väl en form av saga.

Jag tycker om din bild du målat i Photoshop det är väl härligt göra det ibland. Det tycker jag just nu om.
Är nog för jag längtar till våren.
Sov nu gott du som inte kan vara lat på morgonen.
Hälsn
Gun-Inger
Svar från RHelena 2012-02-09 08:24
Kalevala har nog varit en inspiratör för många konstnärer genom tiderna. Jag har lite distanserat förhållande till den eftersom man har fått traggla igenom en del av berättelserna i skolan. Som bekant är lyckas inte skolan alltid väcka intresset för spännande saker, i stället kan skolan hjälpa till att släcka ett spirande intresse... Enskilda lärare kan vara en otrolig inspirationskälla, men ibland kan det bli tvärtom.
Visst är vinterbadande högst oanständigt, oavsett hur man är klädd! Oriktig bild från oriktig kamera med oriktig redigering säger allt! :-) Skillnaden mellan en äkta (handgjord) målning och ett filtrerat foto är att det egentligen är programmerare som åstadkommit slutresultatet i fotot. Fotografens bidrag är visst råmaterial. Det är mycket svårt att med foto skapa så expressiva bilder som din systers målningar. Om jag haft gåvan att kunna rita och måla skulle jag antagligen aldrig ha börjat fotografera. Kameran är i princip den enda möjligheten för mig att uttrycka mig i bilder. Det borde vara möjligt att göra ett foto av svanen från Tuonela, men då fick man nog vara ganska ihärdig i att leta efter lämpliga miljöer och hoppas att någon välvillig svan finns på plats under lämpliga ljusförhållanden. Men uppgiften är intressant! (Var har jag sett svanar här på ön? :-))
Svar från RHelena 2012-02-09 08:35
Lyckligast är att betrakta fotografi som fotografi och måleri som måleri. Det finns en del experiment där fotografer/konstnärer kliver in i varandras domäner och ibland blir ju resultatet häpnadsväckande. Du kanske har noterat att Antikrundan föväxlade Bruno Liljefors målningar med Berndt Carlzons fotografier?! Saken är den förstås att denna sammanblandning hade aldrig varit möjlig om programmets personal hade sett Berndts bilder live.
http://www.fotosidan.se/blogs/carlzon/assa-hamnade-man-i-tidningen-och.htm

Såg nyligen Karin Broos utställning i Sthlm. Hon målar i fotografisk stil och via bilder kan det verkligen se ut som om hon visade fotografier. När man ser hennes målningar live är det förstås helt uppenbart att de just är målningar. Helt fantastiska dessutom! Har faktiskt aldrig blivit så berörd av konst som jag blev i denna utställning. Vet inte om hon använder fotografier som "hjälp" när hon målar, men är helt säker på att de motsvarande fotografiska verken skulle inte alls skapa samma känslor hos betraktaren. Hon får fram något extra i sina tavlor och det går rakt in i hjärtat/känslocentrat!
Vad roligt, vi talade just om bad i isvak vid fikat i går! Jag har badat 2 ggr och tycker att det är fruktansvärt kallt, ont in på benen, men lite stolt över att ha klarat av det. :-) Hälsa syster att sista bilden gillas! Tack för länken till ditt äldre inglägg, gillar de bilderna jättemycket, fint ljus och komp. Ha det fint Rauni!
//Ewa
Svar från RHelena 2012-02-09 20:05
Duktiga du som vågade i den andra gången! Antar att det är värre då för då vet man vad som väntar. Och andra sidan, väljer man rätt dag, dvs när det är betydligt kallare i luften än i vattnet så är det kanske inte så farligt? Själv har jag aldrig vinterbadat, men däremot doppar jag mig i Hanöbukten (Blekinge) ibland, som värst har temperaturen legat på ca 8-10 C. Det känns väldigt kallt när lufttemperaturen ändå är betydligt högre (maj-juni).
Tack för dina ord! Ska hälsa syrran!