Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Upplivad!

Det är visst vinterbilder som gäller nu. Inget annat val finns väl någonstans i detta avlånga land just nu. Kollade just SMHI:s snökarta och det verkar som hela landet är vitt, inlusive Skåne och Blekinge. Någonstans på Västkusten och i Värmland är det lite tunt med snötäcket men vitt är det. Otroligt när det är bara november.

Tidigare i höst kändes som något var helt fel. Var fanns längtan efter en riktig vinter? Det var bara jobbigt att tänka på den långa mörka hösten, först september och oktober som går ju an, sedan den värsta av månaderna november. December brukar ju inte vara mycket bättre fast man lever ju alltid på hoppet. En lång väntan på en vinter som kanske aldrig kommer. Lika bra att hoppa över alltsammans. Längtade till våren redan innan hösten hade börjat!   Jag, uppvuxen vid polcirkeln! Vinterälskaren! Före detta sådan?!?! En skrämmande upplevelse. Och nya skidor hade jag köpt i vintras. Nu ville jag inte veta av dem ens. Hade ju köpt en vinter- och vädertålig kamera också, till råga på allt!

Och så fick vi snö och ordentlig kyla. Gamla jag kommer tillbaka - roligt med vintern! Blir riktigt upplivad och känner åter igen mig vilket är ganska skönt.  Nu är allt som det ska! Och nu slipper jag surfa på nätet och drömma om varma resmål i fjärran. Ordningen är återställd.

 

Postat 2010-11-30 21:39 | Läst 2090 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotomässa - fest - snöyra & vinter

Inspirerad av Ronny försöker jag mig på ett kort inlägg. Inte lika kort som hans dock. Staccatostil eftersom flera ämnen från det gångna dygnet ska in. Lite till också.

Fotomässa. Var där. När vi kom gick en kollega ut. Han hade varit inne 7 timmar. Vi var där 1½ timme tills stället stängde. Räckte bra. Hann köpa två fotoböcker + skärmkalibrerare. Hann känna på det objektiv jag har tänkt mig. Tittade på fina bilder. Hittade inte mina två mosaikbilder. Vad skickade jag in? Drack i alla fall espresso och åt italienska skorpor som FS bjöd på.

En fest. Mat. Dryck. Roliga tal. Tävling. Dans. Bugg och swing. Salsa fast det kan vi inte. 

Hemåt. Bilfärden tar 1½ timme i stället för det stipulerade drygt 1 timme. Snöyra. Besvärligt. Kör försiktigt. Hemma kl 02.45. 

 Morgon, dvs kl 11.30 - vaknar. Tittar ut. Full vinter fortfarande. Minns förra vintern. 

Detta väntar på oss även i år. Snö och öppna terrasser högst upp passar inte ihop. Var är klimatuppvärmningen? Vi har ju blivit lovade det.

Oväntat besök. Snöskottning på högre höjder. Säkerligen dyrt. Vem betalar? Vi, så småningom med höjda hyror. Säkert.

 

 

Postat 2010-11-28 15:43 | Läst 2895 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mässa hit och mässa dit

Förra årets fotomässa var en besvikelse. Inte helt och hållet naturligtvis, men jag hade en lista på prylar jag skulle inhandla, eventuellt, men det var visst inte poängen med mässan att man skulle få inhandla det man hade tänkt sig. I stället trillade jag dit på ett impulsköp av en kamera! Det blev en semikompaktkamera som jag tänkte ha som en reservkamera och familjekamera. En Olympus SP-590 UZ. Drog lättnadens suck på hemmaplan då jag läste recensioner, det blev ett bra köp! Behövde inte skämmas över att ha köpt grisen i säcken, vilket jag ju hade gjort...

Vad tycker jag nu, ett år senare? Har använt kameran en hel del och i det stora hela har jag varit nöjd. Den är behändig i storleken och lätt att ta med. Bildkvaliteten är bra i mitt tycke. En himmelsk massa inställningsmöjligheter finns. Men, ingen ska tro att en semikompakt är lättare att använda än en systemkamera. Tvärtom skulle jag vilja säga. Av någon anledning är det svårare att hitta funktioner och sedan komma ihåg dem i semikompakten än i min Olympus systemkamera och i den sprillans nya Pentax jag nu också äger.

Dessvärre råkade jag ut för en malör med semikompakten i vintras när den var bara två månader gammal. Var i Jordanien, kameran hängde runt halsen och jag åt något oljigt. En aning olja droppade på kameran, jag torkade bort den, men sedan började problemen då vissa vred började kärva väldigt. (Samtidigt lade min "stora" Olympus av för ett par dagar, utan förklaring. Det gick inte att ändra några inställningar överhuvudtaget och därför har jag en hel del helt felexponerade bilder med mig från denna resa.) Väl hemma fortsatte konstigheterna med semikompakten: underliga saker hände med filerna, t.ex. kunde man se tumnagelbilden men när man tog upp den fanns där ingen bild alls att skåda eller bilden var en helt annen bild (!). En och annan "oljedroppe" uppträdde på bilder också emellanåt. Kollade vad en städning av maskineriet skulle kosta, men det skulle bli en slant, det tyckte jag inte kameran var värd. Idag fungerar kameran rätt ok ändå, men någon "oljedroppe" ser man på någon bild emellanåt, men det har jag bestämt att kunna leva med. 

En sak lär man sig av ovan: det verkar inte räcka med att ha en kamera + en reservkamera med sig när det är viktigt med bilder som minne, t.ex. från en resa. Ytterligare en reservkamera är bra att ha... I mitt fall har jag sedan dess haft en liten Samsung i handväskan, alltid (även med tanke på oväntade situationer), men nu har den bytts ut mot Nokias N8. Den har jag ju berömt redan tidigare... 

I morgon bär det iväg till Fotomässan igen. Ingen inköpslista denna gång (ja, ok, kanske en grej...)! Och inga impulsköp! Inte någon kamera i alla fall! Ska i stället inrikta mig på bildutställningarna och att insupa atmosfären. Hålla ögonen öppna i fall man skulle se något av era ansikten i vimlet. Kolla ifall mina bidrag (2 st) till mosaiken finns med. Allra sist; iväg till en fest som inte har något med foto att göra med annat än att festföremålet med make är fotoentusiaster, båda två.

Bilderna här är mässbilder med Olympus E-500 från förra året fast från en annan typ av mässa - Trädgårdsmässan, också Älvsjömässan i Stockholm. Av någon anledning ville vi gå dit fast vi nu hade blivit riktiga stadsbor på sjunde våningen. Kanske var det bara för att känna hur härligt det var att slippa allt jobb med hus och trädgård... Längtan förde oss inte dit i alla fall, säkert! Men vilket prunkande växtliv det fanns där inne! Och full vinter ute fortfarande fast det var mars...

 

Postat 2010-11-26 21:24 | Läst 3027 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Konstruktiv kritik?!

En febril aktivitet råder bland bloggarna här. Det ska visst numera vara två-tre-fyra inlägg per dag. Vad har hänt? Domedagen härmar sig? Spamdebatten pågår på sina håll. Själv har jag för avsikt att leverera dagens enda inlägg. Ämne: konstruktiv kritik i bildpooler.

Fick ett tag sedan syn på en kommentar angående en bild jag själv hade lämnat en kommentar om. Min kommentar gick ut på att lyfta fram det jag gillade i bilden, men även det som hade kunnat göra bilden bättre, i mitt tycke. Bortsåg helt från lutandet som inte var särskilt kraftigt och som fotografen hade själv ursäktat sig för, han hade inget verktyg att redigera bilden med. Motivet var från en anrik svensk industristad, tegelfasader mot en vackert blå himmel.  

Citat - hela kommentaren: // Betyg: 1 Totalt meningslös bild. Vad är motivet? Var är spänningen? Lutande vinklar överallt. Jag satte 1 i betyg eftersom 0 inte finns. // Citat slut.

Vad tycks? En retorisk fråga, ni behöver inte svara just på detta, skulle tro att de flesta anser att kommentaren är bortom  allt vad som kan kallas för konstruktiv kritik, utifrån riktlinjer här på FS. Men vad gör man själv om man råkar ut för den här typen av kommentarer? Negligerar? Försvarar sig? Plockar bort bilden i tysthet? Ger en lika "konstruktiv" kommentar tillbaka till "muntergöken", givetvis om någon av hans/hennes bilder? Anmäler till FS ansvariga? Symptomatiskt nog visar inte vederbörande något självporträtt i sin profil. Tveksamt om ens namnet är riktigt.

Har plockat fram en liknande egen bild som illustration, fotad något år sedan i London. Lutningen i min bild är kraftigare än i den ovannämnda bilden. Lägger dessutom upp en korrigerad bild också, för säkerhets skull...

Ser nu att jag kanske tog i när jag rätade upp bilden. Blev det för mycket eller är det möjligen bara en synvilla när man ser båda bilderna på samma gång här?

 

 

Postat 2010-11-23 23:13 | Läst 3224 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

En glad kväll...

... kan leverera glada bilder. Det blev några sådana på bugg-/swingkursen. Här är en av dem. Fotad med min nya N8. Citerar en klok person här på FS, ungefärligen så här: Det är otroligt, en kamera som man kan ringa med...

Det döljer sig förresten en lustifikation i bilden, avsedd för den som har lite tid över...

Postat 2010-11-22 23:23 | Läst 2447 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa