Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Fotografiska & radio

Råkade höra idag ett P1-inslag om Fotografiska. Det är många som har tagit upp diverse fotorelaterade TV-program som bloggämne varje gång det har visats något som kan tänkas intressera fotointresserade. Men är det någon som lyssnar på radio nuförtiden? Åtminstone P1 är fylld med massa intressanta ämnen varenda dag.  

Inslaget i radioprogrammet verkade handla om vad man kan vänta sig av ett kommersiellt finansierat museum av detta slag. Tyvärr hörde jag på bara med ett halvt öra/halv hjärna, jobbade med annat (för levebrödet) med den andra halvan, men någon av diskussionsdeltagarna verkade vara inne på linjen att man inte kan vänta sig så mycket och det har museet också visat. Inte för att valda fotografer och utställningar i sig var dåliga, men det saknas djup och något slags vidare analys i det man väljer att visa. Något ditåt om jag nu hörde och tolkade det hela rätt. En parentes slank också med: Fotografiskas fik med sin miljö var dock bland det bästa man kan uppleva i Stockholm...

Någon annan som har hört det här programinslaget? Något kulturprogram var det, lyssnade inte på liveversionen i realtid så programmet borde gå att lokalisera igen. Trots försök har jag inte lyckats hitta det igen.

Tvillingpar

Bilden ovan kommer garanterat inte hamna på Fotografiska. Lade upp den i Bildkritik i vintras, men den är högaktuell även nu när vi återigen upplever en sådan vacker vinter. Ingen av de fåtaliga bildvisningarna (36 st) har resulterat i någon kommentar. Vet att just avsaknaden av kommentarer inte betyder särskilt mycket, möjligen bara att just de som har råkat få syn på bilden finner  den kanske inte intressant nog just för tillfället, kanske var bildflödet stort precis i denna stund... Överexponerad bakgrund och andra "fel" kanske inspirerar bara till en gäspning? Motivet är kanske för banalt för just Bildkritik; bilden hade kanske lämpat sig bättre i någon fågelpool eller dylikt och som jag inte är medlem i? Husdjurspoolen funkar ju inte, men där är jag medlem.

Apropå fågelpool; änderna hör hemma vid ett slag fågelpool, nämligen Svandammen i Uppsala.

Inlagt 2010-12-16 22:29 | Läst 2135 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Just det lyssnade jag inte på, men jag kan säga att jag endast lyssnar på P1. Jag har en supermodern stereo i BMWn med en jävla massa kanaler och DVD etc men P1 är allt jag behöver...

Tommy
Svar från RHelena 2010-12-16 22:41
P1 är även min favorit helt utan tvekan...! Skulle vilja höra på mer även på jobbet, men där måste jag även TÄNKA så det funkar inte riktigt.
Jag lyssnar också gärna på P1, via nätet. För någon tid sedan gjorde de en stor upprustning av webbsajten. Den är snyggare nu än förr, men mycket svårare att hitta i. Så jag kunde inte hitta programmet du lyssnat på, om det nu finns i arkivet. Vilket det väl borde göra.

Jag tittar inte så ofta på uppladdade bilder och laddar inte upp så mycket själv heller. Jag har föreslagit att FS ska bearbeta systemet för bildkritik lite för att bättre stödja den som vill kommentera bilder. Men tillsvidare inte uppnått något med det. Men jag brukar säga att vi är duktigare på att fotografera än på att ge saklig bildkritik på FS. Den mesta kritiken, både positiv och negativ, är ofta antingen substanslös eller uttrycker ett allmänt tyckande. Men det är klart att det är kul att få uppmuntran.

Nu ska jag ge kritik på din bild på änderna i alla fall, och jag använder då en modell som jag tagit fram för mitt eget kritiserande. Skalan är 1 till 5, där 5 är bäst:

A. Exponering (ljus, kontrast): 4. Det är svårt att få en perfekt balans i exponeringen i hårt solljus, inte minst när motivet är så kontrastrikt. Bakgrunden har blivit lite urfrätt, vilket man faktiskt kan vänta sig.

B. Fokusering: 4. Det är faktiskt lite svårt att se exakt var skärpeplanet ligger.

C. Färg (vitbalans, färgmättnad): 5

D. Komposition, beskärning: 4. Väldigt rättframt med änderna i mitten. Men kanske inte så spännande komposition.

E. Motivtolkning (gör bilden rättvisa åt motivet): 5. Mycket trevlig "andkänsla" i bilden.

Mitt medelbetyg blir allstå 4, och jag tycker om bilden.
Svar från RHelena 2010-12-17 18:00
Trevligt med ditt omdöme om bilden! Alltid kul när någon delar ungefärligen ens uppfattning, hade inte lagt ut bilden om jag inte gillade den själv förstås. Gick dock mer på något slags odefinierbar känsla. Kanske lägger jag ut fler bilder av samma slag, dvs sådana som inte har blivit kommenterade i pooler. Vi får se.

Lyssnar mest på P1 via mobilen. Via nätet blir det en del musik och då framförallt klassiskt eller något lugnt eftersom det oftast handlar om att man måste jobba samtidigt. Lönearbetets tänkande del går inte så bra att kombinera med alla pratprogrammen även om jag försöker av och till, som nu även denna gång. Har noterat att SR har förändrat webben, men om det är till det sämre eller bättre har jag svårt att avgöra. Som sagt, hittade inte programmet i fråga senare.
Var på Fotografiska för nån vecka sedan och lyckades se "Fashion" sista dagen. Tycker det är underbart med ett helt hus för foto, nog för att vi har Hasselblads-stiftelsen här i Göteborg, men det är betydligt större bredd på Fotografiska.

Ang din bild, så är det nog så att antalet kommentarer på bilder har minskat år från år och det skal nog till något speciellt alt naket för att generera kommentarer idag.

Eller som jag konstaterade på Fotografiska om Pieter ten Hoopens bilder, hade han inte varit berömd hade bilderna aldrig hamnat på Fotografiska ;)
Bara att kämpa på...
/Peter
Svar från RHelena 2010-12-17 18:28
Har själv varit på Fotografiska en gång och självfallet ska det bli fler besök, oberoende om stället uppfyller diverse "kvalitetskrav" . Leibovitz utställning gick mot slutet när jag var där och det kändes som man inte kunde få någon uppfattning alls om den pga det enorma trängslet. Eller rättare sagt, mitt slutintryck blev negativt fast det får jag väl inte säga.... Vee Spears gillade jag skarpt, men så var det också lugnare i den delen av huset.

Något slags "kändisskap" måste väl vara nästintill ett krav att som fotograf få in sina bilder i detta hus, poängen är ju att dra in folk = pengar och det gör man inte med okända namn. Förstår alltså kritiken till viss del, det kan knappast bli särskilt mycket gränsöverskridande testande på ett sådant här ställe.

Just nu ligger jag lite lågt med att lägga in bilder på FS, men ska kämpa vidare.
Finns det något annat än P1...!? ;)
Tyvärr inget tips om programmet!
/B
Ps. Gillar bilden för att den hör hemma i Uppsala Fågel-Pool! :)
Svar från RHelena 2010-12-17 18:35
Enligt Nils handlade det om "Nya Vågen" på P1 så du får nog leta redan den! :-)

Har kommit att uppskatta denna Uppsalas "fågelpool" Svandammen efter att ha blivit en riktig stadsbo för ett par år sedan. Det blev många turer dit tidigare med hunden. Nu är det inte lika ofta när ingen vovve finns kvar.