Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Fotoutflykt + Dagny! Ändrat fikaställe lördag! Vägbeskrivning = bildbeskrivning!

På lördag den 5 oktober kl 10.30 är det dags för Dagnys månatliga fotofika i Uppsala. Träffplatsen blir en annan än den vanliga; dvs i stället för det vanliga fiket Broströms blir det  Konditori Fågelsången denna gång.

Men; den som är sugen på en fotoutflykt i sällskap med andra (en-två-tre-eller flera*) bör komma redan kl 09 till Pumphuset. Vi tar en kortare promenad till målet för vår fotopromenad. En bonusplats finns också tillgänglig. Rekommenderad utstyrsel utöver kameran (förstås): Makroobjektiv, eller vidvinkel för landskapsfoto. Tele/telezoom för djurfoto av allehanda slag (önsketänkande; kan dagnysar vara tysta nog...?) eller något annat långt bort/upp. Dimmfoto? Frostfoto? Vad vet man... Till och med möjligheter att fota graffiti/klotter (graffitifoto? klotterfoto?) kan dyka upp.  Cityscapes och gatufotoSportfoto... Och för att inte glömma: porträttfoto!

För utsocknes som varken känner till Fågelsången eller Pumphuset - här en beskrivning om hur man tar sig till träffplatsen och konditoriet från stationen, obs det tar bara ca fem minuter att gå denna sträcka:

Pentax K-7 - Vid stationen. Onödigt att ta gatan mot slottet just från Bror Hjorts Näckens polska

.

Sony RX100 - I stället rekommenderas Bäverns gränd som börjar vid södra änden av stationsområdet (korsningen Kungsgatan/Bäverns gränd). Ja, bilden har jag publicerat även tidigare.

.

Pentax K-7 - Gå bara rakt fram längs Bäverns gränd. Du kommer passera bland annat Prinshuset på höger sida. Huset heter så eftersom många svenska prinsar har bott där under sina studieår.

.

Nikon D600 - Du går över Östra Ågatan och stretar nu fram på Islandsbron.

.

Nikon D600 - Släng ett öga (och kamera) åt vänster för att beundra ålandskapet. Pumphuset skymtar till höger. Tullhuset till vänster längre bort, där finns parkeringsplatser för den som har tagit bilen.

.

Pentax K-7 - Nu har du kommit fram till Pumphuset och härifrån ser man slottet tydligt!

.

Pentax K-7 - Sänker du blicken får du syn på den vackra Slottskällan. Ett arkitektkontor har flyttat ut och i helgen utnyttjades byggnaden för fotoutställningar i en mycket fin miljö!

.

Nikon D600 - På vänster sida har du Flustret. Ett nybygge, visst, efter branden något år sedan, men det ser man inte om man inte vet om det. Knappt då heller.

.

Pentax K-7 - Och på höger sida ser du Fågelsången. Stället är omåttligt populärt så ni som kommer enbart till fikat kan gärna vara där i tid eller ännu hellre för tidigt. Konditoriet har nämligen väldigt mycket stamgäster som börjar droppa in direkt efter öppningsdags kl 09. Vi har haft fotofika här vid något tillfälle tidigare och då fick jag tillstånd att komma kl 9 och reservera ett bord. Att få tillstånd var lite krångligt så vi får chansa denna gång...

.

Pentax K-7 - Vänd på klacken så ser du Pumphuset framför Svandammen. Svanen Alexander fick förresten avlivas i vintras, han huserade här åtminstone ett par decennier, med tre olika fruar (fruarna lyckades inte överleva honom, i de två sista fallen var det tydligen på grund av honom...).

.

Nikon D600 - Närmare titt på Pumphuset som är en skönhet.

.

Nikon D600 - Eftersom du nu står här så kan du vända blicken mot Stadsträdgården.

.

Nikon D600 - Några av fotokompisarna har kanske redan börjat med fotoaktiviteter i väntan på oss andra.

.

Nokia N808 Pureview - Iskonst av den brittiska konstnären Rob Harding, bosatt i Spanien sedan 25 år.

Målet till utflykten? Det är en plats som inte är något märkvärdigt alls egentligen, en liten oansenlig oas, alldeles okänd till och med för folk i Uppsala, trots att den ligger så nära centrala staden, allmänning, men ingen allmän plats... 

Vädret är en oberäknelig faktor vid fotoutflykter, men småregnar det så bör det väl inte vara något problem. Störtregn: ta med en Pentax eller en undervattenskamera... ;-) Menar, vi sätter igång och långfikar i värsta fall...

*Tror mig veta att ett par stycken kommer i alla fall; via Fejangruppen arrangeras det samåkningar, paddlingar och annat just nu för att komma fram till Uppsala i tid... Om det är någon som kommer med Uppsalapendeln (SJ) från Stockholm kl 08.49 - ni hinner gott! Den som tar mjölktåget (SL) från Stockholm och är framme strax efter kl 9 får höra av sig till mig. Sista minuten-kommunikation kan ske via Facebook-gruppen (Dagnyfika).

.

Inlagt 2013-10-02 18:28 | Läst 2437 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevliga bilder Rauni, men det var fasligt vad vädret växlade :). Jag planerar att komma till 9. "Samling vid pumpen......."//Torbjörn
Svar från RHelena 2013-10-02 21:29
Det nordiska vädret är rätt ombytligt...
Vi ses!
Det är lika spännande varje gång, förr använde jag en GPS med tråkig röst som med våldsam precision tog mig fram till rätt ställe i tid men nu med den nya A E navigatorn är rösten annorlunda med mer fnitter och vägen går via avstängda gator och trottoarer.... men kul!
Svar från RHelena 2013-10-02 21:31
Den där tråkiga rösten känner jag också till, men inte har den lett rätt alla gånger väl...? Eller har du haft tur? Den fnittriga rösten känner jag däremot inte till, låter spännande att ta sig fram med hjälp av den! :-)
Mycket vacker vägbeskrivning :)

De som inte vill ägna sig åt de typer av fotografering som redan nämnts i ottan, kan med fördel roa sig med rallyfotografering på eftermiddagen (målgång vid Vaksala Torg vid 15-tiden).
Svar från RHelena 2013-10-02 21:34
Tackar! Det jag inte har nämnt är att det är fritt fram att ge sig ut på en fotopromenad efter fikat också, ensam eller i grupp. Det där med rally med målgång i stan kommer nog locka en och annan!
Anders F. Eriksson 2013-10-02 21:46
Mm, fast frågan är om de får köra fort i stan - jag misstänker att det blir tämligen odramatiska målgångar ...

Specialsträckan som körs i Gluntenområdet fredag kväll kan nog vara mer spännande, men då är det ju å andra sidan mörkt :(
Svar från RHelena 2013-10-02 21:56
Ahaa... Men bilarna i sig är nog högintressanta för många ändå, med eller utan fart.
Låter trevligt, räknar med att komma. Räknar med att slippa snö, trots dina bilder?
Svar från RHelena 2013-10-03 21:57
Toppen! Jag rår inte över vädret, det syns ju i bilderna... ;-)
Trevligt! jag kommer direkt till fikat och kanske tar mig en fotopromenad efter fikat istället. Ses då // Danne
Svar från RHelena 2013-10-03 21:58
Ses vid fikat! En fotopromenad efter fikat blir säkert bra!
A E Navigatorn har uppdaterat senaste färdvägen i minnet, så Nic och jag bör komma fram i tid... typ... :D
Ska bli jättekul att gå på fototur! :) Och med den här bildkavalkaden blir man ju bara mer sugen. :)
Ses på lördag! :)
/Anna
Svar från RHelena 2013-10-03 22:00
Ahaa, nu förstår jag vad denna A E Navigatorn är för något... Fast den rösten har jag inte använt som navigeringshjälp så det var väl inte så konstigt att man blev lite förbryllad... Ses!
Har tänkt att komma och besöka detta fotofika men det kommer alltid något i vägen. Denna gång foto och mediamässan i Gävle. Ha det så trevligt så får vi se när lyckan står mig bi.
Svar från RHelena 2013-10-03 22:01
Ja, som du vet säkerligen så träffas vi den första lördagen varje månad. Vissa undantag kan förekomma, men det brukar vi försöka vara tydliga med att be besked om. Välkommen en annan gång!
Har tänkt att komma och besöka detta fotofika men det kommer alltid något i vägen. Denna gång foto och mediamässan i Gävle. Ha det så trevligt så får vi se när lyckan står mig bi.