Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Jordbävning i Sverige...?

Jag har sovit mig igenom en mindre jordbävning i Istanbul knappa tre år sedan, samtidigt som många andra vaknade av den. Istanbul lever med jordbävningar hela tiden och staden med dess innevånare lever i vetskap om att en dag kommer ett större skalv att inträffa.

I Sverige är inte jordbävningar så vanliga, men inträffar dock lite då och då. Tidigt i morse var det dags för en "större" sådan, 4.4 på Richterskalan. Jag hade vaknat av att sängen skakade lite lätt strax före kl 05. B:s säng skallrade mot ett skåp. Låg kvar och funderade om inte detta var ett jordskalv. Det kanske kommer efterskalv... Kanske var det ett första skalv som hade ryckt mig ur sömnen tidigare under natten (ingen aning vad klockan var då...) och detta var ett efterskalv?

Låg i sängen och fick lite svårt att somna om. Och så slog det mig att solen går ju upp snart; kanske finns det dimma där ute att fota? Gick upp för att kolla väderleken, men det såg alldeles mulet och tråkigt ut utanför dörren. Bra, jag kunde gå och lägga mig igen med gott samvete. Förhoppningsvis kunde John Blund komma tillbaka.

Och det gjorde han. När jag väl vaknade, alldeles för sent, fick jag upplysningar om att det har inträffat ett jordskalv i Kattegatt... Ja, det visste jag ju redan, utom platsen... 

Har jagat efter insekter som fotoobjekt den senaste tiden. De morgonstela kommer jag inte åt på grund av min morgontrötthet (missade ju världens chans i morse...). På dagtid är de väldans kvicka, men som synes så har en och annan hamnat på minneskortet i alla fall. 

 

Inlagt 2012-08-07 00:02 | Läst 3457 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag kände också av jordbävningen, och jag var då med en gång ganska säker på att det var en sådan. Kändes ganska liknande som den jag var med om i Sydamerika. Men hur går det till att du kände av den? Semestrar du i Halland? Ska vi fika? :)
/Katja
Svar från RHelena 2012-08-07 16:48
Om jag hade varit i djupsömnsfasen eller om det hade varit dagtid så hade jag nog varit helt ovetandes om skalvet. Antar att ni i Halland hade kraftigrare känningar. Fika! Trevligt! Fast otur att jag befinner mig åt andra hållet, dvs i södra delen av landet.....
Svar från RHelena 2012-08-08 14:47
... alltså längre österut, nära Skåne-gränsen i Blekinge, menade jag. Lite oprecist att skriva södra Sverige när du också befinner dig i södra Sverige...
Gillar bilden på den närsynta flugan :). Ni kände av jordbävningen i Blekinge minsann men jag kände inget här i Knivsta. Den uppländska leran dämpar effektivt jordens skakningar. I alla fall om de inträffar i Kattegatt :).

/Torbjörn
Svar från RHelena 2012-08-07 16:52
Den närsynte läser dagstidningen, ser du.... Vi befinner oss rätt nära Skånegränsen så chansen att känna av skalvet var mångdubbelt större här en hos dig. I Ua kände vi förresten rätt kraftiga "skalv" under en period när Resecentrum och omgivningarna däromkring byggdes. De var faktiskt lite obehagliga när man satt på sjunde våningen och började fundera på vad husen tål egentligen.... Det var inte sprängningar utan pålningsarbeten som var orsaken till skakningarna.
Ha det fint Torbjörn!
pic-tor 2012-08-07 16:57
Jag befann mig själv i Skåne hela förra veckan och kom hem under lördagen. Så jag "missade" jordbävningen med ett par dagar :-(

/Torbjörn
Som alltid lika intressant att läsa din blogg och se de fina bilderna därtill! Skalv eller ej, vatten har jag fått så det räcker ett tag och hoppas på stabilare väder. Sista bilden gillar jag jättemycket!
Hoppas du har det bra!
ewa
Svar från RHelena 2012-08-08 14:43
Det pytsas ut vatten lite då och då här också och naturen lär väl gilla det! Det blir dock lite dåligt med insekter att fota, framförallt fjärilar har hållit sig borta denna sommar... Gillar också den sista mystiska flygmyran lite extra! Ha det fint Ewa!