Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Lunchmacro

En runda i Geijersdalen vid lunchtiden resulterade i en mängd macrobilder. Vädret var perfekt, mulet, en aning dimkänsla, ingen vind. Nu ska det fotas fantastiska macrobilder! Det ska ju inte vara så svårt sägs det! Fast några andra säger att det är svårt. Vi får väl se...

På macrokursen fick man ju lära sig att ju närmare fotoobjektet man kommer desto viktigare blir det att vara alldeles stilla. Att flytta på sig en millimeter får stora konsekvenser för skärpan. Helt logiskt förstås. Har ju fått erfara att detta är sant sedan tidigare och även på kursen i helgen, men NU ska jag sköta mig exemplariskt!

Puh, inte lätt. De flesta av bilderna blir mer eller mindre suddiga, möjligen finns skärpa någonstans, men kanske inte där jag hade tänkt mig. Kors var svajig man är när man fotar! Hålla andan hålla andan! Ett stativ är säkerligen bra och ha, men funkar mindre bra med de rörliga varelserna. Och de hamnar lätt i mitt blickfång.

Som sämst blev bilderna så här, enligt nedan. Var är skärpan? På den lilla filuren på kronbladet hitåt? Kanske det, fast tror inte att det var meningen. De flesta av den här typen av bilder kan i bästa fall trigga igång fantasin, för övrigt fyller de ringa funktion. 

 

Nej, det får bli lite blomster ändå. De är ju stilla. Nehej, visst inte riktigt alla, en aning verkar det blåsa i alla fall och somliga av fotoföremålen svajar betänkligt, inte bara fotografen. Skärpeinställningar blir onödigt svåra att få till. Det här ska ju vara lätt som en plätt! Vem som helst kan! Här i alla fall ett stadigt exemplar som låter sig fotograferas!

 

Fjärilar är så fina så dem vill jag gärna ha på bild! Den här flög omkring i stort sett hela tiden. Det var inte tal om att få komma den nära. Den kan nog vara en kålfjäril, eller?

 

Amiralen lyckades jag komma riktigt nära med lite tålamod. Manuell fokus används för att inte skrämma iväg den med autofokusljudet.

 

Väl riktigt riktigt nära blev det ju förstås inte så lätt med skärpan! Attans vad svajig man är!

 

Det var lite lättare ta sig an de lite mer långsamma och mindre lättskrämda insekterna. Vem som helst kan! Och jag är vem som helst.... :-)

I princip var det endast de här sju sista bilderna som var något att ha. Av 59 stycken totalt... Kändes som jag hade gått igenom ett träningspass under min fotosession, andfådd av alla ansträngningar att hålla andan och få till skärpan. Hur svårt kan det va?

 

Inlagt 2011-08-26 18:04 | Läst 3627 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du har nog fastnat i "macroträsket" som det ser ut:-)
Fina bilder, tänk vad lite workshop kan göra susen.
Ha det bra
Bert-Ola
Svar från RHelena 2011-08-26 21:30
Det verkar som jag har fastnat... Får inte bli så, jag vill ju fota annat också! Du själv? Workshopen var riktigt inspirerande!
Fantastiska bilder! Håller du andan när du fotar? I lumpen fick jag lära mig att fyra av på utandning för bästa stabilitet. Brukar tillämpa det när jag fotar.
Svar från RHelena 2011-08-26 21:36
Tackar! Och tack för tipset! Jag har ju inte gjort lumpen så man ligger ju lite i lä så att säga. Ska prova ta bilder vid utandning nästa gång när det gäller! Låter också mindre ansträngande...
Jag gillar den sista bilden. Den lilla krabaten är för härlig.
Jasså 7 av 59. det tycker jag är bra. När jag köpte mitt macro kunde jag fota 100 och bli glad om 2 var bra.
Fota på. Macro är kul
Marianne
Svar från RHelena 2011-08-26 21:44
Jag gillar också den sista bilden lite extra, kanske för färgerna, men utan den lilla krabaten skulle inte bilden vara den den är. Har funderat lite på att beskära den till fyrkant, men lät bli, helt enkelt av lathet. Lät alla bilderna vara ungefärligen som de var, men med en aning justering av färg, kontrast eller dylikt samt lite skärpning.
Sju av 59; jag kanske inte tycker att de alla är bra, men värda att visas som illustration till det jobb man får lägga ner när man macrofotograferar. Åtminstone när man inte är van!

Och tack ska du ha för kommentaren!
Att komma hem med en enda bild som är bra gör mig nöjd, även om jag tryckt av 50 eller 100 gånger. Det begränsade skärpedjupet är ju en del av makrofotots natur. Jag tror man måste lära sig att utnyttja det i stället för att se det som en problem att övervinna. Det är lika viktigt att ett makrofoto har intressant komposition som det är för varje foto. Där spelar skärpeplanet en viktig roll, det är de detaljer som ligger i skärpeplanet som mest inverkar på kompositionen. Ett bra exempel är den andra bilden på amiralen. Det är den bild som i mina ögon är bildmässigt mest intressant.

Säger jag, som i stort sett givit makro på båten :-) Men faktum är att jag valde objektiv till min första systemkamera just för att det hade makrofunktion.
Svar från RHelena 2011-08-26 21:55
Skärpedjupet är verkligen en utmaning! Spännande, men det är därtill lite befriande att uppleva att detta minsann inte är så lätt som man kan föreställa sig. Att lära sig hantera frågorna kring skärpedjupet och kompositionen ihop med färgsättningen ska bli intressant framöver. Man har visst lång väg att gå innan man är något sånär säker vid macro...

Den andra bilden på amiralen...?! Där hade jag verkligen problem! Dels arbetsställningen (ej helt ergonomisk), dels den korta tid jag hade på mig. Dessutom problem med skärpeinställningen som jag fick korrigera hela tiden. Hann trots allt med många bilder på amiralen, men ingen riktigt bra. Men övning ger färdighet!
EGW 2011-08-27 17:43
Jo, jag envisas. Den bilden är bra. Harmonisk i färgerna, fint linjespel, skärpan på rätt ställe. Du vet väl att de riktiga hejarna på insektsbilder fryser krypen orörliga inför fotograferingen? Hur de nu gör rent tekniskt, jag har läst om det men lade inte detaljerna på minnet.
Hej,

Jag ska snart börja med makro så det var ett kul att läsa ditt inlägg. Sista bilden tycker jag blev riktigt bra.

Mvh
Hampus
Svar från RHelena 2011-08-27 10:59
Tack; den sista bilden gillar jag med, men börjar även fastna mer och mer för den gröna bilden, tredje nerifrån... Macro är en rolig inriktning inom foto! Lycka till, du kommer få många nöjsamma stunder!