Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Svartbygge; här?!

Ett lustigt sommarminne (helt opassande förstås i december) som påminner något lite om det svartbygge Torbjörn hittade hemma hos sig ett tag sedan. När seglen togs ner rasslade något ner på däck - till synes från ingenstans. Någonstans måste det förstås ha kommit ifrån, masten, spridare kanske?

Inte kan det väl regna getingbon från himlen?

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-12-07 23:06 | Läst 2378 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Förmodligen var det här svartbygget mina getingars sommarstuga :).

/Torbjörn
Svar från RHelena 2011-12-07 23:28
Det här hände inte så långt efter din upptäckt av svartbygget hemma hos dig så din teori kan nog stämma! Vi får se om någon annan har någon annan teori.
Hmm...
Jag hade hyresgäster som vägrade betala för sig i imkanalen i mitt kök förrförra sommaren (tror jag det var). De verkade dock ha fått tji för jag upptäckte dem när jag drog igång köksfläkten och det rasslade hej vilt. En vidare inspektion visade på en stor hög med döda getingar...

Mitt ena sovrumsfönster är för övrigt fullt med hyresgäster. Nyckelpigorna verkar gilla den vänstra fönsterbågen av någon anledning. För några dagar sedan kom det även ned en spindel i snabbt takt rakt framför ögonen på mig när jag satt vid datorn. Jag stirrade lite på den och sedan började den mödosamt hissa upp sig mot taket igen. :)
Svar från RHelena 2011-12-07 23:34
Du har många fotoobjekt hemma hos dig, fram för macrofoto! Nyckelpigor verkar riktigt trevliga att ha som gäster, men de kanske räknas som skadeinsekter i sådana här situationer? Som du kanske vet brukar spindlar gilla båtliv och det går inte att bli av med dem. Själv är jag inte alls förtjust i dem, det är ju den rätt bastanta sorten det är frågan om. Man vet att de kryper fram när det är dags att lägga sig och då gäller det ha tankekraft för att förtränga bort verkligheten. Tack och lov bits de inte i alla fall.
En natt när maken precis somnat kom det in en bålgeting i mitt sovrum. Jag fick kvickt upp ur sängen min och väckte honom. Han kom precis i säng i sitt sovrum så var det dags igen denna natt som han helst inte vill höra talas om numera.

Vi hade då ett bo på vinden ovanför mitt sovrumsfönster. Du kan själv förstå att det kändes fel och behöva ta bort det men vad gör man?

De är så duktiga att bygga sina bon som du tydligt visar på dina bilder. Var där inga getingar kvar. Hade ni inte haft ovanligt många som besökte er när ni var ute och seglade.

Härligt se bilderna för de påminner om en tid som är något att längta till. Även något att tänka på när dagarna är så här trista.

Ha det gott
Gun-Inger
Svar från RHelena 2011-12-08 22:04
Getingar vill man helst inte ha i sin närhet... i sitt sovrum allra minst! Duktiga husbyggare är de och räds inte att nyttja nya okända byggplatser heller, uppenbarligen. Man borde titta på vinterbilder nu för vinterovädret är visst på gång och det kanske skulle vara bra att vänja sig vid tanken på vintern även "bildligt". Tack för dina tankar!
Är nog lite väl utsatt under spridarna för att inbjuda till kupbygge - kan det möjligen ha varit under segelkapellet eller i det vikta seglet? Det brukar ju bli märken kvar efter kuporna men det kanske är lite sent att leta efter nu...
Hade förresten en mus i båten härom vintern - lagom kul - särskilt när jag upptäckte att den kalasat på min regnoverall....
Svar från RHelena 2011-12-08 22:21
Spridare låter väldigt utsatt... Segelkapellet kunde det inte vara för det var ju undanplockat. Seglet hade ju varit uppe så det känns också konstigt att boet hade kunnat sitta kvar under seglingen. Vad jag minns så var just känslan att något rasslade ner en bit uppifrån... En gåta. Att kalasa på regnoverall låter inte så gott men det är väl smaksak!
Rymdgetingarna anfaller??

Kommer ihåg en kylig höstdag när vi kom till en sommarstuga som inte fått besök på ett tag och fönstren kryllade av getingar. Lyckligtvis slöa av kylan, så när jag petade på dem med en kvast dråsade de ner i högar på golvet och kunde sopas upp.
På golvet i en liten farstu hittade vi boet, åtminstone 50-60 cm i diameter. De hade byggt in två par stövlar.

Det som var lite kritiskt var att vi ville hinna snabbt in i köket för att värma välling till en trött, hungrig och snart kinkig dotter.
Svar från RHelena 2011-12-08 22:26
Vow vilket bo, vilken syn det måtte ha varit! Det är väl sådana här naturens underverk som får en att fascineras över livet i stort och smått. Det finns så väldigt mycket att förundras och förvånas över. Ibland undrar man ju om inte de små krypen vet bättre vad som är livets mening än människan...
janolof 2011-12-08 22:31
Det var faktiskt en häftigare syn med alla hundratals getingar på fönstret. Boet var ganska fult och inte getingboformat på grund av byggplatsen.