Mina bilder och tankar för dagen

Rodinal i den digitala tidsåldern

Några lediga timmar denna söndagförmiddag. Jag minns mina första lärospån i fotografisk kemi för lite drygt 50 år sedan. Den första framkallade egna filmen. Det skedde i  Rodinal, en liten orange plastförpackning som skulle spädas ut i ohyggliga mängder vatten, röras om och hällas i Patersondosan. Det blev sådär första gången, men över tid fick jag till det och när jag tittar på gamla kopior på tunt Agfa Brovira-papper slås jag av hur fin den framkallaren egentligen var. Det är något med kornet och svärtan som jag gillar.

Sen - på Fotoskolan hos Christer Strömholm, blev det Tri-X och D-76, Emofin och High Sensitive och något annat. 

Nu i den digitala eran saknar jag känslan av Rodinal, har letat efter presets, men inte hittat någon. Visserligen finns hyfsade förinställningar i Silver EFX av alla kända svartvita filmsorter, men inga inställningar för olika filmframkallare.

Alltnog så gjorde jag ett enklare försök, en bild från Times Square i New York. Fotat med en Fuji X100T på 1600 iso. Konverterad raw till s/v i Silver efx och lite duttad med i Photoshop. Det är så nära jag kommer "Rodinal-känslan".

Skulle gärna ha den som preset i lightroom-biblioteket. Någon som vet om det finns en sådan Rodinal-preset?

Inlagt 2016-10-02 12:54 | Läst 1146 ggr. | Permalink
Det var ingen oäven simulering av Rodinal.
För nya tiders barn kan meddelas att AGFA var ett mycket gammalt företag. Förkortningen betyder; "AktiebolaGet För Anelinfabrikation" (blir lite bättre på tyska). Tyska kemister hade under slutet av 1800-talet slagit botten ur den engelska framställningen av indigofärger, med hjälp av nya anelinfärger. Liknande skedde på ett flertal områden. Engelsmännen låg lite pyrt till inför den nya tiden.
AGFA hängde med in på 2000-talet. Då likviderade man företaget. Man sålde alltså alla grejer, tog pengarna, och gick hem. Synd.
När jag var "analog" så körde jag mycket med Leica, Tri-X och D76. Det var liksom en "standard" på den tiden.
Fin bild och snyggt svartvitt. Kör mycket rodinal på mina nattbilder, den har en kompenserande effekt när man kör den mycket utspädd, jag brukar köra 1 + 100. Den ger ju också en unik gråskala, lite "varm" på något sätt. Däremot funkar den olika bra till olika filmer, HP5+ blir inte bra i rodinal till exempel, teax 400 blir ljuvlig. :)
/Affe
Bra bild, och snyggt svartvitt trots att det inte är Rodinal.
/Krister
Ser väldigt mycket ut som en kopia i svartvitt från "filmtiden" - nu använde jag aldrig Rodinal utan det blev mest kombinationen Tri-X och D76, här ser man inget korn (av uppenbara skäl) men jag tycker det är mycket bra.

Bra jobbat!
/T
Jag hade tyvärr aldrig möjlighet, att framkalla själv, så jag vet egentligen inte vad Rodinal står för men jag tycker mycket om din bild, som har en vacker gråskala och en harmonisk mjukhet, som jag finner eftertraktansvärd oavsett metoden att skapa den.
Mkt fin bild! Rodinal gillade jag mycket, men inte till Trix, men till låg o medelkänsliga filmer, mvh, LO
Tack alla för era kommentarer!

mvh/per-erik