Mina bilder och tankar för dagen

Bild i tryck

Jag har en åsikt om att att visning av fotografisk bild kan indelas i tre nivåer.

Den första är bild på skärm. Det tilltalar mig sällan. Särskilt inte i mobiler.  Selfies på Facebook blir oftast bara en historia för de närmast inbladade. Instagram likaså.

Det andra är är fotografisk bild på papper. Och kanske främst  i utställningssammanhang. Det är bättre, ger bilden mer rättvisa. Bakom glas och ram kan det o m riktigt elegant. 

Det tredje är bild i tryck. som kan vara hur bra som helst. Om det är bra vill säga. Men när det är bra så är det bäst. I bok eller i tidning är god fotografi en enastående upplevelse, särskilt när text, rubrik, bild och layout korresponderar med varandra. Kanske beror det på den taktila känslan, att man nästan kan ta på bilden och att kunna bläddra genom sidorna i sin egen takt.

Därför var det en extra kick idag att hämta det 28-sidiga trycket från Blurb idag, ett tryck tänkt som en presentation av mitt och en författaren Doris Dahlins projekt - "I väntan", om flyktingar i den lilla staden Härnösand. Bilderna nedan är hastigt fotograferade och ger ingen rättvis åt det superba färgtrycket, men fint som snus blev det.

Made my day, kan man säga.

Inlagt 2016-10-14 12:08 | Läst 1891 ggr. | Permalink
Bra och viktigt projekt detta, jag tycker också att fotografier gör sig bäst i bra tryck i böcker eller tidskrifter där man kan ta in i egen takt.
/Affe
Kan bara hålla med om vad du skriver, och att det blev en liten kick när den första boken från Blurb kom hem till mig. Det var ett projekt som jag började med efter min hustrus bortgång för att i någon mån skingra tankarna. Här är en länk till http://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/index.htm?date=2012-11-01
Ha det gott/Stig
Starka bilder från ditt viktiga projekt.
Och jag håller med, bilder ska helst ses i tryck.
/Krister