Mina bilder och tankar för dagen

Soweto

Jag skrev igår i bloggen om de negativark jag hittade i en kartong i källaren igår. Bilder från en resa i Sydafrika 1988, tagna med en halvdålig halvformatskamera. Negativen har legat obearbetade i 28 år och det är jättekul att nu gå igenom det nyfunna materialet även om det tekniskt är rätt kasst.

Den här bilden minns jag väl. Den är tagen i Soweto, ett gigantiskt bostadsområde för svarta och färgade söder om Johannesburg hemma hos min kompis Eric som arbetade hos NUM - National Union of Mineworkers, fackföreningen för gruvarbetarna i Sydafrika. Det är hans fru och deras gemensamma barn på bilden.

När bilden togs var det fortfarande två år kvar innan Nelson Mandela släpptes fri, men det fanns en hoppfullhet i luften och alla var övertygade om att förändringen var bara en tidsfråga.

Inlagt 2016-11-02 16:58 | Läst 943 ggr. | Permalink
Det var en stor och viktig förändring när apartheidsystemet avskaffades, men utvecklingen därefter har väl inte gått så bra som många hoppades?
Svar från per-erik åström 2016-11-03 01:38
Hej, nej det är ingen vacker utveckling efter Mandela...
Med vänlig hälsning,/per-erik
Jag tycker dina bilder är väldigt fina och ett mycket viktigt tidsdokument. Dagens bild med den vackert leende kvinnan är otroligt bra. Du behöver knappast bry dig om ifall den tekniska kvaliteten inte är på topp i varje bild, bilden talar nog för sig själv ändå.
Jag undrar om du inte ska fundera på någon form av utställning när du gått igenom dina bilder, särskilt om du har en historia till några av bilderna. Jag ser fram emot att få se fler bilder här,
Svar från per-erik åström 2016-11-03 01:42
Som det ser ut nu så kommer jag att ställa ut några av dem i slutet av januari -17 tillsammans med andra bilder på Galleri Korn i Sthlm då jag och mina tre fotopolare i www.fyrafotografer.se har en gemensam utställning. Kanske att jag gör en liten Blurbbok också. Vi får se.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Oj vilka fina bilder. Kom direkt att tänka på en fotobok jag har nånstans. Black in America av Leonard Freed. Inte Soweto utan USA. Men problematiken var väl lika, om än mycket hårdare i Sydafrika. Du sitter nog på en liten skatt.
En Canon dial har jag också haft, men det blev inte mycket bevänt med de bilderna. Jacob Holst, dansken, for ju runt USA med en sån liten apparat han också. Boken Amerikabilder. Han har blivit film nu såg jag sist i Köpenhamn.
Svar från per-erik åström 2016-11-03 01:45
Hej. Jakob Holst Amerikabok och föreläsningar var famtastiska på sin tid. Jag minns hans föreställning på Hagahuser i Göteborg i början av 70-talet. "Black in America" ska jag kolla upp.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Utomordentligt vacker bild!/ Björn T
Svar från per-erik åström 2016-11-03 01:46
Tack Björn!
Med vänlig hälsning,/per-erik
Teknik är inte allt! Jag tycker att detta är ett väldigt bra porträtt.
Svar från per-erik åström 2016-11-03 01:46
Tack ska du ha!
Med vänlig hälsning,/per-erik