Dag för dag

Mina bilder och tankar för dagen

Jultomten kom tidigt i år

Fujis kameror är mycket bra och rejäla. Optiken är dessutom helt enastående. De passar mig utmärkt helt enkelt.

Jag har därför oftast en X100T som "vardagskamera", den brukar oftast hänga över axeln eller i rockfickan. Dessutom har jag haft en X-T1 och några fasta gluggar, även den en suverän kamera.

Men så kom det sig i början av december, i julemånden, att jag fick möjlighet att klämma på en Fuji X-T2 och därmed var det kört. Ut med X-T1:an på Blocket och på fotosidans köp&sälj. Den gick förvånansvärt  snabbt att sälja. Dessutom hade jag -  för ovanlighetens skull, en verklig tur; en tre månader gammal X-T2 med batterigrepp dök upp för en mycket överkomlig slant.

"Men det är ju inte kameran som tar bilderna", säger någon. Och det är verkligen sant, det är bara bilderna som räknas och till nöds kan man ta bilder med i stort sett vilken kamera eller mobil som helst.

Men, menar jag,  det betyder också en del för bilden med en bättre sensor (24 visavi 16 megapixel i mitt fall) och en processor som är märkbart snabbare. Kameran, X-T2 alltså, "svarar" på ett sätt som i princip bara min gamla Nikon F gjorde. Den är makalöst blixtsnabb både i uppstarten och i fokuseringen. Se bara på bilden här nedan som  jag tog vid Fridhemsplan i Stockholm idag när tomten var i full färd med att klättra in på balkongen... ;-)

God Jul till mig själv alltså. Because I´m worth it.

Postat 2016-12-12 16:47 | Läst 1098 ggr. | Permalink | Kommentarer (22) | Kommentera

Tillfälligt uppehållstillstånd beviljat

2016-11-30

Vännen, flyktingen och konstnären Moustafa Jano beviljades idag tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Jag har skrivit om honom tidigare, både i min blogg och i den tryckta versionen av Fotosidan.

Moustafa kom som flykting från Aleppo i Syrien i september förra året undan Syrienkrigets fasor. Under tiden som asylsökande har han bott på en flyktingförläggning i Blekinge och gjort sina bilder på en liten laptop som vänliga människor på orten skänkt honom. Hans bilder är av den kalibern att de ställdes ut på Fotografiska i Stockholm tidigare i höstas plus att han nu den 6 december har vernissage på Konsthallen i Karlshamn.

Att få tillfälligt uppehållstillstånd innebär att Moustafa kommer att få de fyra sista siffrorna i sitt personnummer och därmed kan fungera som "en vanlig" person, skaffa bankkonto, teckna telefon osv. Framförallt innebär det att han söka jobb och bostad, läsa svenska på SFI och om han efter 13 månader kan visa att han kan försörja sig även ansöka om permanent uppehållstillstånd och därmed svenskt medborgarskap. Det innebär vidare att han kan ansöka om familjeåterförening. Hans fru och två barn finns i relativ trygghet norra Irak om än under mycket enkla förhållanden

Välkommen till Sverige Moustafa!

Postat 2016-12-01 01:31 | Läst 1105 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera