Gatufoto?

Joakim K E Johansson sporrade mig att lägga ut lite gatufoto på bloggen. Så jag letade och letade och tyckte det var svårt att direkt säga vad som ÄR gatufoto. Massa frågor dök upp som t ex ska gatufoto alltid vara i svartvitt? Ska det vara en gata med för att kallas gatufoto? Kan det vara ett foto taget uti naturen? Ska folk titta in i kameran eller ska fotografen vara osynlig? Ska det vara en snabb tydlig händelse eller ska det ta lång tid för betraktaren att se den s k händelsen? Ja det uppstod en massa frågor men jag valde till slut några bilder som jag tänker är gatufoto:) En slutsats jag drar är att det ska nog vara folk med annars är det nog inte gatufoto. Eller? Bilderna är tagna i San Francisco med omnejd förutom de två Aymara kvinnorna från Bolivia.

Inlagt 2011-10-25 18:01 | Läst 6675 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej. Agneta,kolla gatufotopoolen så får du lite hum om detta breda begrepp.
/ Bengt
Svar från Agneta Viklund 2011-10-25 19:38
Tack Bengt för tipset. Bra och lättfattlig beskrivning av begreppet.
Vad som är gatufoto diskuteras ständigt och jag kan bara instämma med Bengt. Kolla gatufotopoolen. Jag är väldigt förtjust i din första bild. Förutom att det händer saker i bilden så är det en väldigt fin svartvit bild. Den fjärde bilden är också intressant och jag undrar vad det är för karlar som promenerar nedför backen.

/Torbjörn
Svar från Agneta Viklund 2011-10-25 19:45
Tack Torbjörn. Härligt att det diskuteras för då är det liksom inte riktigt fixt och fast utan utvecklas över tiden:)
Intressant Pool. Blev glad för din feedback. Den fjärde bilden är vid Union Square i SF och jag satt och åt lunch och fick se dessa män komma nedåt mot mig så jag sprang ut och tog ett snapshot. De var nog brudgum och flera "bestmen" för ett bröllop men vet ej säkert. De hade en fotograf med sig.
Det finns inga regler, men traditioner.

Gatufoto har inget med gator att göra. Ofta pratar man om att gatubilder är bilder tagna i det offentliga rummet. Gatan är det vanligaste offentliga rummet. Det offentliga rummet betyder "in public" på engelska. Det finns engelsk gatufotosajt som heter in-public.com och som innehåller gatufoto i toppklass.

Som du ser på in-public.com behöver inte gatubilder vara i svartvitt. Många av de bästa jobbar i färg, bland annat för att det ska bli svårare (större utmaning).

Gatufoto innehåller oftast människor men kan innehålla spår av människor. Ett bra exempel finns i boken "Street Photography Now" som jag verkligen kan rekommendera. Bilden föreställer ett par finskor som av okänd anledning står uppställda i ett gatuhörn.
Svar från Agneta Viklund 2011-10-25 19:51
Tack Magnus för intressanta tips. Att det också kan vara spår av människor låter spännande tycker jag. Ska kolla in på web adressen direkt.
Svar från Agneta Viklund 2011-10-25 21:10
Måste bara säga att vilken fantastisk site för gatufoto! Den var svår att slita sig ifrån......massor av inspiration och lärande ......hur ska det nu gå med mitt måsfotande)
Tycker att Magnus förklarar det hela väldigt bra. Bra länktipset till och med!
Svar från Agneta Viklund 2011-12-13 20:02
Javisst, kan bara hålla med.
Agneta.