Vikten av copyright på bloggen.

Läste nyss en bok där det talades som vikten att ha copyright på sin blogg. Så därför har jag precis lagt till det. Skrev ett blogg inlägg på FS för nåt år sedan och påtalade just detta att våra bilder på bloggen tar bort all copyright info som finns i filen. Tyvärr har jag tagit bort det inlägget så jag kommer inte ihåg alla fina kommentarer om det men jag har för mig att bl a de på Redaktionen svarade att det skulle vara vara med i fortsättningen. Nu laddade jag hem en av mina senaste bloggbilder och inte fanns det med någonsom helst copyright i filen. Inte ens den som är förinställd i kameran. 

Är det så att alla bilder som läggs ut i FS bloggen inte har copyright i filen? 

Hoppas ni på Redaktionen kan ge mig/oss ett tillfredsställande svar.

Inlagt 2012-02-13 04:30 | Läst 6590 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hur lägger man in det i bilden? Ska bara lägga till ett copyright-c i filnamnet?
Svar från Agneta Viklund 2012-02-13 16:13
Nej inte i namnet på själva filen. Det jag talar om är i själva bild filens meta data. Det gör jag i Adobe Bridge eller Photoshop. Går jag till File och sen Info så står det automatiskt mitt copyrightmärke som jag ställt in i kameran. Men jag kan tillägga VEM som har copyright. Valen är Unknown, Public eller mitt namn. Så där fyller jag alltid i mitt namn och nedanför så skriver jag i copyright och namn. Det står automatiskt Unknown där annars. Sen kan jag lägga till emailadress och websida och en massa annat oxo. Tex var bilden är tagen, keywords och liknande. Då står det där vem som har copyright om nån laddar ner den.
Det som oroade mig var att all den infon försvann när jag läggar upp den i min blogg. Den finns där innan jag lägger den där.
Ställ frågan i forumet för Fotosidan så kommer du få svar av utvecklarna.

Du har alltid copyright till dina bilder. Upphovsrättslagen ställer inte krav på att du ska hävda din upphovsrätt. Det är brukarna som måste se till att de har upphovsmannens tillstånd.
Svar från Agneta Viklund 2012-02-13 16:53
Tack, Magnus. Ska gå vidare till Forumet som du föreslår.
Det jag tänker är att hur ska folk veta hur de ev kan kontakta en fotograf när infon är borttagen........
froderberg 2012-02-13 18:45
Jag tycker naturligtvis det är bra om informationen i bildfilen finns kvar.

Här på bloggen är det rätt tydligt vems bilderna är. Vi har ju inga anonyma bloggar. Kan se till häger att du heter Agneta Viklund och då får jag ju fråga dig om jag vill använda dina bilder. :)
Svar från Agneta Viklund 2012-02-13 23:05
Jo det är ju klart att det syns:)
Det jag funderar på är ju om någon, ev, ute i världen vill stjäla en bild, t ex och laddar ner, finns EXIF eller metadata info inkluderat i filen så kan ju inte bilden säljas vidare, eftersom det står vem som äger den. Vi har ju läst om vissa som som blir bestulna på sina bilder genom nedladdningar via nätet.
Jag kanske är den ende som oroar mig för sådant?

Gläder mig åt att C Lindh skulle titta på detta eftersom EXIF inte bör strippas på bloggbilderna enligt honom, som jag förstår det.
Samma sak gäller för text som för bild, det finns noll anledning att skriva in den där copyright-delen i titeln på din blogg.
Svar från Agneta Viklund 2012-02-13 23:16
Tack för ditt inlägg, Richard. Tyckte nog att det tog lite extra plats och den gör säkert ingen större nytta där. Dock rekommenderar de detta i USA.
Det jag funderar vidare på är varför man överhuvudtaget skall lägga energi på att skriva in meta data om te x copyright, kontakt info, adress och liknande, det inte är meningen att den ska synas i bildfilen?
Jag tackar Christer Lindh som i morgon fm, d v s onsdag, fixat det hela.
Bra jobbat Christer.
Vänlig Hälsning Agneta.
Funderar faktiskt på att copyright stämpla alla mina bilder som jag gjorde tidigare.. För det känns som att mina bilder sprids ute på nätet, ja jag hittar den på flera ställen! Vattenmärka bilderna är nog det bästa..
Svar från Agneta Viklund 2012-02-15 19:48
Ja det nog en bra ide. Menar du vattenmärka så att det syns på bilden direkt? Har läst att det ska gå att vattenmärka så att det inte syns i bilden men om någon laddar hem den så ska den synas. Vet inte var jag läste det för jag hittar inte den infon på nätet nu. Ska kolla vidare lite mer och se om jag kan hitta det.

Vad gör du när du hittar dina bilder på nätet? Står det inte ditt namn på dom alls?
Mikael Sundberg 2012-02-15 20:01
Det låter ju kanon om man kunde göra så! Jag hittar mina bilder på typ kineska eller ryska sidor..Sällan det står mitt namn / credit. Inte mycket man kan göra åt saken :-/
Christer Lindh 2012-02-15 20:14
Det finns fält i den sk IPTC-informationen i en bildfil där man kan stoppa in sådant, men man skall vara medveten om att den är mycket lätt att plocka bort också för den som vill. Det försvinner om man haft den i Photoshop och gör "Save for Web" tex (om man inte valt att ha kvar)

Och tar tex någon en skärmdump för att få ned din bild (jättelätt på Mac tex, bara trycka Cmd-Shift-4 och markera) så är den informationen borta.

Jag har dock snart fixat det Agneta skriver om, passar på att lägga in stöd för färgprofilskonvertering samtidigt så jag behöver testa lite mer bara.
Mikael Sundberg 2012-02-15 20:36
Bra jobbat Christer!! Du har rätt, information är så lätt att ta bort därför fungerar vattenmärke bäst och kanske tillägg en ny funktion på fotosidan där man kan lägga upp automatiskt vattenmärke? Vet inte om det är så mycket jobb med det här då jag är ingen programmare :) Men om det inte tar så mycket tid så kan det vara värt att bygga in sån funktion.