Tankar och reflektioner om inre och yttre bilder

Svartvitt eller färg

Den smått eviga frågan. Färg eller svartvitt, svartvitt eller färg. Vad ska jag välja? För vissa bilder känns det självklart. Kanske inte för att det är självklart, utan för att man bär på en föreställning om att vissa bilder klär bättre i färg och andra ser bäst ut i svartvitt. Föreställningar som är inlärda sen lång tid tillbaka. Alla dessa föreställningar  som i allafall jag bär på...kanske ett senare blogginlägg om just det. Nu var frågan: svartvit eller ej. Ibland studsar en bild till tycker jag när man gör om den i svartvitt. Ibland upplevs skillnaden mer diskret som tex  här nedan, här kan inte jag betstämma känner jag. Dessutom var det så att jag inte gillade den här bilden från början,  då är det ännu svårare. Jag var besviken på hur jag förvaltat möjligheten, verkligheten vid den här platsen var fantastisk. Nu några år efter att bilden är tagen,  är den storslagna utsikten bara ett minne. Det gör inte så mycket att själva storslagenheten inte fastnade på bilden. Jag  känner inte längre besvikelsen, också den är bara ett minne. Nu ser jag att jag fick  med himlen i vattnet. Det blev lite intressant. Sen rent generellt när jag jobbar med mina bilder brukar jag pröva dem i svartvitt för att se om bilden har tillräckligt med kontrast, om proportioner och kompositioner fungerar någorlunda också när man tar bort färgen. Ibland när jag ser kommentarer här på FS får jag för mig att en del  av er har andra ögon för det här med svartvitt, ser det med former på ett annat sätt än jag gör. En sån diskussion, fast då irl kan jag längta efter lite. 

Färgen, lite småblågrå dag var det, med regntunga moln och då och då lite blå himmel. Det ser jag inte så mycket här på bilden, som på de andra bilderna tagna vid samma tillfälle.

Svartvit med ett uns av brunt, nu ser i allafall jag himlen mer men sen saknar jag lite grann den där blågrå färgen, men å andra sidan den gillar jag jämt. Det kanske inte har något med bilden att göra eller kanske skall jag göra alla mina bilder stålblågrå :)

Bilden är från min Sony, F717, var det 5 megapixlar...kommer inte ihåg, bara jpg och snurrbart objektiv. Jag saknar den fortfarande.

 

Ha så gott allesammans.

 

 

Inlagt 2014-04-08 11:07 | Läst 3661 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tänker som du att olika bilder passar olika bra eller dåligt i svartvitt och att man får ta ställning till varje enskild bild.
Som svar på frågeställningen kring bilden här i inlägget gillar jag svartvit version mest, den har fått en bra balans innehållsmässigt i hela bildytan och öarna känns inte lika dominerande som i versionen i färg.
Även om färgen på himlen speglad i vattnet är makalöst finstämd och vacker!!
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:10
Tack Ann-Sophie. Jag tror att jag håller med om balansen, det är nog för att himlen syns mer som en tredje "puckel" i den svartvita. Det var öarna som störde mig från början...något med deras placering i bild som blev fel....men som sagt mesta av dessa känslor är glömda nu.
Din bild är ju fin BÅDE i färg och svart/vitt! Jag tänker så här - måste man välja endera? Bilder ses nästan alltid i ett sammanhang, även om dom inte ingår i ngt projekt. Ingår dom i ett "projekt" - en bildvisning, en bok, ett föredrag, då är det lätt att se sammanhanget och vad som passar. Men också annars finns ett sammanhang. Visar man många andra starka färgbilder riskerar ju en sv/v bild att komma bort lite. Visar man å andra sidan en serie sv/v kan ju en färgbild störa stämningen. Alltså kan samma bild passa BÅDE som färg och sv/v! Välj inte, se det som två fina bilder, båda har sitt att ge. Sen kanske man inte ser alla bilder som både och, men det går att göra med många fler än man tror.
Hälsningar/ Björn T
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:11
Tack Björn. Skall göra precis som du säger, se det som två bilder. Och nu blev det lättare, efter tiden som gått och efter allas era kommentarer. Ni är guld!
Båda bilderna gör sig bra, men jag tycker mer om den i färg. Rent generellt föredrar jag landskapsbilder i färg. Stadsbilder och människor blir ofta bra i s/v. Men det är ju en smaksak.
I din svartvita bild framträder himlen bättre, och även molnens spegling i vattnet.
Ja, nu vet jag inte vilken bild som är bäst!
Ha det bra!
Jon Anders
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:12
Tack Jon Anders. Vad jag uppskattar att du och ni alla tog er tid att säga vad ni tänker. Det har hjälp mig med den här bilden. Tack!
Den finske naturfotografen Hannu Hautala lär ha sagt att aldrig mer svartvitt. Man ser ju allt i färg och jag håller nog med. MEN när jag plockar fram några av mina böcker i bokhyllan och verkligen vill njuta av fina bilder så blir det de gamla böckerna i svartvitt. Bl.a. Hautalas bok om hålbyggande fåglar, Luhtas Kurkimaa eller några av Sixten Jonsson och Svante Lundgren.
När det gäller dina två bilder här kan jag inte riktigt ta ställning. Dom är bra var och en på sitt sätt. Litet övertag för den svartvita kanske.
Sten
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:13
Tack Sten. Det är roligare än du/ni anar att höra era tankar.Själv lutar ju nu åt en tredje variant...där himlen får synas mer i färgbilden :)
Hej Annelie .Jag tycker nog att den s vita bilden är snyggare och Känns mer spännande. Den här gången
/ Bengt
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:14
Tack Bengt! Uppskattar att höra vilken du väljer och varför. Det hjälper mig att se bättre.
Bilderna är jättefina båda tycker jag. Speglingen av himlen är ju sagolik!
För mig vinner den svartvita lite....den känns mer speciell och plockar verkligen fram himla-speglingen.
Eller också är det för att jag är inne i en svartvit och grafisk period... :)
Kul och intressant iaf att det blir lite bilddiskussion här i bloggarna omkring speciella ämnen...
Må så gott!
/ Lena
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:07
Tack Lena! För mig har det vart guld att höra vad ni säger.
Färg eller svartvitt lär nog förbli en evig fråga. Och det är väl positivt i sig... För tänk om vi kom fram till det ena eller det andra :) Båda dina bilder utmanar ens ögon och smak. Och jag tycker nog att du fångat naturen vackert. Återigen en skillnad mellan dig som varit där, och oss som betraktare av bilden...
Men, efter moget övervägande, så blir det nog den i färg som vinner i längden, för mig. Även om jag tror att du kanske har lite olika kontrast och skärpa i resp. bild... :)
Och "föreställningar", är det samma som tycke och smak?? :)

Ha en fin dag med mycket färg!! Och kanske en svartvit bild... :) //Peter
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:25
Tack Peter. Visst lär det förbli en evig fråga :)
OCh tror du har rätt, att det är olika kontrast i de två. Den ena har gått genom Silver Efex Pro, och den appen gör ju egna grejer bakom scenen.
Till sist, ordet föreställningar i denna text. Visst kan man byta ut det mot tycke och smak...vad jag försökte få fram är att jag tror att ibland kommer, iaf min!, tycke och smak från redan bestämda tankemönster som ibland bygger på föreställningar att något "ska" vara på ett visst sätt...och då reagerar jag lite utefter de föreställningar jag har.
Att svartvitt är bäst för en viss typ av foto är ett sånt exempel, jag går runt och säger att jag tycker det...utan att veta varför ibland...sen kommer några bilder och helt ifrågasätter...och jag ser att det jag trodde var min _valda_ smak var en föreställning...äsch såna här långa förklaringar gör sig bättre irl.... eftersom jag krånglar till det när jag förklarar :)
Idet här fallet tycker jag mest om den sv/vita, den "poppar" fram betydligt mer med molnen i vattnet. Men generellt sett gillar jag färg bättre, det är ju uppfunnet liksom:) Bra att man kan välja i alla fall, ibland är det sinnesstämningen som sätter agendan. Ha de gott du med!
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:26
Tack Catharina. Visst syns molnen mycket mer i den svartvita...men det såg jag inte förrän ni alla började skriva. Jag var liksom inne i en annan del av mitt tänk runt denna bild.
Vilka fina bilder båda två jag gillar färg men på dessa bilder så blir min favorit bild den svart /vita Ha det gott :) // Gert
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:31
Tack Gert! Kul och ibntressant att höra att du som gillar färg denna gång väljer den svartvita.
Brukar ju gilla färg bäst, men här tror jag nästan den sv/vita vinner.
ing-marie
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:32
Tack Ing-Marie. Intressant att höra vad ni säger. Att flera som gillar färg väljer i detta val den svartvita. Det kommer jag att grunna på ett tag :)
Ja jag gillar den svv bäst, men som Björn påpekar, du kan behålla bägge. Dom kan ju passa in i olika sammanhang, fina bilder i viket fall! Hälsn, LO
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:34
Tack LO! Jag uppskattar verkligen att du kommenterade och sa vad du tyckte. Konstigt...nu blev bilden annorlunda igen, i mina ögon, det var jag _inte_ beredd på.
Hej Annelie,
här blir det lite svårt men jag tror nog att färg vinner, men det beror på sammanhanget som flera påpekat. Jag har själv ett helt gäng bilder som gör sig bra både i svartvitt och färg. Just nu ska jag visa dem i färg men så småningom kommer nog några i en svartvit version.
Hälsningar Lena
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:38
Tack Lena! Håller med ,visst är sammanhanget som flera sagt en viktig komponent. Och en del bilder klarar bägge varianterna. Och andra bara den ena. Det var lärorokt för mig att få höra vad du/ni alla sa om denna bild. Som jag sa till LO...plötsligt blev denna bild annorlunda i mina ögon igen.
Jag hörde en kvinnlig fotograf uttala sig om svartvita bilder och att hon inte gillade när fotografer försöker "rädda"en bild genom att konvertera den till svartvitt. Hon menade att en bild måste hålla bildtekniskt i färg för att den ska bli riktigt bra i svartvitt- och ja så kanske det är. Hursomhelst tycker jag att dina bilder är bra i både färg och svartvitt- möjligen kliver den svartvita fram lite extra.. Snyggt! /Anna
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:30
Tack Anna. Det är intessant att höra sådana här uttalanden, får en att tänka till. Det kanske är som hon säger, jag vet inte. Skulle varit intressant att höra i viket sammanhang detta sas...jag har liksom tänkt tvärtom, att när du på "test" konverterar en bild till svartvit det är då du ser om den håller ihop. Himlarns vad kul det var att alla delade med sig så här.Nu ska jag fundera på vad du säger och se vart det leder...tack!
Jag tycker inte att det spelar någon roll, bägge är lika vackra! =)
Ha det så bra!
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-04-10 09:06
Tack Helene! Visst är det bra med dagens teknik att man inte behöver vlja heller!
Som du säger, det är den eviga frågan. Jag tycker oftast om bilderna då de är i färg, kan vara för att jag tycker att världen är så fantastisk med alla sina färger. Som nu på våren då naturen vaknar upp och allt som sett grått eller brunt plötsligt sprakar av en mängd färger. Som i dag då jag tog en liten promenad och såg hur grönt det blivit. Tyckte det var så vackert och fantastiskt att jag var tvungen att känna och röra vid grönskan. Tänkte just då på hur trist det skulle vara att inte få uppleva färger. Den känslan kan bero på att jag relativt nyligen opererat bort min gråstarr och även efterstarr. Oron som då var om att det inte skulle gå bra. Kan vara därför som jag ofta tycker att det är synd att ta bort färgerna. Fast det finns undantag då även jag tycker att en bild gör sig bättre i svartvitt.
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-05-07 11:42
Mycket tänkvärd kommentar Margareta. Som jag miossat förut, men tar igen nu: Tack!
Förstår din oro och hoppas att ögonen kurerat sig nu. Jag har själv dragits med ögonproblem hela vintern, med både gråstarr och tidig makuladegenration i familjen blev jag väldigt orolig att det var min tur innan men snart fykkda 60. Som tur var var det inte dags ännu...men att inte se vettigt var en ny och rätt ledsam upplevelse. Så hoppas verkligen dina ögon kurerat sig!
Här röstar jag på svartvitt! Jag tycker att både molnen och öarna kommer fram bättre i den varianten.
Glad Påsk!
Bjarne
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-05-07 11:43
Tack Bjarne....missat din kommentar två gånger. Fy på mig! Ser ju ut som en medveten tanke...vilket det inte har varit. Har suttit i Skåne sen före påsk och inte haft samma teknik som här hema, jag skyller på det .
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2014-05-07 11:43
Tack Bjarne....missat din kommentar två gånger. Fy på mig! Ser ju ut som en medveten tanke...vilket det inte har varit. Har suttit i Skåne sen före påsk och inte haft samma teknik som här hema, jag skyller på det .