Tankar och reflektioner om inre och yttre bilder

Vardagsbilder från mitt fönster.

Sitter här och går igenom alla bilder tagna med tagen "hemmavid", kontemplerar att snart betyder "hemmavid" något helt annat.De här bilderna är  från Februari förra året. Utom sista bilden, den tog jag i dag,  bara för att jag fick finbesök! De är tagna genom fönstret i mitt arbetsrum. Kvaliten är medioker, jag vet :) Det här är min arbetsmiljö , på bondvischan 35 km från Stockholms city. Jag inser att jag är priviligierad...i alla fall om man gillar djur och natur. Gör man inte det så ser man nog bara en massa halvdassiga bilder  med högt brus. Bilderna hör alla till mitt årsprojekt, ni vet, det där att ta en bild om dagen varje dag under ett helt år. För mig blev det  här "kameran ut genom fönstret på närmsta grannarna" räddningen alla de dagar jag inte hann med att ta mig ut. Sen är det ju en ren fröjd att ha dessa varelser bara meter utanför där man sitter och jobbar. Idag ser det likadant ut från mitt fönster, förutom snön som är borta. Det gör det svårare att fotografera , djuren smälter ihop med naturen. Men de är där idag med, just nu fajtas ekorrarna runt foderautomaterna. Igår var rådjuren här.

I snart tjugofyra år har vi bott i detta hus, det är längre än jag bodde hemma hos mor min.Känns som att bitar av min varelse har vuxit in i omgivningarna här.Funderar på att göra en bok om skogen och naturen och våra år här här. Som ett tack. Det här huset har sett mina barn växa upp. Våra djur har hunnit med att både födas och dö här. Nu bryter vi snart upp, drar ner till Skåne. Bosätter oss där man kan se horisonten och höra gässen.Samtidigt som jag längtar så det knakar  känner jag ett vemod som gränsar till sorg över att lämna. Kanske kan en bok läka ut vemodet. Sen är det ju så att inget är stilla, allt rör på sig och förändras hela tiden. Det är nog bra att röra på sig även så här sent i livet tänker jag.En ny familj kan få lov att fylla detta hus med liv igen, maken och jag är rätt tysta :)

Kamske hör hon mig genom vädringsfönstret. Hej vackra vän viskar jag.

Krig i tänkar tallen. Ekorrarna tjattrade så högt att det hördes in.Här brukar jag luta ryggen under varma dagar och fundera på jobb problem.

Herr hare smyger fram, som alltid försiktigt och lite misstänksamt Han har full koll på mig där jag står i fönstret.

Någon har hämtat frö för avätning på gren

Fasanhöna som kommer då och då. I alla fall tror jag det är en fasan.

De snabba ettriga grannarna. Ibland tänker jag att deras blod kokar där de far runt. Svänger på svansen, pilsnabba vändningar, korta pauser och sen nya språng.Om man kunde förstå vad de sa tror jag man skulle upptäcka att de är smarta och raljanta på gränsen till oförskämdhet  . Jag kan nästan svära att jag hört dem säga...Hörru tanten, sitt inte där och glo,maten e slut. Rör på baken och kom ut och fyll på.

 

 För ett par veckor sen kom de och högg ned ynglingaträd så nu har vi lite mer öppet också bakom huset. Det nedhuggna drar till sig älgen, har inte sett den på länge men idag dök den upp.

Ha det nu gott allesammans!

Inlagt 2014-02-18 15:50 | Läst 3230 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder på dina naturliga omgivningar! Jag förstår att det känns när ni lämnar detta. Blir det naturomgivning när ni kommer hit till Skåneland också? Välkomna hit är ni i alla fall! Hoppas att det blir riktigt bra för er. Vill bara förvarna om en sak... synliga horisonter i Skåne, det brukar innebära ordentlig blåst det... ;-)
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 19:59
Tack! För kommentar ock välkomnande, det känns bra. Lite pirrigt är det allt att så helt byta miljö
Ja jag har börjat förstå att det blåser i Skåne. :)
Det blir natur i Skåne också, 2 mil öster om Kristianstad, gångavstånd till Östersjön. Natur som påminner mig om
om Ölands alvar lite grann.Det här är bilder tagna 10 min gångväg från där vi ska bo
http://www.fotosidan.se/blogs/anwopictures/ornarna-bor-nara-havet-fast-jag.htm
Vilken omgivning du har med en sån fauna. Lite avundsjuk...Fina bilder och vildsvin skulle jag verkligen vilja fotografera i vilt tillstånd.
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 19:55
Tack Mikael. Ja jag inser att jag har en bra arbetsplats :)
Vildsvin har jag aldrig settm de står på min önskelista också,
Mikael Jakobsson   2014-02-18 20:18
Haha, det var jag som såg fel, tyckte älgen såg ut som ett vildsvin... =)
Whaoo, vilken natur du bor i!! Ett helt zoo utanför ju. Men Annelie, Skåne blir bra!! ;)
Ett lugnare tempo, vidder... och trevliga Skåningar.. ;)) Ha det gott du med!! //Peter
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 19:57
Tack Peter.Ja många djur är det här, så ör det faktiskt. Speciellt nu när vi matar fåglarna. De går ordet ute i skogen.Skåningarna är väldigt trevlia, det har jag redan förstått. Och jag tror också det blir bra. Jag vill ju flytta. :).
Vemodet ger sig nog.
Vilka härliga bilder ock vilken fin omgivning du har Den andra bilden med ekorrarna och trädkryparen kommer på första plats
Välkommen till Skåneland Ha en skön kväll :) // Gert
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 19:54
Tack! För kommentar ock välkomnande, det känns bra.
Och håller med...det är fina omgivningar här där vi bor nu. Också.
Vilken härlig skog du bor i.
Skåne är bra på sitt sätt.
Allt har sin tid i livet.
Marianne
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 20:00
Tack Marianne. Visst är det så, allt har sin tid i livet. Så är det. Jag tror Skåne blir kalas...och vemodet att lämna detta ger sig.
Vilken samling med vilda djur du har utanför dina fönster! Ekorrarna som jagar varandra i träden är vi vana vid, men hare och älg är ju hur coolt som helst! Visst är det en fasanhöna du har. Vi brukar höra hannarna men inge har vågat sej in i trädgården.
Hälsningar Lena
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 20:01
Tack Lena, ja när man matar fåglarna som kommer de andra ut från skogen också.
Det är sk-tkul att sitta här inne och kolla på dem.
Härligt djurliv du har utanför ditt fönster och fina bilder blev det också!
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 20:03
Tack Dan. Ja så här i fågelmatartider ser man både den ena och den andra av skogens djur. På sommaren håller de sig inne i skogen så då är det att sitta på pass som gäller.
Oj vilken utsikt du har från dina fönster! Verkligen fint, hoppas det blir bra i Skåne också, vart ska ni flytta? Hälsn, LO
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 20:04
Tack LO, glad blir jag, Vi skall flytta typ två mil öster om Kristianstad, mina blåsbilder från Tosteberga hamn är tagna 10 minuters gångväg från dit vi flyttar.
Tack! För kommentar ock välkomnande, det känns bra. Lite pirrigt är det allt att så helt byta miljö
http://www.fotosidan.se/blogs/anwopictures/ornarna-bor-nara-havet-fast-jag.htm
Häftigt att ha allt det där utanför fönstren!
Hoppas du får fina vyer på det nya stället också!
/Niklas
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-18 22:39
Tack Niklas. Ja det är lite kul att det på riktigt ser ut så här utanför mitt fönster. Det drömje jag om som barn när jag växte upp i en lägenhet i Hässelby...och ja nya utsikten/vyn blir bra den med...förmodligen ingen älg men gott om rådjur och massor miljarders med fåglar :)
Jag gillar bilderna på haren och ekorrarna. Gör en bok om din tid och den plats där du bott så länge.
Och jag hoppas att du får det bra i Skåne!
Ha det riktigt bra!
Jon Anders
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-19 12:17
Tack Jon Anders...blir glad av din kommentar. Jo jag laddar för detta projekt. Är lite kul idag att man kan göra sin egen bok. Tänkte ge den till barn o barnbarn....men den fpr lite sakteliga växa fram genom att jag går igenom de bilder jag har.
Jag tycker ändå att det låter spännande med flytt, kanske för att jag bär tanken trots att jag nog sitter fast där jag sitter. Tror också att det kommer att kännas bättre när flytten är genomförd, allt jobb med det praktiska är över och du får slå dej ner för att betrakta horisonten.... Det låter så underbart!
Vaddå brusiga bilder förresten, jag tycker att du fångat vardagskänslan och ögonblicket så väldigt bra och det är en rik variation i arter som hålls kring tomten!
Hoppas nu att de kommande gässen bjuder på rika motiv och att det förekommer andra djur som placerar sej framför din kamera även efter flytten!
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-02-20 10:05
Tack Ann-Sophie, blir glad av titt o kommentar. Ja det är många tankar inför en flytt från en landsända till en annan, men jag har tillit till processses :)...tänker både att erkänna att flytta härifrån tar kraft samtidigt som jag längtar till det nya :)
Fin läsning och härlig djurbilder! Särskilt talgoxbilden är vacker tycker jag. Kan förstå både din längtan till det nya och våndan av att lämna. Men du vet ju, du skriver ju precis som det är, livet ÄR rörelse. Och det är aldrig för sent för nästan nånting!!! Det har hänt mer i mitt liv under senaste 10-årsperioden (fyller 74 i höst) än nånsin tidigare.
Hälsningar/ Björn T
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-03-03 12:55
Det är gott att läsa dina rader. Visst är livet rörelse....den nerhuggna skogen bakom mitt hus I Vallentuna är ett så tydligt bevis på det. Älgbilden är från den biten, precis utanför sovrumsfönstret.Ingen har rört den biten på de år vi bott här men nu rensas och huggs det. Ja faktiskt så huggs och rensas det runt alla mina promenadvägar i skogen. Inga kalhyggen gudskelov men upprensning , för att försöka återskapa markerna som de såg ut för 80 år sen.
Oj så mycket djur du har runt huset! Fantastiskt. Många bra bilder blev det också. Haren är jättefin, fasanhönan också. Kul bild på älgen och bra att du fångat blåmesen i flykten!
Ha en bra helg!
Bjarne
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-03-03 12:56
Tack tack...ja haren är en välkommen gäst, fasanhönan likaså, denna vinter har jag inte sett så mycket av dem, förmodligen har de hittat vad de behöver inne i skogen nu när det inte varit så mycket snö
En trevlig samling bilder från ditt fönster! Det är dessa fotomöjligheter man saknar som stadsbo!
Läste lite mer om din flytt i ett tidigare inlägg; verkligen spännande att byta bostadsort så totalt i mogen ålder! Det blir nog inte så tokigt att ha gångavstånd till havet!
Nymölla någonstans? Lite lustigt i så fall eftersom jag brukas vistas bara 2 mil längre bort, både kortare och lite längre perioder varje år. Inte i Skåne alltså utan i Blekinge.
Svar från Annelie Worgard Fotografi   2014-03-03 12:57
Tack Rauni, ja Blekinge är inte långt bort. Orten vi flyttar till heter Tosteberga och Nymölla ligger bara några km längre bort