Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Någonstans i Dalarna...

Det var nästan lite kusligt att vandra omkring på detta ställe. Känslan av Blair Witch Project kom över en. Hade det varit regnigt, dimmigt och småmörkt hade det varit en riktig rysarkänsla. Målet med denna fototur var, nästan i vanlig ordning, en helt annan plats. Den tänkta platsen var dock inte som vi tänkt oss, och istället hamnade vi här. Det finns säkert några som känner igen stället, men jag väljer att inte skriva vart det ligger.

Nedan följer några bilder från "Burkittesville, Maryland"

Dagens musiktips blir Amorphis - Tales From The Thousand Lakes från 1994. Mycket bra!

(klicka för bästa upplösning)

Postat 2011-05-23 23:40 | Läst 4670 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tillbaka på slaggen...

Idag tog jag mig till slagghögen i centrala Falun igen. Denna gång hade jag med mig sonen som är 2,5 år. Tänkte att miljön skulle passa för lite porträtt. Det var mycket som var spännande men några bilder blev det iallafall.

Nedan följer ett par bilder från dagens minisession.

Musiktipset idag blir Pretty Maids - Pandemonium från 2010, efter några svaga år är danskarna tillbaka med besked!

Postat 2011-05-21 00:05 | Läst 4686 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En bra kompakt...eller en billig...eller både och?

Jag har med mig någon av mina kameror så ofta jag kan. När jag åker bil i jobbet ligger alltid en kamera i passagerarsätet, man vet ju aldrig. Jag brukar tänka på den gången när det satt ett lodjur vid vägkanten. Jag stannade bilen och vi tittade på varandra. Det var nog inte mer än fem-sex meter emellan oss. Det är ganska många år sedan, och någon kamera hade jag inte.

Ibland blir dock dessa systemkameror för stora att ta med sig. Jag har därför börjat kika på någon lämplig kompaktkamera. Jag har oftast tänkt att kan jag inte ha det bästa (systemkameran) med mig, då kan det kvitta. Blir det bara halvbra bilder är det bättre att vara utan bilder. Men jag har börjat tänka om, och det finns säkert kompakter som är väldigt kompetenta. Jag vill t ex kunna ta med kameran i fickan under ett träningspass på cykeln. Det är nu det börjar beröra rubriken en bra, billig eller både och. Jag har inte varit direkt insatt i kompaktgenren, och är väl inte nu heller men ett krav är att den kan ta bilder i råformat. Det har väl egentligen varit det enda, så det går att mecka lite med bilderna. Bra, billig eller både och, ja vad får det kosta? Tanken är att den ska kunna följa med oavsett väder och vind. Jag började kika på billigaste som kan raw, och som alltid betar man sig uppåt. Här om dagen hade jag kommit till Fuji X100, som väl är lite av en slutstation bland kompakterna. Den där typiska känslan kom över mig att, jo det är mycket pengar men det skulle vara kul och ha en. När jag resonerade lite mer nyktert med mig själv insåg jag att jag kommer inte stoppa ner en X100 i cykeltröjan när det regnar ute, oavsett hur mycket jag plastar in den, och redan där faller meningen jag har med att köpa en kompaktkamera.

Så, vad skall jag köpa för kamera? Den billigaste som tar bilder i raw är Fuji f300exr, ligger på ca 1800:-. Jag har vidare kikat på Samsung Ex1, intressant med f1,8 på en kompakt. Canon S95 som många rekomenderar. Någon som läser detta kanske kan råda mig. Jag vill ha en kompakt som är hyffsat bra och som man inte gråter blod över om den hamnar under mig om det blir en flygtur på cykeln.

Dagens musiktips blir ett outslitligt album Novembre - Novembrine Waltz från 2001. Tack för idag!

Postat 2011-05-18 22:08 | Läst 4342 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Slänga råfilerna...bilden är klar?

När är en bild klar, färdigredigerad? Man borde ju kunna säga när den är redigerad och sparad i jpg format, då är den klar. Om den är publicerad, levererad eller utskriven, då är den ju definitivt klar. Men på nån hårddisk, eller server någonstans finns denna bild i sitt ursprungsformat, den oredigerade råfilen. Jag satt för en stund sedan och funderade på en bild som jag tog och redigerade för något år sedan, om jag skulle ladda upp den på min hemsida. Jo men det ska jag nog göra, det är ju en bra bild. Men jag kanske skall redigera om den, dra i lite andra spakar och se hur det blir. Det var då tanken slog mig att det är på något sätt fel att ge sig på en bild som är klar. Just denna bild är publicerad på min facebooksida, jag har till och med fått kommentarer på den. Jag tänkte, bilden är redigerad, den är publicerad, den är kommenterad, den är klar. Skulle en konstnär som målat en tavla, hängt den på ett galleri och kanske till och med sålt den, ta tillbaka tavlan för att ändra nyansen på t ex en himmel. Det skulle konstnären naturligtvis inte göra. Det kanske vi som är fotografer inte heller ska göra. Många kanske inte gör det, men möjligheten finns alltid med en sparad råfil. På den analoga tiden blev bilden som den blev, jag är inte så insatt i mörkerrumsteknik, kanske kan en bild påverkas lite där, men milslångt ifrån vad PS kan göra. Detta gör ju oss digitalfotografer till någon sorts konstnär som skapar bilder. Så vart vill jag komma? Jo helt enkelt om jag inte skall leta upp alla "orginal Nef", som jag kallar mappen med de redigerade bildernas råfiler, och helt enkelt radera filerna. Jag har ju en gång bestämt att jag är klar med redigeringen i och med att jag tryckte på knappen spara i jpg format. Bilden är klar!

Jag avslutar detta inlägg med ett musiktips, det får idag bli Riot - Thundersteel från 1988, Rock On!

Postat 2011-05-14 21:18 | Läst 5019 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Källslätten utanför Falun...

...en härlig morgon i Maj. Källslätten, denna idyll någon mil utanför Falun. En fäbod som idag är en plats att må bra på och njuta av naturen. Åkermarken och den fina fruktträdgåren vittnar om att det varit större akvivitet på platsen. Denna plats omnämns i 500 år gamla dokument. Det har även varit fler hus på platsen men många av dem har rivits eller flyttats.

Vad passar då bättre än att en vacker och varm majmorgon packa matsäck med både frukost och lunch och med familjen åka dit och bara vara. Naturligtvis kom även kameran med tillbehör med. Dels för att fotografera omgivningen men även lite porträttbilder på barnen, den äldre 2,5 år och den lille 5 månader.

Är ni i Falun och har tid över, åk dit och koppla av.

Avslutningsvis lite musik, idag tipsar jag om Strangeways - Walk In The Fire från 1989, mäktig AOR!

Postat 2011-05-11 23:37 | Läst 5629 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa