Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Cykel: Ingarvet GP...idag med manuella sjuttiotalarn

Jag beskrev i mitt förra blogginlägg glädjen över att jag fyndat ett Nikkor 200 f/4, byggt någon gång mellan åren 1975-1977. Första testet skedde hemma på gården, vars bilder kan ses i ovan nämnda inlägg. Idag såg jag att det var dags för cykelträningstävlingen Ingarvet Gp i Falun. Det är ganska bra fart, inte så konstigt då många av Sveriges bästa cyklister är bosatta i Falun med omnejd. Då detta objektiv är helt manuellt blir det att ratta en hel del på fokusringen när klungan kommer, men när väl skärpan sitter levererar detta objektiv fantastiskt bra. Kameran, D800, är väl inte heller sportfotografernas första val med sina 4bps, men kanske hjälpte jag den lite på traven, kameran fick fokusera på att ta bilderna och jag att ställa skärpan. Ett bra samarbete :-)

(klicka på bilderna för bästa upplösning)

Postat 2012-06-15 00:23 | Läst 4340 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

36mp genom 36år gammalt glas

Jag gillar att kika efter gammal optik. När jag hittar något lämpligt ,och då helst billigt så man känner att man gjort ett kap, googlas det för att se vad recensionerna säger. Senaste fyndet var ett Nikkor 200mm f/4 i ett ok skick. Serienumret skvallrar om att det är ett tidigt exemplar. En koll på Nikon Serial Database säger att det är tillverkat mellan 1975-1977. 400 riksdaler betalade jag och jag måste säga att det är det största fynd jag gjort när det gäller begagnad optik. Det är vansinnigt skarpt med en härlig kontrast.

Då dagen bjöd på mestadels spöregn blev det lek på gården mellan och i skurarna. Fotografera lekande barn manuellt kanske inte alltid är att föredra men ibland stannar de upp för att diskutera en snigel eller visa en nyfångad groda som skräckslagen försöker fly. Då kan jag i lugn och ro på avstånd fokusera mitt nygamla 200 så skärpan sitter där den ska.

Nedan följer dagens bildskörd med kombinationen gammalt och hitech.

(klicka på bilderna för bästa upplösning)

Postat 2012-06-13 22:45 | Läst 4175 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En vandal på bar gärning

Min bild på nationaldagen blir en bild på en ung vandal. Förskräckligt vad saker och ting kryper ner i åldrarna. Han berättade att han var 1,5 år och på drift hemifrån. Var finns föräldrarna?! :-)

(klicka på bilden för bästa upplösning)

Postat 2012-06-06 20:21 | Läst 4087 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Loppis, lite hårdrock och tåget som inte kommer...men bara tillfälligt.

Loppis är alltid roligt. Känslan man får när man tycker sig gjort ett fynd. Förr var det i princip uteslutande skivor jag letade och lyckades ofta hitta något album jag saknat i någon back. Nu har det svängt lite, visst har jag ögonen öppna i fall det skulle dyka upp skivor, men nu är det mest rekvisita till fotograferingar som jag kikar efter. Ibland hittar man fräna grejor.

En Zeiss Ikon Nettar 515/2 låg och glänste på ett bord. Då jag är en utpräglad digitalfotograf är detta verkligen att vrida tiden tillbaka. Skicket, som är i det närmaste nyskick, gjorde att jag slog till. Den kostade några tior och nu återstår bara att se om jag kan försöka använda den, i alla fall en gång innan den förpassas till finhyllan.

Hur var det då med tåget som inte kommer, men bara tillfälligt. Jag passerade järnvägsstationen då jag tog en runda i byn.

Skönt att det bara är tillfälligt, att det snart rullar igen. Funderar på om det är gräset som måste klippas först.

Naturligtvis inte. Västerdalsbanan är nedlagd för persontrafik sedan i december förra året. Jag skulle åkt sista turen, bara för att ha gjort det en gång då jag spenderat alla lov här sedan jag var liten, eftersom mina föräldrar kommer härifrån. Men det blev inte så, lite synd hade varit roligt se den vägen också.

Tillbaks till loppis...och lite hårdrock. Hittade en Motörhead-tischa i en låda. Perfekt för Arvid som trots sin ringa ålder på 1,5 år gillar hårdrock...hoppas jag :-)

Postat 2012-06-02 21:51 | Läst 4026 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera