Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Kreativitet med vintage...

Jag har aldrig fotograferat analogt. Då menar jag att jag har aldrig haft någon analog värsting. Jag hade en Canon Snappy i början av 90-talet, som förövrigt la av i Åre 1992. Jag minns det väl. Jag och min vän Andreas hade tagit nattåget till Åre för att cykla mountainbike. Det blev några bilder under veckans gång, men en eftermiddag nere vid Åresjön la den av för gott. Sista bilden blev ett försök till actionbild när Andreas sladdar med sin Bridgestone mtb.

Tillbaka till detta med analogt. Jag har som sagt aldrig ägt någon analog systemkamera men har på senare tid insett storheten med de gamla manuella objektiven. Mitt senaste fynd var Nikon E-Series 75-150 3,5 som jag betalade 600 kr för. Det är en fröjd att vrida på detta objektiv på min D700. Det är skarpt, lättfokuserat men framför allt får jag en större känsla av kreativitet. Att ta en bra bild med ett manuellt objektiv ger på nåt sätt en större kick jämfört med en blixtsnabb af glugg. Det slog mig att jag får ungefär 25 st 75-150 för ett Nikkor 24-70. Inte för att jag behöver 25 st E series, och jag skulle inte vilja byta ut mitt 24-70, men ändå, bildkvalitén finns inte alltid bara i det dyra.

Vad vill jag då säga med detta. Kanske att vi som bara fotograferat genom en digital sensor får en större känsla för hur det var förr när vi bestyckar våra digitala värstingar med lite vintage. Det får iallafall jag.

Jag har bestämt att jag alltid skall avsluta med ett musiktips då jag alltid har musik i någon form runt om mig. Idag har Rush Counterparts från 1993 snurrat otaliga varv. Mycket bra!

Postat 2011-04-20 18:53 | Läst 4579 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

På min födelsedag...

gör jag mitt första blogginlägg. Det blir inte långt, då jag inte riktigt vet vad jag skall skriva. Vad skriver folk i sina bloggar? Allt...har jag sett och läst. Jag tycker det är intressant att läsa om just allt. Men när jag själv skall skriva känns just " allt" väldigt ointressant.

Jag avslutar här, detta var ett startskott. Förresten, beskrivningen av min blogg innehåller ordet hårdrock. Jag avrundar denna kväll med foreignervokalisten Lou Gramm's sidoprojekt Shadow King från 1991. Det får bli dagens skivtips. Vi säger så!

Postat 2011-04-18 23:57 | Läst 5083 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera