Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

I kvällsljus

Emil och Arvid vid sjön en ljummen kväll i juli.

(klicka för bästa upplösning)

Postat 2016-07-24 23:23 | Läst 3883 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Roadtrip genom finnmarken och hem igen.

Vid tiotiden på förmiddagen styrde jag och pojkarna Golf-cabben packad med pannkaka, kaffe, badkläder och ett par kameror mot finnmarken. Målet var Helvetesfallet och Storstupet och kanske nåt café på vägen hem. Det var en vältrafikerad riks 70 som mötte oss när vi körde på den i höjd med Insjön. Vårt första mål var en matbutik i Orsa. Glass och sylt behövde inhandlas till pannkakorna. Lite godis och dricka kunde också vara bra att ha. Vi fortsatte E45 uppåt för att efter några kilometer svänga av mot vårt första mål. Pannkaka med sylt och glass. I brist på rastplatser med bord och sittplatser utmed de ödsliga grusvägarna intog vi vår proviant i skogskanten på en varsin sten.

Vårt första huvudmål var Helvetesfallet som avverkades ganska fort. Nästa mål var Storstupet. Innan avtagsvägen ner dit står den legendariska Sj-bussen. Som min fotovän Magnus Höög uttryckte det, "den är helt osannolik". Ja nog är det underligt att den står där och nu fick jag och pojkarna se den med egna ögon. Nere vid Storstupet stannade vi desto längre. Det var mer att se och längre sträcka att gå. Det blev fler stopp med kameran där också. Äldste sonen plåtade också vilket den yngre tyckte var sådär kul. När klockan närmade sig 17 tog vi stigen upp till bilen och drog iväg med riktning hemåt. Vi tog vägen över Skattungbyn för att få lite omväxling, slippa en trafikerad riks 70 och få möjlighet att ta en fika på Turistkaféet Älvhöjden. Med vidunderlig utsikt och rejäla bitar gott fikabröd, läsk och tretår var vi redo att åka vidare. I höjd med Boda norr om Rättvik fick jag syn på skylten mot Styggforsen. Vi passade på att svänga in och gå en sväng när vi ändå var där. Pojkarna var imponerade, ett fint ställe att gå runt på och ta lite bilder naturligtvis. Det hann bli ett stopp till innan vi var hemma. Ett badstopp någon mil hemifrån fick bli det sista på en fin dag. 28,5 mil senare varav många utan tak svängde vi klockan 21 in på gården. En tallrik fil sen stupade de små i säng. Jag skriver det här men nu stupar jag också snart. Nedan ett gäng, ganska många, bilder från vår utflykt på Finnskogen.

(klicka för bästa upplösning)

Postat 2016-07-20 00:58 | Läst 4045 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En sån där ovetenskaplig iso-jämförelse mellan Nikon Df vs Nikon D500

Var länge sedan jag gjorde ett inlägg om prylar men nu tänkte jag göra ett. Har funderat på att uppgradera lite i husväg, dvs kamerahus. Jag har sneglat på D500 med ett autofokus-system som ska vara väldigt vasst, inte bara snabbt utan även väldigt träffsäkert i svagt ljus. För min del är den delen viktigast, då jag fotograferar mycket bröllop där det ibland kan vara dåligt med ljuskällor i mörka lokaler. Då kan min favoritkamera Nikon Df få lite problem att hitta rätt emellanåt. En annan viktig aspekt i min fotograferingskategori är iso-egenskaperna. De är väldigt viktiga och det är ganska ofta jag levererar bilder från min Df på iso 12800 utan några konstigheter. D500 ska enligt tester vara vass på höga iso, vilket gjorde att den även på den punkten fångade min uppmärksamhet. På bröllop använder jag två hus i princip uteslutande bestyckade med 85mm och 35mm brännvidd på optiken. Då skulle mitt Nikkor 24mm 1.4 komma bra till pass på femhundrans crop-sensor. 

Jag tog med mig min 24mm och drog till den lokala fotobutiken och vred på min optik på en D500 och testade runt i butiken. Inget snack om att den är blixtsnabb i fokus. Men hur var bildkvalitén, på lcd-skärmen såg det lovande ut på de höga iso-talen. Men när jag kom hem och redigerade några bilder i Lightroom på samma sätt som jag alltid gör var det inte lika imponerande. Nedan en bild från D500 och Df på iso 12800. Det är nu det ovetenskapliga i mitt test kommer in. Någon kanske säger att så kan man inte jämföra osv. Jag brukar dock tänka att jag ser vad jag ser. Båda bilderna är exporterade i size 2048.

(klicka för bästa upplösning)

Nikon D500 iso 12800

Nikon Df iso 12800

Jag har ytterligare ett gäng bilder som jag jämfört med och brusnivån är högre på D500. Det blir inte lika clean bildkvalitet helt enkelt. Som actionkamera med snabb seriebildstagning och bilxtsnabb och träffsäker autofokus är det förmodligen ingen tvekan att D500 tillhör toppen. Men som porträttkamera slår den inte Nikon Df på fingrarna. D4-sensorn är helt enkelt fantastiskt fin. Min Df stannar i väskan :)

Postat 2016-07-13 20:21 | Läst 2658 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Am I alive...?

När kvällens sista himmel brunnit ut och de naturliga skuggorna slutat dansa tar natten vid. Natten, tankarnas moder, tiden då idéer tar form och skapas någonstans mellan det egna ljuset och de omsorgsfullt placerade skuggorna.

(klicka för bästa upplösning)

Postat 2016-07-06 23:51 | Läst 2808 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bröllop

Jag fick äran fotografera Ida och Henriks stora dag. Det är en fantastisk känsla att fotografera bröllop, denna dag i utkanten av Borlänge. Nedan några bilder från porträttfotograferingen.

(klicka för bästa upplösning)

Postat 2016-07-05 23:09 | Läst 4431 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa