Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Objektivfunderingar och en bild på papper.

Funderingar på att utöka utrustningen med något lämpligt objektiv brukar vara ganska angenäma funderingar. Ända tills man kör fast...vilket ska man ha. Det rör sig i spannet mellan 85 och 135 och mellan dessa siffror finns det en del godbitar, det är fasta af-gluggar som gäller. Kanske skall tillägga att jag fotograferar med Nikon. Det kan vara bra för er läsare att känna till då jag hoppas att ni skall övertyga mig om vad jag skall ha.

När det gäller den fasta skaran av objektiv jag har idag är det förutom 50mm 1,4 enbart manuella varianter. 105 f2.5, 135 f3.5 och 200 f4 plus några till.

Fantastiska objektiv som levererar riktigt bra. Men det är inte alltid manuellt är tillräckligt...effektivt är nog rätt ord. Porträttfoto ute där det sker mycket rörelse. Bröllop, barnfotografering, rörelse men ändå inget som kräver den snabbaste autofokusen. Vid poserande stillastående porträtt kan jag ibland tycka att det manuella förfarandet är att föredra då det gör att man måste sakta ner något och tänka till innan man trycker av. Om det istället är ett bröllopspar som promenerar  mot kameran kan det istället vara tvärtom. Då kan jag istället fokusera på komposition och kameran på sin fokusering. Vid dessa tillfällen idag använder jag ofta 24-70 f2.8 och 80-200 f2.8, men där jag tycker den senare ibland blir för klumpig.

Så vad skall jag ha? Mina tankar sträcker sig från 85 f1.4, 105 f2 dc, 105 f2.8 vr micro och 135 f2 dc. Jag var väldigt inne på 85an ett tag men känner att runt 100 strecket är en fin brännvid. Giv mig råd? :-)

Avslutningsvis bilden på papper. Fick senaste numret av Mitsubishis kundtidning Fits Your Life där en av mina cykelbilder finns med, i detta fall på Rabobankproffset Emil Lindgren. Alltid kul att se sina bilder i tryck.

Postat 2012-12-26 21:53 | Läst 3772 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Porträtt med enkla tillbehör

Fick hem en låda häromdagen innehållande lite ljustillbehör. Bland annat en snoot och "barn doors", vad de nu heter på svenska, med lite olika färgfilter. Billiga grejer som är roliga att leka med och testa. Den som fanns att tillgå när det var dags att prova grejorna var jag själv. Bilden är tagen med en snoot som enda huvudljus och rött filter för bakgrunden. Tänkte få till lite gammal filmstjärnestuk över det hela.

(klicka på bilden för bästa upplösning)

Postat 2012-12-08 21:37 | Läst 3723 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera