Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Schultzbergska villan

Konstnärsvillan i utkanten av Filipstad som konstnären A Schultzberg lät bygga i början av 1900-talet. En väldigt vacker byggnad där förfallet är totalt. Jag fascineras alltid av det övergivna, det förfallna. Det gör jag även här, när gick den sista bofasta ut genom ytterdörren för sista gången? Men i detta fall känns det även väldigt onödigt att en sån speciell byggnad bara förfaller, och i detta fall så långt att det inte finns en chans att rädda. Jag kan bara ana mig till alla fina detaljer som funnits i detta hus, men som tiden ätit upp.

(klicka på bilderna för bästa upplösning)

Inlagt 2012-07-30 12:26 | Läst 7024 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härliga bilder! Har själv varit i ett övergivet torp och fotograferat idag, och bilder kommer nog om några dagar.Det är sån mystik över gamla övergivna hus och det brukar bli väldigt effektfullt att fotografera. Fint fångat! =)
Svar från Erik Birgerson 2012-07-31 17:55
Tack för din kommentar! Ja visst är det en skön mystisk känsla över gamla övergivna byggnader. Ser fram emot bilderna från torpet. Mvh Erik
2014-05-04 02:37   Doris
Hallå där!
Jag fick syn på detta hus idag och blev nyfiken på mer utav dess historia. Har googlat men inte hittat så mycket mer än det du skriver om att Schultzberg bott där. Vet du något mer om huset? Jag vågade faktiskt inte gå där, men blev mer övertygad om att göra det nästa gång tack vare dina grymma bilder :)
Svar från Erik Birgerson 2014-05-04 21:43
Hej och kul att du gillar bilderna. Jag vet faktiskt inte så mycket mer än att Anshelm L Schultzberg lät bygga villan 1916 och att han dog 1945. Skulle vara intressant att veta vem som bott där efter honom, om nu någon gjort det, och framförallt få se bilder hur det såg ut innan förfallet tog över. Det känns lite riskabelt att gå in pga rasrisk. Upp på övervåningen vågade jag inte.
Mvh Erik
2014-06-11 18:08   Mikael Mogren
Intressant och sorgligt. Schultzberg var rejält uppburen som konstnär på 1920- och 30-talen. Bra dokumentation, tack.
Vet att denna tråden är gammal. Men kan förmodligen få fram en del bilder ifrån husets gulddagar
Kan förmodligen få fram en del i formation med. Min morfars morfar tog hand om detta huset under tiden Schultzberg va i Stockholm. Har ett sommarhus 200 meter ifrån huset där 100tals bilder finns.

Skall fråga morfar om han kan skriva ner lite av det han kommer ihåg då han ofta va med och sprang runt i huset som barn.

Gillade huset och har själv vart inne i huset både under och övervåning

//Markus