Allt möjligt.

Runde och lunnefåglar 2017

Hade bestämt mig för att göra en resa till fågelön Runde i Norge för att titta på och fota lunnefågeln. Planering redan på vårkanten och tillsammans med en fotokompis siktade vi in oss på att åka i maj. Men efter lite efterforskning så kläcks inte ungarna förrän i slutet av juni början på juli. Det är då hanarna kommer in med fisk från havet till boet. Och bilder på fisk i munnen ville vi ju ha. Dock fick fotokompisen prioritera en solresa med frugan istället för Runde. Så när juli kom begav jag mig själv iväg mot Runde.

Fina vyer och konstiga vägar i Norge.

.

.

Krokigt värre..

.

Många timmar senare så var jag framme i Runde och Goksöyr camping. Jättefin camping som rekommenderas. För att ta sig upp på Runde berget och kika på lunnefåglarna så behöver man kämpa sig upp för en stig som från början är snudd på en lodrätt vägg! Men planar ut på toppen och blir en behaglig terräng att vandra i.

Fina vyer här uppe på toppen också.

.

Väl uppe på toppen så hittade jag snabbt åt det ställe som är samlingspunkten för skådare och fotografer. En liten platå som ligger nedanför en sluttning på andra sidan berget. Den utmärks med en stege ner till själva avsatsen som även har avspärrningar runt om i form av stolpar med en vajer.

Det är som mest aktivitet på kvällen kring kl 21-22 men första dagen var jag uppe mitt på dagen och fick fina bilder på lunnefågeln.

.

.

.

Men det var på kvällen som det blev som bäst att gå upp på berget. Framför allt blir det ett fint ljus när de sitter utanför sina bon.

.

.

.

.

.

Är man på Runde så har alla skrivit och sagt att du ska ta en båttur med båten Aquila och kapten Johan. Den bokas och betalas i receptionen på campingen. Kan bara instämma att det är en väldigt fin båt och duktig samt kunnig förare. Man kommer väldigt nära lite andra fåglar som Runde också bjuder på.

Toppskarv

.

Havssula

.

.

Havstrut

.

Havsörn

.

Resan till Runde kommer jag garanterat att göra om. Finns mycket att se på Runde. Fina landskap och vyer men framför allt den vackra lunnefågeln.

.

Inlagt 2018-01-22 23:09 | Läst 4063 ggr. | Permalink
Detta kan låta som en klyscha men det är det inte: Fina bilder!
/MA
Svar från sears 2018-01-23 08:05
Tack Mats! Ingen fara, det är alltid trevligt och uppskattat när någon gillar bilderna man tar.

MvH
Johnny
Toppenfina bilder på lunnefåglar och även annat. Snyggt fångat i flykten med fisk i näbben. Vi var på Runde och dök 2005, vilket var fantastiskt. Men dykcentret finns inte längre. VI ska dit I sommar, men nu är det mest fåglarna som drar. Dyka får vi göra på andra ställen. Måste man klättra ner på stegen eller kan man fota lunnefåglar utan den strapatsen. Stegen fanns inte när vi var där och jag hade inte mer än en kompaktkamera på den tiden, så det blev mest bilder från dykbåten och under vatten. Vi åker i början på juli.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2018-01-23 08:18
Tack så mycket Lena! Vad kul att du ska dit. Det går nog att se från lite andra ställen men det bästa stället och komma dem närma är på den här platån. Stegen är inte så farlig. Tror det var 2-3 pinnar och sedan var man nere. Finns mycket att hålla sig i också. Platån i sig är rätt så stor men ett tips är att ändå vara lite i tid så man får en bra plats när lunnefåglarna kommer in från havet. Det brukar bli mycket folk.

Hoppas att vädret är bra för er. Och åk en tur med Johan på hans båt Aquila.

MvH
Johnny
Havsörn har ju Norge gott om, de passar väl in i landskapet. För övrigt en väldans fin parad med fåglar, måste varit en fantastisk resa, även om Norge i sig är fantastiskt med vyer bak närapå varje krök.
Svar från sears 2018-01-23 11:20
Tack Stefan! Ja det var verkligen en fantastisk resa på alla sätt och vis. Norge i sig var en överraskning helt klart. Ett sagolandskap stundtals.

MvH
Johnny
Mycket bra bilder, grattis!
Svar från sears 2018-01-23 11:20
Tack så mycket Wolfgang!

MvH
Johnny