Allt möjligt.

Försvarsmaktens flygdag i Uppsala

I år var det dags igen för Upplands flygflottilj F16 i Uppsala att stå som värd för flygdagen. Senast var år 2018 och då kom det 150 000 besökare. I år var det nära 200 000 besökare vilket får konsekvenser i biltrafiken. Så för att underlätta lite för besökarna så var programmet nedbantat och kördes 2 gånger uppdelat på förmiddag och eftermiddag.

Några bilder blev fångade.

.

En av veteranerna som visades upp. AJS 37 Viggen. Förra generationen av flygplan i tjänst.

.

Pilot Stellan Andersson från föreningen Swedish Air Force Historic Flight.

.

Sveriges snabbaste civilregistrerade flygplan. (Om inte världens snabbaste).

.

Ett modernare flygplan JAS 39 C. Vårt nuvarande flygplan i tjänst.

.

Två 39 C som startar samtidigt. Ett sätt att snabbt få upp flygplan i luften. Gäller att hålla koll på varandra i kastvindarna.

.

Sedan så visades framtiden upp. JAS 39 E. Hypermodernt plan. Kan bära mer vapenlast, kraftfullare och känsligare sensorer, lättare att underhålla m.m

.

JAS 39 E i luften.

.

Helikoptrar fanns också på plats. Här visar sjöfartsverket upp sin AW 139.

.

Försvarsmaktens Helikopter 16 (Blackhawk UH 60)

.

Helikopter 16 lämnar av vattenflaskor.

.

En överflygning på låg höjd av bombplanet B-52H stratofortress från amerikanska flygvapnet. Sverige genomför övningar med dessa i nuläget. Just denna utgick ifrån England innan den passerade Uppsala.

.

Bombplanet B-52H ovannämt eskorterades av förutom Sveriges 39 C gripen även utav två stycken Typhoon FGR4 från Englands Royal Air Force.

.

Försvarsmaktens TP 84 Hercules visades upp. Här ska den precis hämta upp marktrupper.

.

Finlands flygvapen visade upp sin F/A Hornet. Här skjutandes motmedel mot robotar i form av facklor.

.

De gasade på rejält stundtals med sina dubbla motorer. Här en kondensationseffekt när det går fort.

.

Så några bonusbilder på AJS 37 Viggen från dagen innan flygdagen då de övade lite i fint väder. Viggen är en favorit.

.

Högt upp i det blå och det går undan rejält.

.

Inlagt 2022-09-02 19:45 | Läst 1093 ggr. | Permalink
Fina bilder från flygdagen! Jag är född och uppvuxen i Nyköping, och på F11 huserade Lansen och Draken och dom såg man ofta. Viggen hann inte bli placerad på F11 innan flottiljen lades ner, men de kom på besök ibland.
//Anders
Svar från sears 2022-09-03 20:55
De var också på plats och visade upp sig. Faktiskt fanns 4 generationer av flygplan som varit i tjänst inom flygvapnet. Tunnan, Lansen, Draken, Viggen. Jag har en bild när de flyger formation men det blev mycket bilder ändå att visa upp. Tack ska du ha Anders!

MvH
Johnny
Trots att jag inte ens är intresserad av flygplan har jag ändå väntat på ditt inlägg från denna uppvisning :-) Snyggt gjort med lagom mycket information till varje bild. Jag gillar bilden när helikopter 16 lämnar av vattenflaskor och Herculesplanet som ska hämta upp marktrupper. Den där bombplanet från Amerikanska flygvapnet är ju också rätt intressant (fast jag inte är intresserad :-) Kul att få se dina bilder och de är proffsiga från första till sista rutan.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2022-09-03 20:57
Det blev väldigt mycket bilder en sån här dag. Kul att du gillar det fotografiska även fast intresset för motivet är lågt. Tack Lena!

MvH
Johnny
Snyggt, fin serie. Kul att se JAS variant E den var ganska olik de tidigare, nästan ett nytt plan. Viggen och Hercules var det vi hade på F7 när jag gjorde lumpen där, det var några år sedan
Svar från sears 2022-09-03 20:58
Ja det var kul att sen nya 39 E. Viggen är en favorit. Underbart ljud i dem.
Tack Peter!

MvH
Johnny
Bra bilder här! Minns 60-talet när det mest var Draken som svischade förbi på låg höjd över skärgården och skrämde livet ur oss ungar.. Minns också att man såg Viggen mer och mer komma under det 60-talet! Saknar 'helikopter 4' den var kul att flyga med, och har gjort det en hel del i ett tidigare yrke. Vi hade en hel dags övning en gång, där vi vinschades ner på ett fartyg och sedan upp. Även låg och snabb taktisk flygning mellan öar 'tätt' i skärgården och branta upptagningar och dykningar förekom.. Även en skarp 'tryckkammarövning' (vatten dykning) var jag ansvarig för en gång där tryckkammaren med 2 personer i flögs in till Karolinska i Solna från Korsö (öster om Sandhamn), där den mindre tryckkammaren dockades ihop med deras större medicinska tryckkammare där även medicinsk personal kan medverka. Övningen för/med tryckkammaren är inte så komplicerad, men handlar mest om 'logistiken' att kunna transportera tryckkammaren med helikopter och samtidigt ha tillräckligt med luftflaskor med sig att byta med för att kunna försörja tryckkammaren med 2 personer med luft.. Allt fungerade fint minns jag.. Kul att se en B-52 här också, nu när jag har sett såna live från balkongen..
Hälsn!
Svar från sears 2022-09-03 21:01
Jag kan minnas att du har jobbat med det. Kul att du delar med dig och kul att lite minnen bubblar upp för dig. Spännande historia med tryckkammaren. Förstår att du fått varit med om mycket i ditt jobb.
Tack Jan!

MvH
Johnny
Hej Johnny - imponerende fly-fotos.
Samme høje bildkvaitet som sædvanlig fra dig - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från sears 2022-09-05 09:28
Tack så mycket Erik!

MvH
Johnny
Excellenta bilder, mycket snyggt. Roligt att se Viggen i luften igen. Jag har varit på ganska många av flygmässorna/ uppvisningarna på Le Bourget och Farnborough men det är ett tag sen nu. Eftersom jag var där i tjänsten hade jag aldrig "tung" fotoutrustning med, oftast bara en kompakt. Har inte heller sett Gripen modell E, varken på marken eller i luften. Noterar att den verkar ha längre nos (allmänt större förstås), antar att ny AESA-radarn tar större plats? Dom sista typ 10 åren jag jobbade hade jag mitt kontor precis vid änden på på flygfältet i Malmslätt. Roligt att se bilderna, hälsningar/ Björn
Svar från sears 2022-09-05 09:36
Då har du också fått se en hel del kan jag tänka mig. JAS 39 E har större och kraftfullare sensorer inklusive radar. Det var lite kul att se på plats 6st generationer av flygplan som varit i tjänst inom flygvapnet.
Tack Björn!

MvH
Johnny