Allt möjligt.

Ja det snöar

Tänk att varje gång det kommer snö här i Stockholm så är det kaos. Snöröjningen får inte undan snön från vägar och gator och mitt uppe i allt så ska folk ut och åka med sommardäcken på bilen. Min bil står tryggt där den står just nu tills snöröjarna behagar dyka upp... och vinterdäcken har varit på sedan länge.

.

.

Inlagt 2022-11-21 10:30 | Läst 651 ggr. | Permalink
:) samma visa varje år och många blir förvånade att snön kommer. Jag läste lite roat om kaosen i "stan"
Visst vet att det är både färre bilar och folk ute på bygden ..har en fot i båda men jag tyckte det var lika komiskt när jag bodde i huvudstaden.

Mjukt inbäddad bil 👍
/N
Svar från sears 2022-11-21 18:50
Ja man skäms lite. Som uppvuxen i Norrland så blir man en smula irriterad när man vet att det inte behöver vara på det här viset. Till och med plogbilarna kör i diket här nere.
Härligt med snö i alla fall. Hoppas nu den kan ligga kvar ett tag.

MvH
Johnny
Visst blir det samma röra varje år, även när de vet att de ska komma.
Snöröjarna jobbar på våra tak just nu för att minska risken att någon få en massa snö över sig.
Mvh Bengt
Svar från sears 2022-11-21 18:55
Ja det är märkligt att snön behagar dyka upp varje år.

MvH
Johnny
Ja det är mycket snö nu, jag har varit ute en sväng med snöslungan eftersom jag hade ett par timmars uppehåll mellan jobbmöten.

Ang. sommardäck så tänker inte folk på att de kan åka dit för vårdslöshet i trafik om de orsakar en olycka och det visar sig att de kört med sommardäck på bilen. Det är först i december som man måste ha vinterdäck, men man är alltid ansvarig för att fordonet är i skick att framföras i trafiken. Och som det ser ut i stora delar av landet så är det inte lämpligt skick att köra med sommardäck.
//Anders
syntax 2022-11-21 12:54
Det där med vårdslöshet i trafik misstänker jag är en vandringssägen, en skröna. Finns det någon prejudicerande dom?

Det är ju så att om bilen är godkänd i besiktningen, så är den per definition trafikduglig. Rent praktiskt är det även så att lite tyngre bilar med felfria sommardäck av bredare modell (stor anläggningsyta) och försedda med ABS och antisladd, har utmärkta köregenskaper i ganska mycket snö - medan vinterdäck inte garanterar halkfri körning för någon bil om det är extrahalt.
Det verkar som om en åklagare har lite väl mycket uppförsbacke för sin bevisföring i rätten. Åklagaren måste nämligen själv tro på en fällande dom för att överhuvudtaget föra upp saken.
Alltså det vill till en hänvisning till en prejudicerande dom för att räta ut detta frågetecken.
nyanders 2022-11-21 17:54
Mitt påstående kommer från Polisen Huddinge på Facebook. https://www.facebook.com/search/top?q=polisen%20huddinge

Alla har ju inte Facebook så jag har klippt ut just den aktuella texten, det är en retoriska frågor som polisen själv skrivit och besvarar.

"Fråga: Råder vinterväglag när det ser ut som på fotot?
Svar: JA.
Fråga: Krav på vinterdäck?
Svar: NEJ, det gäller från 1/12.
Fråga: Tillhör det sunt förnuft att använda vinterdäck ändå vid liknande väglag, med tanke på sin egen och andras säkerhet?
Svar: JA. Dessutom kan man komma att misstänkas för vårdslöshet i trafik om ”fel däck” sitter på, och man ger sig ut i liknade väder som på bilden.
DELA GÄRNA.
Inspektör Reine Berglund"

//Anders
Svar från sears 2022-11-21 18:41
Vinterdäck handlar inte om bra mönster utan att gummiblandningen inte hårdnar och försämrar fäste och broms förmåga. Tror det är redan vid 5 plus som sommardäck börjar bli påverkade.

Sedan har vi ju det här med sunt förnuft också. Jag menar hur bra är det att åka ut och utsätta sig själv och andra för fara bara för att man har rätten på sin sida..

MvH
Johnny
syntax 2022-11-21 19:19
Visst är det så - men det är lite en annan sak. Jag svarade på Anders påstående:

"...Ang. sommardäck så tänker inte folk på att de kan åka dit för vårdslöshet i trafik om de orsakar en olycka och det visar sig att de kört med sommardäck på bilen" (före den 1 december alltså).

Det är inte så säkert enligt min mening. I domstol måste man bevisa saker och ting. Till att börja måste man visa att någon har varit vårdslös i trafiken. Det låter sig inte göras så lätt när det nu är så att många bilar kan framföras helt säkert i måttliga snömängder på sommardäck (som jag beskriver här ovan) - och att detta är tillåtet före den första december. I ett sådant scenario utsätter man inte någon för fara - extra fara skall man kanske säga, det är alltid farligt i trafiken.
Så där såg min bil ut vid lunchtid idag då jag var tvungen att åka till jobbet några timmar. Jag hade en grej som jag måste göra på plats, så det var bara att sopa och skotta undan.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2022-11-21 18:45
För min del så skulle inte sopa av och skotta hjälpa så mycket då vägarna runt omkring inte var plogade.
Kul med snö ändå. Hoppas bara inte det blir som Stockholms snöröjningsberedskap tror och hoppas på att det ska smälta bort :) För det är trevligt om det kan ligga kvar ett tag nu.

MvH
Johnny
Ja samma visa varje gång. Även jag har låtit bilen stå även att man varit sugen på en runda till skogen.
Svar från sears 2022-11-22 15:50
Ja så är det. Man får göra lite uppoffringar ibland faktiskt.

MvH
Johnny
För säkerhets skull sitter det vintersulor på ena kärran och sommardito på den andra ;)
På vintern ska man ha rött hus, så de så...
HaD/Gunte..
Svar från sears 2022-11-22 15:51
Hehe det är bra det. Faluröd är toppen.

MvH
Johnny
OJ OJ Johnny - det er længe siden, at vi fik så meget her i Roskilde.
Fornuftige holdninger og indstillinger.
Mvh. Erik.
Svar från sears 2022-11-22 15:53
Tack för det Erik!

MvH
Johnny
Vacker bild och din bil verkar ha det mysigt :-)
Kan du skicka lite av det vita till oss? Vi fick så lite och det har redan börjat smälta...
Hälsningar Halina
Svar från sears 2022-11-22 15:55
Idag har den fått av sig all snö och vägarna i närområdet har blivit plogade också.
Ja slasket ser man inte fram emot nej. Tack Halina.

MvH
Johnny
En hel del konstiga kommentarer här.. låter som många tycker att 'man' (gatukontoret) ska börja skotta innan det ens börjat snöa t.o.m.. När det blir en 'snökanon' så här så går det inte att hinna med den mängd som faller ner, det är också alltid för många privatbilister ivägen för att klara detta när det snöar så här mycket! I november 2016 så kom det ännu mer i Stockholm, och på kortare tid dessutom.. Då var det verkligen kaos här, nu tycks det mer ha drabbat 'orten' runt Stockholm! Promenerade hem från city igår på eftermiddagen, och såg inget kaos alls under den promenaden.. Och det var fint med snön/slasket, och Körsbärsträdens blommor i Kungsträdgården såg inte heller ut att ha tagit någon skada! Bra bild här, såg såna insnöade fordon parkerade på Skeppsbron igår..
Hälsn!
Svar från sears 2022-11-22 16:02
Ja det är märkliga människor som är ute och kör med sommardäck som ställer till med olyckor och annat besvär. Sedan sitter Stockholmarna 5 timmar i kö för att få däcken bytta istället för att ta fram domkraften själv. Säger också lite om mentaliteten... hur gör folk vid punktering kan man undra. Visst är det härligt med vinterpromenad och njuta i lugn och ro av snön som kom. De som skulle till jobbet på morgonen och hem på kvällen tyckte nog inte likadant.

MvH
Johnny
Snön som föll här nere ser ut att redan vara på väg att smälta bort. Lika så gott det så att man ge sig på att cykla igen. Fick plocka fram höstjackan när snön kom. Har annars klarat mig gott med skaljackan och en ulltröja under hitintills. Får se om det är möjligt att ta upp cyklandet igen om några dagar. Milen jag har hem går så mycket snabbare att cykla än sitta på en buss eller ligga i bilköer.

Hälsningar Jörgen
Svar från sears 2022-11-23 10:51
Det går snabbt här i Stockholm också nu. Bra att kunna ta cykeln. Här var det flera som tog på sig skidorna.

MvH
Johnny