En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Att utforska ett ämne/tema med fotografier

Jag har ju fömånen att kunna surfa på fotosajter på arbetstid och idag ville jag uppdatera mig lite på hur olika fotografer utformar sina hemsidor. Jag vill ligga i fas med formgivningen för att vår Portfolio skall ha ett modernt och fräscht utseende så att de som använder den känner sig nöjda.

Jag hamnade på utomordentligt spännande http://500photographers.blogspot.com där jag bläddrade runt och läste. Men istället för att hitta någon riktigt intressant formgivning så hamnade jag på den amerikanska fotografen Taryn Simon. Jag läser att hon fått en del priser och ser lite bilder men förstår inte riktigt sammanhanget. Det som fångar mitt intresse är en 17 min lång film från ett TED föredrag.

Det jag slås av är hur intressant fotografi kan vara när det sätts i en kontext och där bilden symboliserar något. Taryn har utforskat olika teman och med sina bilder fått fram effektiva och intressanta bilder som beskriver något större. I serien "An American Index of the Hidden and Unfamiliar" så letar hon fram dolda och okända saker och tar väldigt avskalade bilder på motivet. Hon har tagit en bild på kablarna som innehåller telefontrafiken mellan USA och Europa, en bild på blindskriftversionen av Playboy, en bild på burk med HIV-virus mm. Allt låter väldigt enkelt men det är väldigt intressant framställt.

Hon har också utforskat och jobbat igenom en bildserie "The Innocents" som är bilder på människor som blivit oskyldigt dömda på grund av felaktig utpekning via fotografier. Hon har alltså tagit avstamp i hur människans öga kan luras av fotografier och vilka konsekvense det fått. Bilderna är väldigt kompetenta och tillsammans med bakgrundinformationen om fallen så blir det en extraknorr.

Jag blir väldigt imponerad av någon som lyckas ta foto till nästa nivå och verkligen använda det. Jag känner att jag genast måste tipsa Fotografiska om henne!

Och är är föredraget. Se det! Det tar 17 min och du kommer få lite perspektiv på ditt fotograferande och funderingar med syftet.



http://www.tarynsimon.com

Inlagt 2011-01-21 10:57 | Läst 5570 ggr. | Permalink
Tack för den länken, David! Mycket intressant och vilken skärpt böna. Starka fotografier som vart och ett skulle kunna rymma en entimmesföreläsning.
Svar från David Elmfeldt 2011-01-21 12:46
Eller hur, superskärpt! Otroligt inspirerande!
Tack för det tipset, David. Otroligt inspirerande och intressant och speciellt och får mig verkligen att tänka efter på syftet och med vilket inre perspektiv jag fotograferar.