Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Ny funktionalitet för att lägga till flera bilder i ett blogginlägg

Vi släppte ett nytt blogg-skriv-verktyg (editor som vi kallar det internt) häromdagen och ett önskemål var att kunna infoga flera bilder på en gång. Det har vi nu fixat. :)

Se bilderna nedan. Gör exempelvis en mutliuppladdning av bilder. När du skall foga in bilderna så väljer du Till välja flera-länken till höger om tumaglarna (markerad med blå plupp i skärmbilden).

I skärmen efter så får du upp tumnaglarna igen men nu har du kryssruta på bilderna. Välj rätt bilder. Klicka ok. Och klicka ok på rutan efter. 

Angående webbläsare och funktionalitet

Som ni märker så fungerar olika webbläsare olika bra. När vi bygger så testar vi med de vanligaste som står för ca 80-85% av trafiken - Google Chrome, Safari och Netflix. Det har vi gjort denna gången och då är det full funktionalitet. I statistiken kommer sen Microsofts webbläsare och Opera. Microsoft har alltid haft webbläsare som betett sig annorlunda än övriga. Opera brukar funka bra men är en liten webbläsare sett till användare. Det innebär dock inte att vi inte tänker se till att Edge skall ha full funktionalitet utan mer att vi rekommenderar att hellre köra tex Google Chrome eftersom den ger en bättre upplevelse när du surfar. 

Så vi kommer kika på varför Edge beter sig annorlunda och under tiden så kan ni själva lösa det genom att använda Google Chrome.

Postat 2018-08-27 19:36 | Läst 1295 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Ny bloggeditor (blogg-skrivar-verktyg)

Nu släpper vi en ny version av blogg-editorn, alltså hur det ser ut när man skriver och redigerar ett blogginlägg. Den är i princip samma funktioner som innan men tydligare och renare utseende.

Edit:

När du läst nedanstående så finns två inlägg till om funktionalitet:

Så ställer du in bild som visas i listor och vid delning till Facebook
Bättre stöd för att lägga in flera bilder samtidigt
Ytterligare finslipningar av infogning av bild

1. Nytt blogginlägg

Så här ser det ut när man står på ett nytt blogginlägg. Samma fält som tidigare men redigeringsrutan ser annorlunda ut.

2. Stilar

Vi har skapat upp fem stycken stilar som man kan använda för att få till ett fint blogginlägg. Du hittar dessa under Format - FS Bloggar.

3. Infoga bilder. 

Att lägga till bilder är av det viktigaste momenten och här har vi försökt förenkla och renodla. Man kan lägga till bilder på tre sätt, uppladdning av en (1) bild, uppladdning av flera bilder samtidigt (multiuppladdning) och det sista sättet är att välja en befintlig bild i något av dina album på Fotosidan.

Bilduppladdning börjar med att du klickar på bild-ikonen i verktygsraden. Du får upp en popup och Källa (bild) fältet har till en höger om sitt fält en foldersymbol. Klicka på den.

5. Ladda upp / infoga bild

Du kommer nu till popupen där du kan välja mellan de tre valen Ladda upp ny (enskild bild eller multiuppladdning), Välj uppladdad (här visas uppladdade bilder) och Välja bild ur album (på Fotosidan).

6. Välj bild ur album listar din album

Du klickar på rätt folder och bilderna i foldern visas.

När du klickar på en av bilderna så ser du att fältet överst får en kod-snutt. Det är lite otydligt men det är enda indikationen just nu på att du valt en bild. Klicka Ok.

7. Ladda upp ny bild

Vill du ladda upp en ny bild så väljer du Ladda upp ny bild-fliken (till höger finns en länk för Utökad uppladdning. Klickar du på den så kommer du till Multiuppladdning).

Välj "Välj fil"-knappen och leta rätt på bilden på din hårddisk. Klicka sen på Ladda upp-knappen.

8. Välj bild

Du hamnar nu på Välj uppladdad fliken där du ser alla bilder du har laddat upp. Välj bildstorlek. Stor ger en stor bild som ligger från kant till kant i inlägget, medan Tumnagel ger en liten bild. Välj och klicka ok.

9. Bekräfta vald bild

Efter du klickat ok så möts av popupen för bildkälla. Klicka ok. 

10. Bilden är nu infogad i inlägget.

12. Multiuppladdning - flera bilder samtidigt

Välj bildikonen igen och klicka på folder-symbolen för källa. Välj Ladda upp ny och Utökad uppladdning. Där väljer pekar du ut dina filer på hårddisken och väljer sen Ladda upp. Du får information om hur varje bild laddas upp. När det är klart så hamnar du på fliken där du ser alla bilder och väljer sen att infoga en bild i taget i inlägget.

13. Radera uppladdad bild

Om du laddat upp bilder som du inte vill ha kvar som val att infoga, välj då Underhåll-filer-länken som ligger under tumnaglarna på Välj uppladdat fliken. Då får du en kryssruta per bild och kan radera genom att välja Spara i botten.

14. Vill du bestämma vilken bild som skall synas i blogglistan?

När du laddar upp så kan välja vilken bild som skall vara Puffbild. Markera det med dropdownen i samband med uppladdning av bilden. Se nedan:

Frågor? Funderingar?

Vad tros? Funderingar? Frågor? Skriv ett svar här vettja :)

Postat 2018-08-24 16:35 | Läst 1812 ggr. | Permalink | Kommentarer (26) | Kommentera