Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Att filma med drönare - inte så lätt

DSC01864.jpg

Förra veckan fick jag och en liten skara europeiska journalister prova på att filma WRC i Portugal från drönare tillsammans med ett team från DJI under den första tävlingsdagen. Det blev en intressant och inspirerande resa.

Väl incheckad på hotellet och en sen middag i hotellbaren så var det läggdags. Det var nämligen riktig fakirtid på nästa dags samling - 05:45. Som lök på laxen hade inte frukosten öppnat, så på tom mage packade vi in oss i bilen för avfärd mot dag 1 av WRC Portugal. 

Bakgrunden till inbjudan är att DJI är sponsor till WRC och producerar en del av det väldiga material som varje dag blir summeringar av dagens tävlingar. DJI har ett drönar-team som filmar varje deltävling och som via minneskort skickar materialet till WRC:s stora produktionscenter där drönarbilderna blir en del av dagens summeringar. Vi skulle få följa hur teamet jobbar och även få testa att filma. Spännande!

Fördelen med såna här pressresor är att man får ackreditering och kan stå på innerplan. Vi var på plats runt 07:30 och det var rejält med publik på plats. Den första deltävlingen är en shake-down där man kör en kort sträcka (i detta fallet tog det runt 4 min) för att testa bilarna samtidigt som tiderna ger placeringar och poäng. Så när en bil kört så kunde den åka tillbaka till centret, skruva och sen komma tillbaka och köra igen. Allt med väldigt uppstyrda regler för hur mycket tid man får mecka, hur däck får bytas etc, allt med syfte att skapa taktik kring reglerna.

Varmt och fint morgonljus lovade fina bilder och prick 08:30 vrålande den första bilen förbi. Otroligt mäktigt! Drönarteamet följde varje bil i snygga panoreringar. Teamet filmade med en DJI Inspire 2 och bestod av pilot och fotograf. De hade även en kille som använda en Phantom för att samla kompletterande film och stillbilder.

Efter någon timma hade teamet samlat så mycket material att det var vi journalisters tur att få testa att filma. En väldigt kort instruktion från piloten - "just frame the car in the middle and adjust to right while I am paning!" så fick jag kontrollen i min hand. Jag fick en tydlig känsla av att det inte alls var så lätt. Mycket riktigt. Det var lätt att filma så länge drönare stod still men så fort drönare följde bilen så var det god natt! Efter tre försök var jag inte ens i närheten och lämnade över till näste man. 

Men tanken på drönarbilder gav blodad tand. Det är en helt ny vinkel och det öppnar upp möjligheter! Med lite tur så blir det en artikel om att filma och fota med drönare här på Fotosidan eller i Fotosidan Magasin om ett tag.

Postat 2018-05-22 11:15 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Uppfräschning av gruppernas huvud och navigering

Grupperna är Fotosidans hjärta när det gäller bildkritik. Vi släpper en uppdatering av utseende på gruppsidans huvud och navigering. 

Vi har renodlat så att vi inte har bildrubrik och meny på bilden utan detta ligger nu under. Undersidorna har också fått en översyn för att vara mer samstämmiga. Spana in det hela i Fotosidan Bildkritik 2.o gruppen.

Postat 2018-04-12 15:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rättat fel plus liten justering av visning av bilder

Vi hade ett fel under kvällen/natten där blogginläggets bilder täcktes av ett stort plus. Det uppstod när vi justerade bildvisningen under gårdagen. Det är nu fixat. (PS! vi vet att ni som läser blogginlägg med IE så finns det ett fel där bilderna visas alldeles för stort. Det är på grund av IE hanterar standarden annorlunda. Enligt uppgifter skall IE11 fungera bättre och om inte det funkar så rekommenderar vi Chrome. Vi skall också försöka lösa det det hela på vår sida).

Vi passade också på att justera visningen av blogginläggen på blogg-startsidan så att profilbilden nu ligger tillsammans med rubriken, vilket gör att bilden kan ligga 100% över bredden. Det ger en lugnare känsla. 

Postat 2018-02-20 09:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Uppdaterade mailmallar

Vi har jobbat igenom nyhetsbrev och bevakningsmail för att göra de mer anpassade för hur de läses (både i telefon och i mailprogram). Vi har också försökt göra dem mer smakfulla och inbjudande. 

Postat 2018-01-29 18:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 29 Nästa