Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

10 år på Fotosidan går snabbt

Det är knappt så jag tror det är sant, men för 10 år sen så släppte vi ut Fotosidan.se. Det hela startade året innan i en mysig, men trång och jättevarm, lokal i Gamla Stan.

Jag kommer inte ihåg exakt hur kontakten skedde men jag fick jobbet som projektledare för en sajt som heter Utsidan.se. Utsidan hade lyckats få en påse pengar med riskkapital och de hade planer om en pan-europeisk friluftssajt med bland annat webbhandel av friluftsprodukter. Vi var väl som mest ett tiotal anställda (drift, utvecklare, butiksansvarig, redaktion, etc) och vi var i princip i mål när det hela i elfte timmen stoppades.

Det visade sig att hela internetboomen precis hade blommat ut och riskkapitalfirman inte längre ville skjuta till den lovade påsen med pengar. Det innebar att pengarna direkt tog slut, beställda saker kunde inte levereras och vi fick sparken.

Men vi var ett bra gäng och ganska snart så hade jag och två till (Erik och Christer) spunnit vidare på communityidéen och snabbt byggt ihop grunden för Fotosidan.se. Det var forum, länksamling (väldigt hett på den tiden), artiklar (som jag under ett par dagar snabbt skrev ihop för att det skulle finnas något att läsa), och sen då grundstommen att kunna ladda upp en bild som andra medlemmar skulle kunna kommentera.

Vi kändes oss väldigt stressade under våren för vi var ganska säkra på att någon annan hade exakt samma idé som oss. Så så fort vi bara ansåg oss klara så släppte vi sajten. Officiellt får det vara den 12 juni för då skrev vi Välkommen-nyheten. De artiklar som jag skrev då känns så här i efterhand otroligt "skämmiga" att visa upp (och jag har tagit bort en del faktiskt), men man kunde läsa om "Så här skannar du dina bilder för skärmen" (ganska typiskt för den tiden. Digitalt hade så smått börja komma, men film var fortfarande det som gällde), "Att packa och bära utrustning" (borde nästan hålla än), "Att sortera diabilder" (känns inte så aktuellt och ganska pinsam att läsa) mm.

Erik var formgivare så han satte den första formen. Självklart byggde menyn på en filmrulle-lik form.Så här såg det ut i juli 2001. Ganska lik i uppbyggnad som idag. Största skillnaden är storleken. Om jag inte minns så var skärmarnas upplösning som regel 800x640 pixlar på den tiden. Vill du se utvecklingen så kika via waybackmachine.com

Vår första mässa var ganska episk. Då hade vi inga pengar i kassan så då tältade vi utanför mässan i Jönköping.

En väl bevarad hemlighet är att första årets vinst (ca 25.000) helt gick åt till att betala en fotograf vars PDF vi djuplänkat till på Canon.se sajt. Han tyckte vi hade publicerat hans bilder och vi fattade ingenting. Vi hade skrivit en nyhet om honom och länkat till hans sponsor-PDF på Canonssajt. Men när fotografen och fotografens jurist hotade oss med stor och dyr rättsprocess så såg vi ingen annan utväg än att betala, för vi som var en fotosajt måste ju stå på fotografens sida. Det blev en dyrköpt läxa.

Vi hade tänkt ha ett kalas nu under juni, men istället så satsade vi tid och pengar på vår sommarutställningen på Galleri Kontrast. Men vi skall verkligen försöka få till ett litet kalas under hösten.

Tack alla medlemmar som gjort sidan till vad den är. Vi har skapat lite verktyg men utan medlemmar så blir det ju inget. I princip så har vi växt med 1500 medlemmar per månad sen starten. Ni kan själva lista ut vilket medlemsnummer ni har. Kika uppe i adressfältet när ni tittar på en medlem. Se tex http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=1005 som är min adress. Jag är medlem nummer 5. Första medlemmen är Christer på 1000. Jag har aldrig lyckats förstå hur mina kompisar Niclas och Nisse lyckades smita in emellan. Flera av er som var med från starten finns fortfarande kvar. Jag såg tex ett blogginlägg från Margareta Cortes. Sture Björnson får jag allt nämna också då han bjöd oss på bullar i montern på fotomässan de första 3-4 åren. Tack för det! Det finns massor med spännande saker som jag borde plocka fram men det blir för långrandigt. Vi borde nog göra en 10-års jubileumbok där vi kunde summera allt. Inte minst alla spännande forumtrådar huruvida digitalt är något som är fluga eller inte. Eller alla underbara bilder och kommentarer som snurrat genom våra servrar.

Så slutligen! Grattis till er och grattis till oss!

Postat 2011-06-14 16:07 | Läst 7778 ggr. | Permalink | Kommentarer (63) | Kommentera